Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Νέες μελέτες ΠΟΥ: Ψηλά σε παχυσαρκία τα Ελληνόπουλα - Στο κόκκινο Σουηδία, Μολδαβία, Μάλτα



Υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ελλάδα (4,8%), με τα αγόρια να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας (7,2%, έναντι 2,4% των κοριτσιών).

Σε μάστιγα για τις κοινωνίες της Ευρώπης εξελίσσεται η παιδική (και όχι μόνο) παχυσαρκία, με την Ελλάδα να διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις.

IATRONET

Από νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκύπτει πως, παρά τις προσπάθειες για πρόληψη, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Μία άλλη μελέτη δείχνει πως τα μωρά που δεν έχουν ποτέ ή σπάνια θηλάζουν, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ως παιδιά.


"Όσο περισσότερο θηλάζει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από την παχυσαρκία”, σημειώνει ο δρ. Bente Mikkelsen, διευθυντής του Τμήματος μη μεταδοτικών ασθενειών και προαγωγής της Υγείας μέσω της πορείας ζωής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Mikkelsen, η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας - συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής παχυσαρκίας - μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για την υγεία των παιδιών, αλλά και για τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η σοβαρή παχυσαρκία στα παιδιά σχετίζεται με άμεσες και μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές, μεταβολικές και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Κατά τη σύγκριση των υπέρβαρων παιδιών με παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία, τα τελευταία παρουσιάζουν πολύ χειρότερο προφίλ παράγοντα καρδιομεταβολικού κινδύνου.


Σοβαρή

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο "Η επικράτηση της σοβαρής παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 21 ευρωπαϊκές χώρες", η σοβαρή παχυσαρκία επηρεάζει περίπου 400.000 από τα 13.7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών που ζουν στις 21 συμμετέχουσες χώρες.

Συνολικά, 636.933 παιδιά συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση (323.648 αγόρια και 313.285 κορίτσια). Ο επιπολασμός της σοβαρής παχυσαρκίας διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών, με υψηλότερες τιμές στη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, η σοβαρή παχυσαρκία κυμάνθηκε από 1% στα παιδιά της Σουηδίας και της Μολδαβίας και 5,5% στα παιδιά της Μάλτας.


Ελλάδα

Υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ελλάδα (4,8%), με τα αγόρια να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας (7,2%, έναντι 2,4% των κοριτσιών).

Ο επιπολασμός ήταν γενικά υψηλότερος μεταξύ των αγοριών σε σύγκριση με τα κορίτσια, ενώ σε πολλές χώρες ένα στα τέσσερα παχύσαρκα παιδιά ήταν σοβαρά παχύσαρκα.

Η σοβαρή παχυσαρκία ήταν συχνότερη μεταξύ των παιδιών των οποίων το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας ήταν χαμηλότερο.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Ιδρύστε Διαιτολογικά Τμήματα στην ΠΦΥ..ξεκινήστε από τα σχολεία να πιάσουμε την παχυσαρκία από την προσχολική-σχολική ηλικία..ένα παχύσαρκο παιδί..θα εξελιχθεί σε ένα παχύσαρκο ενήλικα..αυξήστε (σοβαρά) το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία..να είναι σε καθημερινή βάση....επιδοτήστε συλλόγους να δέχονται δωρεάν παχύσαρκα παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή