ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ - kathimerini.gr
Στα 436 εκατ. ευρώ προβλέπεται να φτάσει το υπερπλεόνασμα του 2019, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020. Αν και το μέγεθος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρχε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, πριν από ενάμιση μήνα, το οικονομικό επιτελείο προσγείωσε χθες, για άλλη μια φορά, τις προσδοκίες για το ύψος του μερίσματος που πρόκειται να διανεμηθεί. Πηγές του ξεκαθάρισαν ότι από το συγκεκριμένο ποσό και το όποιο υπόλοιπο του αποθεματικού έχει απομείνει θα πληρωθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ (150-200 εκατ. ευρώ), ενώ θα διατηρηθεί και ένα περιθώριο ασφαλείας (υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ). Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπόλοιπο που θα μοιραστεί ως μέρισμα περιορίζεται σημαντικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως και να μην ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Οπως σημείωναν, η κυβέρνηση δεν ακολουθεί την τακτική να μοιράζει το υπερπλεόνασμα μια κι έξω στο τέλος του χρόνου, αλλά όποτε διαπιστώνει την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου δίνει εκεί όπου χρειάζεται, όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ (200 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης (68 εκατ. ευρώ), τη μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων (138 εκατ. ευρώ). Τόνιζαν δε ότι θα μοιραστεί όπως είπε ο πρωθυπουργός, στοχευμένα και στους πλέον αδύναμους. Οι αποφάσεις αναμένονται τον Δεκέμβριο από τον πρωθυπουργό. Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου, παραμένουν ακόμη αβεβαιότητες, αφού δαπάνες 2,7 δισ. προβλέπεται να εκτελεσθούν τον Δεκέμβριο, ενώ έσοδα 10,11 δισ. ευρώ απομένουν να εισπραχθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου (προμετρούνται στο 2019).
Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,58% του ΑΕΠ, περιορίζοντας το υπερπλεόνασμα στο 0,08% του ΑΕΠ ή 164 εκατ. ευρώ, που είναι απλώς ένα περιθώριο ασφαλείας. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε χθες ότι μπαίνει τέλος στο φαινόμενο των υπερπλεονασμάτων, τα οποία αφαίρεσαν 11,4 δισ. ευρώ από την οικονομία από το 2016. Το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει τα 3,73% του ΑΕΠ, επομένως το υπερπλεόνασμα θα είναι 0,23% του ΑΕΠ ή 436 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.
Τα έσοδά του είναι αυξημένα σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα για φέτος, με τους φόρους του 2020 να ξεπερνούν τους φετινούς κατά 773 εκατ. ευρώ, παρά τις φοροελαφρύνσεις, κυρίως λόγω ΦΠΑ, ενώ οι φόροι εισοδήματος είναι ελαφρώς μειωμένοι. Κατά 572 εκατ. ευρώ είναι αυξημένες και οι δαπάνες. Προβλέπονται επίσης έσοδα 2,445 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Στα αρνητικά καταγράφεται μια νέα υποεκτέλεση κατά 600 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και φέτος, αφού οι δαπάνες του θα περιοριστούν στα 6,150 δισ. ευρώ, έναντι προϋπολογισμού για 6,750 δισ. ευρώ και έναντι 6,237 δισ. ευρώ το 2018. Για το 2020 τίθεται εκ νέου ο στόχος των 6,750 δισ. ευρώ.
Αισιόδοξη είναι, εξάλλου, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, αφού όλοι οι διεθνείς οργανισμοί τοποθετούν τον πήχυ πιο χαμηλά, μεταξύ άλλων η Κομισιόν προχθές στο 2,3% και ο ΟΟΣΑ χθες στο 2,1%. Για φέτος, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2%. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει από 17,8% το 2018 στο 15,9% φέτος και στο 14% το 2020.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έως τις 20 Δεκεμβρίου πρέπει να ψηφιστούν άλλα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες και το φορολογικό.
Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να τελειώσει η διαδικασία για την πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε ότι με τον προϋπολογισμό «η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές, αλλά αυτές που απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες».Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου