Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Αυστηρότερους κανόνες για τη συνταγογράφηση και πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων επιχειρεί να βάλει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Στόχος να περιορισθεί η άσκοπη συνταγογράφηση που θεωρείται ότι ακόμη γίνεται και να μπει φραγμός, ώστε να περιορισθεί το clawback στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα.
Ήδη έχει ζητηθεί από την ΗΔΙΚΑ- την εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- να υιοθετήσει τα νέα διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.
Ταυτόχρονα μελετάται ο περαιτέρω έλεγχος ώστε να μην συνταγογραφούνται ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες στο τέλος τις πληρώνουν οι γιατροί αφού ξεφεύγει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι ειπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη στον Οργανισμό ακριβώς γι αυτό το θέμα: «ΕΟΠΥΥ: Η πρώτη σύσκεψη για το clawback των γιατρών! Τι είπε η Θ.Καρποδίνη»
Στο πόδι ο κλάδος
Πάντως ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων είναι ανάστατος από τις συνεχείς επιβαρύνσεις του ΕΟΠΥΥ, που έρχονται να προστεθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Αποτέλεσμα είναι ο κλάδος να χάνει ακόμη και το 70% του εισοδήματος του. Κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λουκέτο πολλά μικρά εργαστήρια της γειτονιάς αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ούτε στις υποχρεώσεις τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) ανακοινώθηκαν τριήμερες κινητοποιήσεις οι οποίες όμως ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω ασυνεννοησίας όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου. Λίγο αργότερα ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr: « Διαγνωστικά Κέντρα: Νέα σελίδα στον ΠΑΣΙΔΙΚ! Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Γ.Βουγιούκας»
Οι γιατροί πάντως και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, αναμένουν τώρα περισσότερα κονδύλια για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2020, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.
Η κ.Καρποδίνη επιχειρεί να συγκεντρώσει και να αυξήσει τα κονδύλια στον ΕΟΠΥΥ μέσω του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης για τις ειδικές κατηγορίες ασθενών, μέσω των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ενώ είναι ασφαλισμένοι στη χώρα τους δεν καταβάλουν τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας ώστε να βρεθούν κονδύλια που αφορούν στην πρόνοια (π.χ. άνεργοι και ΑμΕΑ).
κοροιδιες.φτου σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ προυπολογισμός τι λέει για το θέμα? ολα τα αλλα ειναι λόγια του αέρα. οσο και να ψάξει η κ. Καρποδίνη δέν νομίζω να ευρει και τίποτα (και επειδή δεν δίνει να μην την ξαναπούμε Καρποδίνη)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χρήματα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου υγειας για το 2020,είναι μειωμένα σε σχέση μετο 2019.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιον κοροϊδεύουν;