Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Κραυγή αγωνίας από τους Εντατικολόγους: “Χρειαζόμαστε νοσηλευτές στα νοσοκομεία!”


Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η συγκινητική ανταπόκριση των δεκάδων νοσηλευτών, στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού δεν αρκεί για να καλύψει τις ασύμμετρες ανάγκες που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, λένε οι γιατροί. Θέσεις νοσηλευτών που “ανοίγουν” με τη διαδικασία προκηρύξεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, πολύ συχνά δεν καλύπτονται. “Δώστε κίνητρα στους νοσηλευτές”, λένε με αγωνία οι Εντατικολόγοι.

Συγκίνηση προκάλεσε στο Πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες, η πράξη αλληλεγγύης ορισμένων νοσηλευτών να αφήσουν τα σπίτια τους και να μεταβούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προσφέρουν βοήθεια σε ασθενείς με Covid. Το Σύστημα Υγείας της χώρας, ωστόσο, αυτήν την εποχή δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην αλτρουιστική διάθεση ορισμένων νοσηλευτών, καθώς οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη, περιγράφει το πρόβλημα:

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε όλοι, με όλη την διάθεση που έχουμε οι συνάδελφοι να προσφέρουμε, είναι ότι χρειαζόμαστε “χέρια” και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Διότι αυτοί είναι αυτοί που λείπουν περισσότερο και κουράζονται και πολύ τα παιδιά, δεν αντέχουν. Δεν μπορείς να είσαι συνεχόμενες ώρες πάνω από τους αρρώστους χωρίς ένα διάλειμμα. Είναι δύσκολο. Χωρίς ένα ρεπό, γυρίζουν σπίτι τους πτώμα, δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους, τους δικούς τους ανθρώπους, είναι τραγικό!”, αναφέρει.

Προκηρύσσονται θέσεις και δεν καλύπτονται

Η Εντατικολόγος τονίζει ότι, παρότι προκηρύσσονται τακτικά θέσεις για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, και ειδικά για εξειδικευμένους νοσηλευτές σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι θέσεις δεν καλύπτονται:

“Τώρα είναι πολύ δύσκολο να έρθουν νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Και δεν υπάρχουν νοσηλευτές μη νομίζετε. Δεν υπάρχει προσφορά έξω. Γιατί και στις ΜΕΘ που προκηρύσσονται θέσεις, δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι. Και όλη η Περιφέρεια, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα έχει περιστατικά πολλά και έχει ανάγκες. Δεν περισσεύει κανείς”, αναφέρει η γιατρός.

Η δουλειά του νοσηλευτή είναι υποαμοιβόμενη σε σχέση με την προσφορά του, σημειώνει η κα. Βλαχογιάννη. Επίσης, το γεγονός της μη μονιμότητας της πρόσληψης, καθώς οι επικουρικές συμβάσεις που αποτελούν πάγια τακτική κάλυψης των αναγκών όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί αποτρεπτικά γι' αυτούς.

Η Διευθύντρια της ΜΕΘ του “Άγιος Δημήτριος” σημειώνει ότι οι νοσηλευτές παίρνουν μόλις 800 ευρώ, ενώ στην καλύτερη περίπτωση οι συμβάσεις που θα υπογράψουν έχουν διετή ισχύ,

“Να σας πω κάτι; Δεν πληρώνονται οι νοσηλευτές για τη δουλειά που κάνουν. Με τίποτα! Να αποφασίσει κάποιος να έρθει να δουλέψει, να ξενυχτάει, να μην έχει αργίες, να μην έχει Σαββατοκύριακα, να μην έχει σταθερά ωράρια για να πάρει 800 ευρώ; Κάνοντας αυτή τη δουλειά; Και να βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο. Φαντάζεστε; Δεν αμείβεται αυτή η δουλειά”, τονίζει.

Οι νοσηλευτές δεν προσέρχονται στους διαγωνισμούς για έκτακτο προσωπικό

Τον περασμένο Μάρτιο και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε προκήρυξη θέσεων για την πρόσληψη 2.000 ατόμων επικουρικού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών), όμως, οι θέσεις πληρώθηκαν με δυσκολία. Το Υπουργείο Υγείας, μάλιστα, αναγκάστηκε να κάνει έκκληση προς τους νοσηλευτές για να δηλώσουν συμμετοχή, με την υπόσχεση της μονιμότητας, κάτι που προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμες προσλήψεις δεν έχουν γίνει στο ΕΣΥ, από το 2018, τη στιγμή που κάθε χρόνο αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, περισσότεροι από 1.500 νοσηλευτές. Τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο, προκηρύχθηκαν περίπου 1.100 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών. Κι ενώ στην προκήρυξη για έκτακτες προσλήψεις οι νοσηλευτές δεν ανταποκρίνονται, στον διαγωνισμό για μόνιμο προσωπικό, προσήλθαν περισσότεροι από ... 30.000 ενδιαφερόμενοι για σχεδόν 1.000 θέσεις. Ο διαγωνισμός ωστόσο, είναι μέσω ΑΣΕΠ και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί, πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

Τεράστιες οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό στην Περιφέρεια αλλά και την Βόρεια Ελλάδα

Με μεγάλη δυσκολία και με τρομερή αυτοθυσία από την πλευρά του προσωπικού λειτουργούν σήμερα οι κλινικές Covid και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ιδιαίτερα οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στη Βόρεια Ελλάδα είναι στα όρια της εξάντλησης από τις ατελείωτες ώρες εργασίας.

“Είναι γενικό το πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία”, αναφέρει η Εντατικολόγος κα. Βλαχογιάννη και συνεχίζει: “Έχουν υπερβάλει εαυτόν οι πάντες, σε όλα τα νοσοκομεία οι συνάδελφοι. Έχουν παντού δεκαπλασιαστεί οι ΜΕΘ και δουλεύουμε με το ίδιο προσωπικό που είχαμε παλιότερα με λιγότερα κρεβάτια. Το μόνο που έχει γίνει, είναι μια εσωτερική ανακατανομή. Δηλαδή, ίσως μας φέραν τρία τέσσερα άτομα από άλλες κλινικές, οι οποίες υπολειτουργούσαν, όπως οι χειρουργικές, ουρολογικές κλπ αλλά δεν αρκούν αυτοί. Γιατί και η παθολογική κλινική έχει αυξήσει τις ανάγκες της, έχει υπερδιπλασιαστεί η δουλειά γιατί τα περιστατικά είναι βαριά... Είναι δύσκολα, είναι δύσκολα!”, λέει η γιατρός.

H Διευθύντρια της ΜΕΘ υποστηρίζει ότι οι 13 κλίνες που διαθέτει ο "Άγιος Δημήτριος" και είναι όλες κατειλημμένες, χρειάζονται τουλάχιστον 10 ακόμη εξειδιεκευμένους νοσηλευτές ΜΕΘ, για να λειτουργήσουν με επάρκεια:

“Θέλω τουλάχιστον ακόμη 10 άτομα για να δουλευτούν σωστά αυτά τα κρεβάτια κι αυτή τη στιγμή κάνουμε απομύζηση των δυνάμεων αυτών των παιδιών”, καταλήγει.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΛΙΚΙΑ! Η χώρα που την ανεπάρκεια της κυβέρνησης της προσπαθεί να την καλύψει με .....πατριωτισμό,εθελοντισμό και παχιά λόγια! Τα σοβαρά κράτη έχουν σχέδιο,πρόγραμμα,υποδομές ,πόσες κλινες μεθ ετοιμάζαμε με τα λεφτά της λίστας Πέτσα στα ΜΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή