Υπό διερεύνηση είναι ακόμη το θέμα της ανοσίας στον πληθυσμό και σε τι ποσοστό θα πρέπει να νοσήσουν οι πολίτες ώστε να δημιουργηθεί τοίχος προστασίας. Ενώ αρχικά οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι απαιτείται τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού να νοσήσει για να υπάρξει ανοσία, πλέον το ζήτημα μελετάται λεπτομερώς ενώ με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειασθεί μικρότερο ποσοστό τελικά.
Προς ώρας πάντως το ποσοστπο της ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά μικρό, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό στην Ελλάδα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε πρόσφατα ο εκπτόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό: “Τσιόδρας: Μικρή η ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό – Μόνο το 0,5% νόσησε”
Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύθηκαν δύο επιστημονικά άρθρα που εξετάζουν ακριβώς το ζήτημα της ανοσίας και έχουν προκαλέσει πλήθος σχολίων.
Αναφέρουν ότι το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία ώστε να μην μπορεί η επιδημία COVID-19 πλέον να συντηρηθεί είναι πιθανώς μικρότερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά, με βάση τα ερευνητικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνα Σύψα συνοψίζει τα κύρια ευρήματα των δύο άρθρων, υπογραμμίζοντας ότι με βάση αυτές τις προσεγγίσεις, μια πιο ακριβής διατύπωση για τη συλλογική ανοσία στην επιδημία COVID-19 είναι ότι αυτή θα επιτευχθεί αν αποκτήσει ανοσία μέχρι το 50%-66% του πληθυσμού, με το ποσοστό αυτό να είναι ενδεχομένως μικρότερο λόγω ετερογένειας.
Τι μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία για να περιοριστεί η επιδημία; Αυτό εξαρτάται από τις παραδοχές που θα γίνουν για το R0 και, κυρίως, για το βαθμό της ετερογένειας.
H μία μελέτη (Britton et al) εκτιμά ότι για R0 ίσο με 2.5, η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν αποκτήσει ανοσία μετά από μόλυνση το 43% του πληθυσμού.
Η άλλη μελέτη (Gomes et al) εκτιμά ότι για μεγάλη ετερογένεια (λίγα άτομα ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης), η επιδημία θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμα και με 10%-20% ανοσία στον πληθυσμό.
Αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν την επίτευξη ανοσίας μετά από μόλυνση και όχι απαραίτητα μετά από εμβολιασμό. Αν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται τυχαία – και όχι στοχευμένα σε άτομα υψηλού κινδύνου για μόλυνση/μετάδοση – τα επίπεδα συλλογικής ανοσίας που θα πρέπει να επιτευχθούν παραμένουν υψηλά στο 50%-66%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου