Τρίτη 30 Απριλίου 2019

«Μπάχαλο» από τη μη επικύρωση των εκλογών στον Πανελλήνιο Ιατρικό ΣύλλογοΜαίρη Μπιμπή - ygeiamou.gr

Εκατοντάδες επαγγελματίες της υγείας είναι σε αναμονή για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και για την αναγνώριση των τίτλων ειδικότητας ενώ δεν μπορούν να εκταμιευθούν και οι μισθοί του μόνιμου προσωπικού του ΠΙΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τη μη επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών των παρατάξεων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από το Υπουργείο Υγείας.

Εκφράζει δε «την ελπίδα να μην είναι κομματικοί ή παραταξιακοί, αλλά αμιγώς νομικοί, οι λόγοι εκείνοι που οδήγησαν τον Υπουργό στη απόφαση για τη μη επικύρωση της βούλησης του εκλογικού σώματος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο ΙΣΑ καλεί επίσης τους εκπροσώπους του ιατρικού σώματος να βρίσκονται σε εγρήγορση και άπαντες να προτάξουν το καλό των γιατρών και όχι προσωπικές φιλοδοξίες, «να δείξουν ομοψυχία και συσπείρωση απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι ασθενείς» και υπογραμμίζει ότι «Οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει να παραμείνουν ισχυροί προς όφελος των ιατρών, των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει από το ΔΣ του ΠΙΣ, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16 Μαρτίου, να διαβιβαστούν στην οδό Αριστοτέλους μια σειρά από έγγραφα σχετικά με την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών.

Ωστόσο, με απόφαση του την περασμένη εβδομάδα ο Ανδρέας Ξανθός δεν επικύρωσε τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ αμφισβητώντας τη νομιμότητα των διαδικασιών της συγκρότησής του σε σώμα.

Αυτό προκάλεσε την οργή του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πραξικόπημα από τον υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Ξανθό στα πρότυπα του Ερντογάν!».

Στον «αέρα» άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, τίτλοι σπουδών και απλήρωτοι εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ η μη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Υγείας έχει προκαλέσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του ΠΙΣ, εκατοντάδες επαγγελματίες της υγείας είναι σε αναμονή για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και για την αναγνώριση των τίτλων ειδικότητας. Συγκεκριμένα, η άρνηση του Ανδρέα Ξανθού να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών έχει αφήσει στο «περίμενε» 377 νέους γιατρούς που έχουν δώσει εξετάσεις και είναι σε αναμονή για την αναγνώριση του τίτλου τους από τα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ.

Επίσης 13 γιατροί οι οποίοι θέλουν να αναχωρήσουν για εργασία στο εξωτερικό είναι αντίστοιχα σε αναμονή, καθώς ο ΠΙΣ δεν μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικά ορθής άσκησης ιατρικού επαγγέλματος (certificate of good standing), μετά την απόφαση του υπουργού για τις τελευταίες εκλογές.

Ακόμη, οκτώ νέοι γιατροί δεν μπορούν να ξεκινήσουν την εργασία τους, λόγω της μη έκδοσης των αδειών ασκήσεως επαγγέλματός τους, εξαιτίας των προσκομμάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ορθή λειτουργία του Συλλόγου.

Όμως δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες γιατροί που πλήττονται από την απόφαση του Ανδρέα Ξανθού. Οι ενέργειες του υπουργού Υγείας έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκταμίευση των μισθών των υπαλλήλων του ΠΙΣ.

«Καλούμε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην άρση της παράνομης και αυθαίρετης απόφασής του, προκειμένου να συνεχίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απρόσκοπτα να προσφέρει υπηρεσίες στα μέλη του. Τονίζουμε στον υπουργό Υγείας ότι ο δικαστικός δρόμος που έχει επιλέξει είναι χρονοβόρος και μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον ιατρικό κλάδο και τους εργαζόμενους του ΠΙΣ», διαμηνύει το ΔΣ του ΠΙΣ σε σχετική ανακοίνωση.

1 σχόλιο: