Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Βραχυκύκλωμα με τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από 210 ιδιώτες γιατρούς. Ωστόσο ο τελικός αριθμός όσων τελικά υπέγραψαν συμβάσεις δεν δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες 

(φωτ.AP Photo/Kemal Softic)

Πενιχρά είναι προς το παρόν τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιοποίησης γιατρών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. Αν και πολλοί γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς, ειδικά στη Θεσσαλονίκη όπου αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση από τον κορωνοϊό, η έλλειψη των κρίσιμων ειδικοτήτων –εν πολλοίς και λόγω του brain drain– είχε τελικά ως αποτέλεσμα, έως χθες, μόλις 13 ιδιώτες γιατροί να έχουν ενσωματωθεί στο δυναμικό των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση, το κάλεσμα παραμένει ενεργό τόσο για την υπογραφή συμβάσεων όσο και για την εθελοντική (άνευ αμοιβής) παροχή υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της εθελοντικής προσφοράς στο ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από 210 ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο ο τελικός αριθμός όσων τελικά υπέγραψαν συμβάσεις για την απασχόλησή τους σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ δεν δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες. Το αρχικό κάλεσμα του υπουργείου Υγείας έγινε στις 10 Νοεμβρίου και η πρόσκληση μεταφέρθηκε και από τους ιατρικούς συλλόγους προς τους γιατρούς-μέλη τους. Δέκα ημέρες μετά, εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση, στην οποία ωστόσο αναφέρονται συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες (παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί). Στη Θεσσαλονίκη, η πλειονότητα των γιατρών που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον –οι περισσότεροι πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης– δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση.

Οπως ανέφερε στην «Κ» πηγή του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί με τις ειδικότητες που χρειάζεται σε αυτή τη φάση το ΕΣΥ κλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο μόλις 13 τελικά υπέγραψαν σύμβαση και θα προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Δράμας, της Χαλκιδικής και της Εδεσσας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάποιοι από αυτούς που τελικά δεν υπέγραψαν είχαν ζητήσει να έχουν μερική απασχόληση, κάτι που ωστόσο δεν προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης, ή δεν ήθελαν να μεταβούν σε κλινικές COVID-19 και κάποιοι απλώς άλλαξαν γνώμη.

Καθυστερήσεις

Πάντως, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, καθυστερήσεις από πλευράς της κυβέρνησης στο να γραφτεί η σύμβαση απασχόλησης των γιατρών, λάθη στη σύμβαση αυτή, αλλά και επιθέσεις που δέχθηκαν οι ιδιώτες γιατροί από συνδικαλιστές του ΕΣΥ, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποθάρρυνε πολλούς από το να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Στην πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, έως χθες είχαν δηλώσει ενδιαφέρον 21 γιατροί, εκ των οποίων μόλις έξι ήταν των ειδικοτήτων που προβλέπονται από την υπουργική απόφαση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, θα υπάρξει νέο κάλεσμα του συλλόγου προς τους γιατρούς, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Περιφέρεια Αττικής να παράσχει μια επιδότηση (ως επιπλέον κίνητρο) στους ιδιώτες γιατρούς που θα χρειαστεί να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία του ιατρείου τους για να πάνε στο ΕΣΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών έχει ενημερώσει την αρμόδια ΥΠΕ για 9 ιδιώτες γιατρούς που θέλουν να βοηθήσουν στο ΕΣΥ. «Εχουμε γιατρούς που θέλουν να πάνε εθελοντικά, χωρίς αποζημίωση, στα νοσοκομεία, για να ξεκουράσουν έστω για κάποιες ώρες τους συναδέλφους τους. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εφόσον δεν υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει έναν ιδιώτη για άσκηση καθήκοντος στο ΕΣΥ», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος του συλλόγου Αννα Μαστοράκου.

3 σχόλια:

  1. Όταν δεν έχεις σχέδιο και πρόγραμμα δεν σε σώζουν οι εθελοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντί να πάρουν μόνιμο προσωπικό έγκαιρα περνούν να τους σώσει ο εθελοντισμος οι γαλάζιοι καραγκιοζηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κα Μαστορακου ,θα ηθελα να συμπληρωσω οτι το νομοθετικο πλαισιο θα μπορουσε πολυ ανετα να υπαρξει ,αλλα στη χωρα μας τα παντος ειδους σοβιετικα καταλοιπα το εμποδιζουν .Βεβαια και η Πολιτεια ποσως ενδιαφερεται για τη συμπραξη ΕΣΥ -ιδιωτων για αλλους λογους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή