Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

«Γονατίζει» η Θεσσαλονίκη: Σε εφαρμογή το ύστατο μέτρο της επίταξης, μετά το «όχι» των κλινικαρχών

Newsroom newsbomb.gr
Sos εκπέμπουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την κυβέρνηση να προχωρά αργά το βράδυ της Πέμπτης (20/11) στην επίταξη κλινών ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της μεγάλης διασποράς του SARS-CoV-2.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Ακολουθεί το έγγραφο του υπουργείου Υγείας

«Θέμα «Άμεση διάθεση κλινών για ασθενείς COVID-19

Σε συνέχεια των εγγράφων και προφορικών προσκλήσεων μας και της αρνητικής μέχρι τώρα στάσης των μελών/κλινικών σας, για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και λόγω των ιδιαίτερα έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση του ιού COVID-19, σας καλούμε όπως ζητήσετε από τα μέλη σας να μας ορίσουν σήμερα μέχρι τις 21:00μμ 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών COVID-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής νοσηλείας των νοσηλευμένων τους και η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών τους και να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων καθολικής επίταξης

Η ανταπόκριση των μελών σας στην τελευταία αυτή προσπάθεια συνεννόησης αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης ότι όλοι οι πάροχοι των υπηρεσιών υγεία οφείλουν να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μπορούν να συμπράξουν στην προστασία της δημόσιας υγείας».

«Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας»

Κριτική προς την κυβέρνηση, αναφορικά με την στιγμή που αποφασίστηκε να προχωρήσει στην επίταξη κλινών των ιδιωτικών κλινικών, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς για να γίνει αυτό «έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας».

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι μέχρι σήμερα η πολιτική της κυβέρνησης «περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους».

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχε προτρέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους.

Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας».

ΚΚΕ: Να επιτάξει τώρα η κυβέρνηση ιδιωτικές κλινικές

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της», σημειώνει και προσθέτει: «Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία "κατανόηση" από τους κλινικάρχες, να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες (χωρίς αγορά υπηρεσιών από το κράτος και χωρίς αποζημίωση) και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

ΜέΡΑ25: Άμεση επίταξη ΜΕΘ χωρίς διαπραγματεύσεις

Την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη «χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις», ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Είναι δυνατόν, προσθέτει, «η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες;». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 δύο εξηγήσεις υπάρχουν: «Eίτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου