Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Απολύονται εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ιωαννίνων από λάθη του ΟΑΕΔ

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σε απόγνωση βρίσκονται 20 εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ηλικίας 55 έως 67 ετών που απολύονται από λάθη του ΟΑΕΔ σε λίγες ημέρες.

Οι 20 εργαζόμενοι, ηλικίας 55 έως 67 ετών, που προσελήφθησαν με επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, απολύονται σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοοσκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η πρόσληψη των 20 εργαζομένων, οι οποίοι προσφέρουν στο νοσοκομείο σημαντικές υπηρεσίες στη Διοικητική, Τεχνική Υπηρεσία και στο Βοηθητικό προσωπικό, έγινε στις 15 Μαΐου 2018 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για μακροχρόνια άνεργους, για έναν χρόνο και με προοπτική ανανέωσης για ένα έτος ακόμη. Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ κατά 50% (εθνικοί πόροι) και για το λόγο αυτό εγκρίθηκε δαπάνη προς το νοσοκομείο της τάξεως των 200.000 ευρώ.

ΟΑΕΔ προς Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Ουπς! Συγνώμη λάθος!

Ωστόσο, έξι μήνες μετά την αρχική πρόσληψη το νοσοκομείο έλαβε ειδοποίηση από τον ΟΑΕΔ ότι έγινε λάθος, κι ότι κακώς εντάχθηκε στο σχετικό πρόγραμμα το νοσοκομείο. Η ειδοποίηση ανέφερε προς τη Διοίκηση ότι "κακώς και παράνομα απασχολεί τους 20 εργαζόμενους". Παρ' όλα αυτά το νοσοκομείο συνέχισε να απασχολεί τους εργαζόμενους και υπέβαλε τον φάκελο στον ΟΑΕΔ, απαιτώντας την χρηματοδότηση του προγράμματος. Ομως, ο ΟΑΕΔ δεν απέστειλλε τη χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ κι έτσι οι εργαζόμενοι πληρώνονται μέχρι σήμερα από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, κάτι το οποίο - λέει η διοίκηση- δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζουν: "Οι συνάδελφοι είναι μεγάλοι σε ηλικία, δεν είναι εύκολο να βρουν δουλειά και πέραν του μισθού, χρειάζονται τα ένσημα για να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Με το ίδιο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων θα μπορούσαν να προσληφθούν σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις για δύο χρόνια. Ενώ τώρα, στις 15 Μαΐου 2019, σε λίγες ημέρες δηλαδή, οι 20 συνάδελφοι απολύονται και θα αφήσουν δυσαναπλήρωτο κενό στο Νοσοκομείο. Πετάνε στο δρόμο μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία 55 έως 67 ετών που είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούν δουλειά".

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν φταίνε για να πληρώσουν το λάθος του ΟΑΕΔ και επίσης, τονίζουν το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, ότι όλοι προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία. Για το λόγο αυτό ζητούν από τον ΟΑΕΔ να φροντίσει άμεσα, να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για έναν χρόνο ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου