Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Το σχέδιο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει από τον Ιανουάριο "πιλοτικά" και για ένα τρίμηνο σε τρία νοσοκομεία της Αττικής.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αποτύπωσης των κενών θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Σκοπός του είναι να αποτυπώνει άμεσα τις διαθέσιμες θέσεις ΜΕΘ, οι οποίες θα καλύπτονται με το πρώτο διαθέσιμο όνομα ασθενούς από τη λίστα αναμονής.

Την ευθύνη διαχείρισης του αυτοματοποιημένου συστήματος θα έχει το ΕΚΑΒ. Το Κέντρο έχει και σήμερα την ευθύνη για τις ΜΕΘ, αλλά μεσολαβούν μία σειρά από ξεπερασμένες διαδικασίες:

Ο διευθυντής της κλινικής όπου νοσηλεύεται ο ασθενής τηλεφωνεί στο ΕΚΑΒ και ζητεί θέση νοσηλείας σε ΜΕΘ. Το ΕΚΑΒ καταγράφει τις κατειλημμένες και τις διαθέσιμες κλίνες και αναλόγως προωθεί το αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, η νέα διαδικασία θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δεν θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ. Μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τις κενούμενες θέσεις εντατικής νοσηλείας.

Το ΕΚΑΒ θα έχει έτσι μία πλήρη εικόνα, τόσο της ζήτησης (λίστα αναμονής), όσο και της διαθεσιμότητας θέσεων σε ΜΕΘ.

Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει από τον Ιανουάριο "πιλοτικά" και για ένα τρίμηνο, σε τρία νοσοκομεία της Αττικής: σε ένα μεγάλο νοσοκομείο ("Ευαγγελισμός" ή "Γ. Γεννηματάς"), ένα μεσαίο ("Αγία Όλγα") και ένα εξειδικευμένο (ΚΑΤ ή "Ασκληπιείο" Βούλας).

Ο μεταγενέστερος χρόνος εφαρμογής επιλέχθηκε, καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν ακόμη διοικητές έτοιμους να χειριστούν τόσο περίπλοκα θέματα.

Το εγχείρημα είναι "πιλοτικό", επειδή το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πίεση λόγω γρίπης. Κρίθηκε πως δεν θα ήταν σκόπιμο να προστεθεί και η ευθύνη λειτουργίας ενός νέου συστήματος.

Με την παρέμβαση αυτή, υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ φιλοδοξούν να ελέγξουν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία παρατηρείται κάθε χειμώνα από την επιδημία γρίπης.

Σε περιόδους αυξημένης νοσηλευτικής κίνησης, υπάρχουν έως και 100 ασθενείς που περιμένουν καθημερινά για μία θέση ΜΕΘ, ενώ άλλοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους.

Διευθυντές

Η παρέμβαση στο θέμα των ΜΕΘ παρουσιάστηκε προχθές το απόγευμα στους διευθυντές εντατικών νοσοκομείων της Αττικής (1η και 2η ΥΠΕ).

Οι διευθυντές εμφανίστηκαν θετικοί στην εισαγωγή του ηλεκτρονικού συστήματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως οι ΜΕΘ αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Με εξαίρεση έναν ή δύο από τους παριστάμενους, που έκαναν λόγο για έλλειψη γιατρών, το σύνολο των διευθυντών ανέδειξε τη μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία κρατά κλειστές δεκάδες θέσεις.

Η εκτίμηση είναι πως στην Αττική απαιτούνται τουλάχιστον 50 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που κορυφώνονται κάθε χειμώνα.

Σύμφωνα με τους διευθυντές, οι περισσότερες ΜΕΘ χρειάζονται και ανανέωση του εξοπλισμού τους, ο οποίος είναι κρίσιμος για την υποστήριξη σοβαρών περιστατικών.

Τόνισαν, επίσης, πως η λειτουργία θέσεων σε μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) θα δώσει "ανάσα" στις εντατικές, απορροφώντας ασθενείς που μπορούν να βγουν από τη ΜΕΘ, αλλά δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε κοινούς θαλάμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου