Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Εντείνει τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας η Ελλάδα απέναντι στην πανδημία, για το μεγάλο άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου και μετά. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένουν σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, όμως, δηλώνουν ότι θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.
Ακόμη και ο στρατός θα επιστρατευθεί προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής για τους πολίτες της, αλλά και τους τουρίστες που θα την επισκεφθούν με το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας. Η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, ωστόσο, θεωρείται αναπόφευκτη και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στους ελέγχους που θα διεξάγονται στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την εμπλοκή των υγειονομικών στελεχών των ενόπλεων δυνάμεων, για την πραγματοποίηση 60 στοχευμένων ελέγχων στα αεροδρόμια και τα νησιά καθημερινά, ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα τα εισερχόμενα περιστατικά, τα οποία και θα απομονώνονται σε ξενοδοχεία “καραντίνας”.
Καθηγ. Χατζηχριστοδούλου: “Θα αυξηθούν τα “εισαγόμενα” κρούσματα”
Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για τον τουρισμό, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι η αύξηση των κρουσμάτων -τόσο των εισερχόμενων, όσο και των αγνώστου προέλευσης- θα είναι αναπόφευκτη το επόμενο διάστημα:
“Θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα. Όταν θα αρχίσουμε να έχουμε πολλά “εισαγόμενα” -είτε από τουρισμό, είτε από ταξιδιώτες γενικά- επειδή θα ανοίξει η χώρα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει κλειστή, δεν υπάρχει περίπτωση”, αναφέρει ο ειδικός.
Η αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως όσων είναι αγνώστου προέλευσης έχει, ήδη, συμβεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι εστίες μετάδοσης που έχουν, ήδη, εντοπιστεί στη Θράκη και τη Θεσπρωτία, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ακόμη και σε νησιά των Κυκλάδων, παρακολουθούνται στενά από τις αρχές και τους επιστήμονες, οι οποίοι προς το παρόν δεν φαίνεται να ανησυχούν.
“Όταν ανοίγει η χώρα, αναμενόμενο είναι να έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και θα έχουμε και ορφανά κρούσματα, που δεν θα συνδέονται πάντα με εισαγόμενα. Αυτά είναι κάπως αναμενόμενα. Σημασία έχει να τα βρίσκουμε εύκολα, να τα ιχνηλατούμε και να σταματάμε τη μετάδοση. Αν προσέξετε, όμως, σε κάποιες περιοχές είναι εισαγόμενα, σε κάποιες άλλες όταν δεν είναι εισαγόμενα, είναι από περιοχές που υπάρχει έξαρση, είτε στην Ξάνθη, είτε στη Θεσπωτία. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ανησυχητικό”.
Τέλος στους ... μονοψήφιους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων
Ήδη είδαμε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και ανησυχητικές εστίες αύξησης του κορωνοϊού πριν ακόμα ανοίξουμε τα σύνορά μας στον τουρισμό. Θα ήταν ανέφικτο να διατηρήσουμε τα μονοψήφια νούμερα που είχαμε στο lockdown, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όμως, η κατάσταση θα μπορέσει να διατηρηθεί υπό έλεγχο με σωστές συντονισμένες κινήσεις, όπως λένε.
Ακόμη κι αν αυξηθεί ο δείκτης Rt, επισημαίνει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου, θα προσπαθήσουμε με ελέγχους να περιορίσουμε τη διασπορά:
“Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδέν κρούσματα. Ο ιός υπάρχει και εξακολουθεί να μεταδίδεται. Μπορεί να μεταδίδεται λιγότερο τώρα το καλοκαίρι, γιατί υπάρχει η εποχικότητα και δεν συνωστιζόμαστε τόσο πολύ σε κλειστούς χώρους κι αυτό βοηθάει. Ωστόσο, δεν έχουμε σημαντική αύξηση του Rt, (σ.σ. του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής όταν υπάρχουν παρεμβάσεις στον πληθυσμό). Μπορεί το Rt να ανέβει και πάνω από το 1 και να ξαναπέσει μετά. Ακόμα κι αν ανέβει μια μέρα και δύο μέρες, η συνολική εικόνα έχει σημασία. Κι αυτή είναι καλή. Πως θα εξελιχθεί δεν ξέρουμε. Αν τα εισαγόμενα τα βρίσκουμε νωρίς και κάνουμε ιχνηλατήσεις, καλά θα πάμε. Θα δούμε... Δεν είναι ότι εφησυχάζουμε. Σίγουρα με το που θα ανοίξει η χώρα θα έχουμε κάποια προβλήματα. Το θέμα είναι να τα βρίσκουμε έγκαιρα”.
Χρ. Χατζηχριστοδούλου: “Η εξίσωση του τουρισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση”
Είναι, όμως, τα νησιά μας έτοιμα να υποδεχθούν τον τουρισμό; Όχι απόλυτα. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους γιατρούς που δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα ξενοδοχειακά καταλύματα, αλλά και των ξενοδόχων να παραχωρήσουν έναντι αμοιβής στο κράτος όσα ξενοδοχεία είναι κλειστά, ώστε να δημιουργηθούν ξενοδοχεία “καραντίνας”, προκαλεί σε πολλές περιοχές -και ιδιαίτερα στα νησιά- “υγειονομικά κενά”.
Οι προσπάθειες για την κάλυψή τους θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο διάσηστημα, αναφέρει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου:
“Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στη χώρα. Η εξίσωση του τουρισμού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Από κει και πέρα είναι η βούληση που έχουμε. Θέλουμε να μην λειτουργήσει ο τουρισμός καθόλου; Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν είναι όλα ιδανικά και ούτε μπορεί να είναι όλα ιδανικά, όμως, επίσης, και δεν αναμένουμε τον τουρισμό που ήρθε πέρυσι”.
“Έλαβε σωστές αποφάσεις η ΕΕ”
Ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρει ότι οι αποφάσεις που πήρε η Κομισιόν σε σχέση με τις “πράσινες” και “κόκκινες” χώρες στις οποίες η Ευρώπη αντίστοιχα θα ανοίξει ή θα κλείσει τα σύνορά της, ήταν σωστές και ελήφθησαν με βάση σοβαρά επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια:
“Η επιλογή έγινε με κριτήρια επιδημιολογικά και καλώς αποκλείστηκαν οι ΗΠΑ, καθώς εκεί έχουν ακόμα 40 χιλιάδες κρούσματα και υπάρχει έντονο πρόβλημα. Δεν υπάρχει απόφαση, μέχρι στιγμής, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να διαφοροποιηθούμε σε κάποια από τις αποφάσεις που έχει λάβει η Κομισιόν, ούτε το έχουμε συζητήσει ακόμα. Προς το παρόν εγώ τις βλέπω λογικές τις αποφάσεις, τώρα αν αλλάξει κάτι στην πορεία θα το δούμε”, τονίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου