Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Μόσιαλος : Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων από κοροναϊό σε κλειστούς χώρους


Στον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων από κοροναϊό σε κλειστούς χώρους, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος

Στον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων από κοροναϊό σε κλειστούς χώρους, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.

«Ξέρουμε πως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στο φυσικό εξαερισμό, την προσωπική υγιεινή, την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, στη χρήση μάσκας, και να συνεχίσει η διεξαγωγή τεστ και ανίχνευσης επαφών» γράφει ο κ. Μόσιαλος.

Στη συνέχεια αναφέρεται σε μια πρόσφατη ανακάλυψη «του περίφημου ερευνητικού Ιαπωνικoύ ινστιτούτου Riken και του Πανεπιστημίου Kobe», η οποία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάχη κατά του κοροναϊού. «Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Makoto Tsubokura χρησιμοποίησε τον «Fugaku», τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, για να μοντελοποιήσει την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς από μολυσμένα άτομα, σε διάφορους εσωτερικούς χώρους» υπογραμμίζει.

Έτσι, όπως είπε, σύμφωνα με την ανακάλυψη «η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κοροναϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες».

«Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα» κατέληξε.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Πως μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους.

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από τώρα σε μεθόδους που θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της μετάδοσης της νόσου στους εσωτερικούς χώρους με την έλευση του χειμώνα. Ξέρουμε πως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στο φυσικό εξαερισμό, την προσωπική υγιεινή, την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, στη χρήση μάσκας, και να συνεχίσει η διεξαγωγή τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Όμως μια πρόσφατη ανακάλυψη, του περίφημου ερευνητικού Ιαπωνικoύ ινστιτούτου Riken και του Πανεπιστημίου Kobe, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάχη κατά του κοροναϊού. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Makoto Tsubokura χρησιμοποίησε τον «Fugaku», τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, για να μοντελοποιήσει την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς από μολυσμένα άτομα, σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Έδειξαν ότι η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κοροναϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.
Επίσης, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι:
το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον
οι ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες
σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι
ο αριθμός των τραγουδιστών στις χορωδίες πρέπει να είναι περιορισμένος και να τηρούνται αποστάσεις

Το εύρημα του ινστιτούτου Riken υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν- τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς της λοίμωξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου