Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ενημέρωση 23/4/19 περί μισθολογικών μας διεκδικήσεων

Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της απερχόμενης ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στο νέο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2018 η ΟΕΝΓΕ αφού πήρε την γνώμη νομικών είχε δρομολογήσει μια σειρά ενέργειες μετά την έκδοση της κυρίως απόφασης του ΣτΕ (27/2/2018) που αφορούσε την παλιά προσφυγή σχετικά με τις μισθολογικές περικοπές του ν. 4093/12 η οποία είχε υποβληθεί στις αρχές 2015. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή του ν. 4093/12, επέβαλε στην πολιτεία να άρει την περικοπή στους σημερινούς μας μισθούς όμως απέρριπτε τα αναδρομικά για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» (για την ακρίβεια δικαίωνε μόνο τους αντιπροσωπευτικά προσφεύγοντες και όχι τις Ενώσεις, εν προκειμένω την ΕΙΝΑΠ).

Οι ενέργειες αυτές που ως ΟΕΝΓΕ είχαμε δρομολογήσει από τον Μάρτιο 2018 ήταν :

- Άσκηση τριτανακοπής («έφεσης») στο ΣτΕ όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της απόφασης που εκδόθηκε 27/2/2018 με αίτημα να δοθούν όλα τα αναδρομικά σε όλους (και όχι μόνο στους «αντιπροσωπευτικά προσφυγόντες»). Η τριτανακοπή εκδικάστηκε ακροαματικά στις 5/10/2018.


- Σύσταση στις Ενώσεις – μέλη της ΟΕΝΓΕ να προχωρήσουν σε υποβολή ατομικών προσφυγών για τα αναδρομικά από όλους τους γιατρούς (από τους μόνιμους στα πρωτοδικεία, από τους ειδικευόμενους και επικουρικούς στα πολιτικά δικαστήρια) και όχι μόνο «αντιπροσωπευτικά» από λίγους μόνιμους όπως είχε γίνει με τις προηγούμενες προσφυγές που είχε συστήσει η προηγούμενη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ. Η εκδίκαση αυτών των νέων προσφυγών αναμένεται να αρχίσει σε 2 ως 3 χρόνια το νωρίτερο λόγω του φόρτου πινακίου των αρμόδιων δικαστηρίων.

Είχαμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής πως οι συνάδελφοι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες πως το κύριο και το πρωτεύον είναι οι δικαστικές διεκδικήσεις. Το κύριο και το πρωτεύον είναι η πολιτική πίεση στην πολιτεία μέσω των συνδικαλιστικών αγωνιστικών διεκδικήσεων. Πως οι δικαστικές διεκδικήσεις είναι απλά βοηθητικές. Πως εξαντλούμε όσα ένδικα μέσα δεν είχαν επιστρατευθεί ώστε 1) να αυξάνεται η πολιτική πίεση στην (όποια …) κυβέρνηση και 2) να τεκμηριώνεται η εξάντληση των ένδικων μέσων εντός χώρας ώστε να μπορούμε (αν αποφασίσουμε σχετικά) να προσφύγουμε και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Π.χ. για την τριτανακοπή φυσικά ξέραμε πως θα ήταν πολύ δύσκολο το ΣτΕ να τροποποιήσει απόφαση την οποία είχε εκδώσει το ίδιο το ΣτΕ μόλις λίγους μήνες νωρίτερα. Οι εξελίξεις από πέρσι ως σήμερα δικαίωσαν πλήρως την παραπάνω εκτίμησή μας, καθώς :

- Η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοίνωσε την καταβολή μέρους των οφειλομένων αναδρομικών (25,5 μήνες) χωρίς να υποχρεώνεται γι’ αυτό από κάποια δικαστική απόφαση. Αυτό έγινε κατόπιν της πολιτικής συνδικαλιστικής μας πίεσης μετά τις δηλώσεις Τσίπρα στην ΔΕΘ τον 9/2018 όπου στην σχετική εξαγγελία δεν είχε συμπεριλάβει τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

- Αντίθετα, δεν έχει αρθεί ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ η περικοπή του ν. 4093/12 παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός από τον 5/2018 διαρκώς ομολογεί δημόσια και επίσημα πως το σχετικό (πρώτο) σκέλος της απόφασης του ΣτΕ είναι δεσμευτικό για την πολιτεία. Ο υπουργός συνεχώς παραπέμπει στο μέλλον την υλοποίηση της απόφασης.

Με βάση τα παραπάνω το γεγονός πως χθες 22/4/19 έγινε γνωστό πως η τριτανακοπή μας (που είχε εκδικαστεί 5/10/18) τελικά απορρίφθηκε από το ΣτΕ (όπως ήταν το πιο πιθανά αναμενόμενο) είναι δευτερεύουσας σημασίας. (Αναμένεται το σκεπτικό της σχετικής πρόσφατης απόφασης).

Το κύριο και το πρωτεύον παραμένει η ένταση της πολιτικής συνδικαλιστικής πίεσης για τα δίκαια αιτήματά μας με μαζικό διεκδικητικό αγώνα.

Επιμένουμε στην άρση όλων των μνημονιακών περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις. Στην επάνοδο των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2010.

Αμέσως μετά το Πάσχα αφού συγκροτηθεί το νέο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ που εκλέχτηκε στο πρόσφατο συνέδριό μας, θα συζητήσουμε την συνέχεια αυτών των αγωνιστικών διεκδικήσεων στην κατεύθυνση νέας κλαδικής συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα αυτονόητα αιτήματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου