Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: “Η διατίμηση στα τεστ κρύβει κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία” – Αντιδρούν τα ιδιωτικά εργαστήρια

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι κλινικογεργαστηριακοί γιατροί μετά την ανακοίνωση του πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών τεστ κορονοϊού, ενώ την ίδια στιγμή, δηλώνουν προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για “αισχοκέρδεια” του κλάδου.

Η διατίμηση των τεστ κορονοϊού, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των ιδιοκτητών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων. Οι τιμές που ορίστηκαν, στα 10 ευρώ για τα τεστ αντιγόνων (rapid) και στα 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ (PCR), είναι κάτω από τα όρια του κόστους, όπως λένε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν το μέτρο.

Οι κλινικοί γιατροί προειδοποιούν, ότι εάν η απόφαση εφαρμοστεί, θα υπάρξει δραματική μείωση στη διενέργεια των τεστ κορονοϊού από τον ιδιωτικό τομέα και συνακόλουθος κίνδυνος αύξησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

“Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε έκπτωση στην εκτέλεση του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των εξετάσεων και λανθασμένη ιχνηλάτηση του κορονοϊού στον πληθυσμό”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κα. Άννα Μαστοράκου και συμπληρώνει: “Το κράτος δικαίου οφείλει να συνομιλεί με τους θεσμικούς παράγοντες πριν την λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων. Εν μέσω πανδημίας, η σοβαρή πολιτεία οφείλει να ψάχνει συμμάχους και όχι να κάνει εχθρούς”.

Ιδιωτικά Εργαστήρια: “Αγοράζουμε τα rapid τεστ από 9 έως 16 ευρώ το ένα”

Οι ιδιώτες γιατροί των εργαστηρίων υποστηρίζουν ότι το πλαφόν των 40 ευρώ ανά μοριακό τεστ (PCR COVID), έρχεται να αναιρέσει απόφαση της κυβέρνησης από τον προηγούμενο Μάρτιο, (ΚΥΑ 848Β 13/03/2020), που όριζε το κόστος στα 85 ευρώ. Σχετικά με τα rapid test αντιγόνων, οι γιατροί υποστηρίζουν, ότι τα 10 ευρώ και άνω, είναι η τιμή με την οποία αγοράζουν οι ίδιοι από τους προμηθευτές τους.

Σύμφωνα με την κα. Μαστοράκου: “Οι προσφορές των προμηθευτών προς τα εργαστήρια για τα rapid τεστ ξεκινούν από 9 ευρώ και καταλήγουν στα 16 ευρώ ανά τεστ. Βάλτε και το κόστος του υγειονομικού προστατευτικού υλικού (μάσκες, γάντια, στολές, ασπίδες) γιατί ο άρρωστος μπορεί να βήξει και το προσωπικό οφείλει να είναι προστατευμένο, βάλτε και το κόστος της απολύμανσης του χώρου της λήψης, βάλτε και την ιατρική αμοιβή γιατί είναι μια ειδική λήψη, και θα δείτε ότι το δεκάευρο δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει! Είναι πολύ απλό!”, αναφέρει.

Δείτε τις προσφορές των προμηθευτών προς τα εργαστήρια για τα rapid test:





Προσβεβλημένοι δηλώνουν οι κλινικοργαστηριακοί γιατροί

Για δημόσια στηλίτευση των γιατρών και πυροδότηση της εθνικής προσπάθειας ενάντια στην πανδημία κάνουν, λόγο οι ιδιώτες κλινικοεργαστηριακοί γιατροί:

“Η απρόσμενη δημόσια στηλίτευση των αυτοαπασχολούμενων Ιατρών εν μέσω πανδημίας δυναμιτίζει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Καταδικάζω περίτρανα τις δηλώσεις περί αισχροκέρδειας και την πρόταση διατίμησης των εξετάσεων κάτω από τα όρια του κόστους διενέργειας των εξετάσεων. Η μοριακή ανάλυση PCR για COVID-19 διενεργείται βάσει διεθνών πρωτοκόλλων με ανίχνευση τριών αντιγόνων του ιού με κοστολόγια αντιδραστηρίων, τα οποία έχουν ρυθμισθεί με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας από την άνοιξη μέχρι σήμερα. Είναι πρωτοφανές, εν μέσω πανδημίας, να υπάρχει πράξη διατίμησης σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών από μία φιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν έβαλε διατίμηση στις μάσκες και στα μέτρα ατομικής προστασίας όταν όλη η κοινωνία εκλιπαρούσε για τη λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης”, τονίζει η κα. Μαστοράκου.

"Τα τεστ στον πληθυσμό να είναι δωρεάν από κονδύλια ΕΣΠΑ"

Η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προτείνει να υπάρξει σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για την αξιοποίηση σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ, και να προχωρήσει η πολιτεία σε πλήρη κάλυψη των εξετάσεων Covid του πληθυσμού, με χρήματα από το Ευρωπαϊό πακέτο χρηματοδότησης για την πανδημία.

Το “κενό της διαχρονικής αποτυχίας της πολιτείας για σοβαρή οργάνωση της κρατικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)” οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το κάλυψαν οι ίδιοι, οι οποίοι δημιούργησαν ανάχωμα της πίεσης προς το ΕΣΥ, όπως λένε. Και συμπληρώνουν: “Κι ενώ η συμβολή μας είναι ουσιαστική, εισπράττουμε μόνιμα την περιφρόνηση, την απαξίωση και την αδιαφορία της πολιτείας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου