Το ασφυκτικό πλαφόν στις δημόσιες δαπάνες υγείας και το 2019, επιβεβαίωσε η απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η περιοριστική πολιτική στην υγεία διατηρείται, με τα όρια δαπανών να βρίσκονται και πάλι χαμηλά.
Zougla.gr
Συγκεκριμένα, το όριο φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), ορίζεται σε 1.945 εκατ. ευρώ. Το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), ορίζεται σε 569 εκατ. ευρώ. Το όριο της δαπάνης για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), ορίζεται σε 1.510 εκατ. ευρώ.
Η προοπτική που διαμορφώνεται και για το 2019, δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τον κλάδο του φαρμάκου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, «το 2019 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις μας, την καινοτομία, τους ίδιους τους ασθενείς, με επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη Δημόσια Υγεία».
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μόλις βγαίνουν από μια επίσης δύσκολη χρονιά, αφού οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το €1,4 δισ. (έναντι €1,2 δισ. το 2017). «Η συνεισφορά μας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα οριζόντια μέτρα, έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες των εταιρειών, δεν υπάρχει άλλη αντοχή! Σας διαβεβαιώνω ότι πολλές εταιρείες – διεθνείς και ελληνικές – δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες επιβαρύνσεις» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Το 2019, όμως, είναι και εκλογική χρονιά. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κομμάτων για τις εθνικές εκλογές, εντάσσεται και η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, αυτή την εβδομάδα. Η ΠΕΦ εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, με πιο σημαντικά την υπερφορολόγηση, την υπερβολική αύξηση των επιστροφών (claw back) καθώς και τα αντικίνητρα για επενδύσεις.
Κομβικής σημασίας για τη ΝΔ στην πολιτική του φαρμάκου, είναι ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, ο καθορισμός της αποζημίωσης του φαρμάκου με βάση τα θεραπευτικά αποτελέσματα, η στήριξη της εγχώριας παραγωγής, της απασχόλησης και των επενδύσεων στον κλάδο του φαρμάκου, η πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη δυνατή τιμή για τους ασθενείς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε έναν δίκαιο μηχανισμό επιστροφής (claw back). Στο ζήτημα αυτό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει να μοιραστεί η φαρμακευτική δαπάνη σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς. Οι τρεις κατηγορίες θα είναι μία για τα εντός καθεστώτος προστασίας φάρμακα, μία για τα εκτός προστασίας και τα γενόσημα και μία για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή του claw back, ώστε κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τη δαπάνη ανά κατηγορία φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια μένει σταθερή η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία ενώ αυξάνεται διαρκώς η δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επομένως, την αύξηση της υπέρβασης προκαλούν τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα των ξένων πολυεθνικών και όχι τα οικονομικά φάρμακα, off patent και γενόσημα που παράγει κυρίως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, αποφεύγει να νομοθετήσει έναν δικαιότερο καταμερισμό του claw back, με βάση τους παραπάνω άξονες. Το πως τοποθετείται στο ζήτημα η ΝΔ, θα αποκαλυφθεί στην παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου