Ποιοι φόροι αναμένεται να μειωθούν εντός του νέου έτους. Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η αύξηση στο αφορολόγητο όριο και η παγίδα των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Οι παροχές σε είδος, ο ΦΠΑ και η παραγραφή υποθέσεων.
Ο προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει μειώσεις φόρων. Μικρές σε σχέση με το μέγεθος της υπερφορολόγησης τα χρόνια των Μνημονίων, με τους φορολογούμενους της «μεσαίας τάξης» να μένουν με την προσδοκία, αλλά γίνεται μια αρχή ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 8% το επόμενο έτος και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο από το ερχόμενο καλοκαίρι. Στα δύο παραπάνω μέτρα, προς το παρόν έχουμε μόνο υποσχέσεις.
Ο προϋπολογισμός όμως έχει ανοίξει τον δρόμο για μειώσεις φόρων 1,2 δισ. ευρώ το 2020 και από τις αρχές του έτους αναμένεται ένα μπαράζ εγκυκλίων από την ΑΑΔΕ και για την τυπική ενεργοποίησή τους.
Συγκεκριμένα τίθενται σε εφαρμογή:
1. Νέα φορολογική κλίμακα: Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από 1.1.2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα φορολογούνται με τους εξής συντελεστές:
• 9% (από 22%) τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
• 22% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ.
• 28% (από 29%) για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ.
• 36% (από 37%) στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ.
• 44% (από 45%) για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
2. Υψηλότερο αφορολόγητο: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ' επάγγελμα αγρότες δικαιούνται αφορολόγητο όριο:
- 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
- 9.000 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί.
- 10.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά.
- 11.000 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά.
- 12.000 ευρώ για φορολογούμενο με τέσσερα παιδιά.
- 13.000 ευρώ για φορολογούμενο με πέντε παιδιά.
Οι αλλαγές σε αφορολόγητο και συντελεστές θα επηρεάσουν τη μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο, φέρνοντας μικρές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.
3. Περισσότερες e-αποδείξεις. Από την Πρωτοχρονιά του 2020 και μετά πέφτουν τίτλοι τέλους στην κλιμακωτή συγκέντρωση e-αποδείξεων και καθιερώνεται ενιαίο όριο 30% επί του πραγματικού εισοδήματος που θα πρέπει να δαπανάτε με πλαστικό χρήμα. Στην αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται φόρος 22% επί των e-αποδείξεων που λείπουν. Από το εισόδημα αφαιρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η διατροφή.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ, θα αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, ενώ για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, οι διατάξεις ορίζουν ότι θα πρέπει να καλύψουν το 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
4. Επιχειρήσεις: Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα μειώθηκε ήδη από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 και το όφελος θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2020. Ακολουθεί νέα μείωση του φόρου από το 24% στο 20% για τα κέρδη του 2020.
5. Μερίσματα: Η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% ισχύει επίσης από τη χρήση του 2019.
6. Αγρότες: Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.
7. Ακίνητα: Η αγορά ακινήτων συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους των πρόσφατων φορολογικών αλλαγών. Από την 1η Ιανουαρίου παγώνει η επιβολή ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων έως και το 2022, αναστέλλεται έως και το 2022 η επιβολή φόρου υπεραξίας και ενεργοποιούνται οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων και μέχρι ποσού 16.000 ευρώ. Η έκπτωση θα παρέχεται για τα εισοδήματα των ετών 2020-2022. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της έκπτωσης θα κατανέμεται στα επόμενα τέσσερα έτη.
8. Μειώσεις ΦΠΑ: Μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία ενώ αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
9. Παροχές σε είδος: Βελτίωση των διατάξεων για τις παροχές σε είδος, με βασική κατεύθυνση τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για χιλιάδες εργαζομένους αλλά και για στελέχη επιχειρήσεων.
10. Εταιρικά αυτοκίνητα: Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για αγορές αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον.
11. Παραγραφή υποθέσεων: Μείωση των προθεσμιών παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 20 σε 10 ή 5 έτη, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή.
12. Νέα πάγια ρύθμιση: Αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία, με κυριότερη τον διπλασιασμό των δόσεων από 12 σε 24 για τις οφειλές που προέρχονται από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους και από 24 σε 48 για τις οφειλές που προέρχονται από έκτακτους φόρους και πρόστιμα. Ενεργοποιούνται παράλληλα οι διατάξεις για εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο καθώς και η περιοδική διαγραφή μικροοφειλών συνολικής αξίας έως ένα ευρώ ανά φορολογούμενο.
13. Οφειλές πελατών: Ενεργοποιούνται οι διατάξεις του φορολογικού για παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη.
14. ΑμεΑ: Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω.
15. Πολύτεκνοι: Κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν πολύτεκνοι με ανήλικα άγαμα τέκνα.
16. Φορολογική κατοικία: Κίνητρα για την εγκατάσταση πλούσιων αλλοδαπών επενδυτών στη χώρα μας μέσω τροποποιήσεων στις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία.
17. Ομόλογα: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
18. Ηλεκτρονικά βιβλία: Το 2020, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες, έρχεται η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις.
19. Ηλεκτρονικές δηλώσεις: Καθιέρωση διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, μέσω συμβολαιογράφων. Το μέτρο έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, αναμένεται όμως να ενεργοποιηθεί στην πράξη στις αρχές του 2020.
20. Ταμειακές μηχανές: Ένα ακόμα μέτρο το οποίο έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αναμένεται επίσης να γίνει πράξη μέσα στο 2020. Πρόκειται για την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του Taxisnet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου