Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Έτσι ζήσαμε τον πόλεμο στα νοσοκομεία - Μιλούν 8 εθελοντές βουλευτές γιατροί

 - ethnos.gr
Θα ριχτούμε και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης αν χρειαστεί, τονίζουν στο ethnos.gr βουλευτές που επιστρατεύτηκαν εθελοντικά κατά του κορονοϊού

Βουλευτικό κοστούμι ή ιατρική ποδιά. Δέκα βουλευτές γιατροί από 4 κόμματα άφησαν για ένα μήνα τα βουλευτικά έδρανα, στο αποκορύφωμα του β’ κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που θέρισε τη χώρα και ξαναέβαλαν τις ιατρικές τους ποδιές, βοηθώντας εθελοντικά από το παλιό τους μετερίζι. Αν και στο παρελθόν υπηρέτησαν στο ΕΣΥ ακόμη και ως διευθυντές, ρίχτηκαν στη μάχη αυτή τη φορά ως απλοί στρατιώτες ενώ εντάχθηκαν κανονικά μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα εφημεριών. Είδαν συναδέλφους γιατρούς να νοσούν και να τίθενται εκτός μάχης, να μετακομίζουν σε νοσοκομεία άλλων πόλεων για να τα στηρίξουν.
Αντίκρυσαν υγειονομικό προσωπικό κουρασμένο και αγχωμένο να δίνει ενωμένο με αυταπάρνηση τον αγώνα για να αντέξει το σύστημα. Άκουσαν παράπονα και αιτήματα των συναδέλφων τους ενώ όταν χρειάστηκε ανέλαβαν και τον άχαρο ρόλο του τηλεφωνητή, ενημερώνοντας συγγενείς ασθενών που έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό. Επιστρέφοντας σταδιακά στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα δηλώνουν έτοιμοι να ξαναριχτούν στην πρώτη γραμμή όταν χρειαστεί. Κρατούν όλοι την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και ζητούν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Οι περισσότεροι γιατροί που εντάχθηκαν εθελοντικά στο ΕΣΥ ανήκουν στην 5η ΥΠΕ με συνολικά πέντε υγειονομικούς. 

Χρήστος Κέλλας: Είδα στα μάτια γιατρών και νοσηλευτών την κούραση, το στρες - Κρατάω την αυτοθυσία τους 

Νόσησε από κορονοϊό, τον περασμένο Μάρτιο, χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ανάρρωσε και λίγους μήνες αργότερα εντάχθηκε εθελοντικά στο ΕΣΥ, δίνοντας τη μάχη από άλλο πόστο. Αυτό του γιατρού, αναλαμβάνοντας υπηρεσία στη μονάδα εντατικής θεραπείας ως αναισθησιολόγος. «Το γεγονός ότι είχα ήδη νοσήσει, ότι πέρασα αυτό το στάδιο της θεραπείας σε συνδυασμό και με την μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας θεώρησα ότι ήταν αυτονόητο να βοηθήσω όσο μπορούσα. Και όταν πρωτοπήγα στη μονάδα εντατικής θεραπείας στις 7 Δεκεμβρίου η κατάσταση ήταν δραματική με 28 κρεβάτια ΜΕΘ (από 12 που είχε), με βαριά περιστατικά, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που υπέρβαλαν εαυτόν και εμφανή τα σημάδια του σωματικού και ψυχολογικού στρες στα πρόσωπά τους» τονίζει στο ethnos.gr λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας. Το βασικό πρόβλημα των υγειονομικών ήταν ο φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με το φόβο μην κολλήσουν γιατί τα κρεβάτια ήταν πολύ περισσότερα από το προσωπικό θυμάται. Ενδεικτικό είναι ότι το νοσοκομείο είχε 12 κρεβάτια ΜΕΘ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος έγιναν 28-έφτασαν ακόμη και τα 30- και στα μέσα Ιανουαρίου έπεσαν στα 16. 

ethnos.gr/Ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας
Όπως εξηγεί ο κ. Κέλλας το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου από τη μια φοβόταν να μην κολλήσει και μεταφέρει εν συνεχεία τον ιό στα σπίτια του, στα παιδιά και τους παππούδες. Από την άλλη, επειδή αρκετοί παππούδες και γιαγιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια δημιουργήθηκε ζήτημα για το ποιος θα κρατάει τα παιδιά. Ζήτημα, όμως, προέκυψε και με την ενημέρωση των συγγενών των ασθενών, ενώ τα πράγματα γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα όταν έπρεπε να τους ενημερώσουν για κάποια άσχημη εξέλιξη. «Σε καθημερινή βάση μου τηλεφωνούσαν ακόμη και πριν αναλάβω στο νοσοκομείο φίλοι και συγγενείς για να μάθουν πως είναι οι δικοί τους που νοσηλεύονταν». 

Φεύγοντας, όπως λέει, κρατάει τη θέληση του ιατρικού και παραϊατρικού κόσμου αλλά και τον μεγάλο αριθμό απωλειών που δημιουργούνται από τον κορονοϊό ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και το αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σήμερα το νοσοκομείο μετά και την αποκλιμάκωση του β’ κύματος επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση, ξεκινώντας και πάλι τα χειρουργεία. 

Βασίλης Γιόγιακας: Κρατώ το αίτημα να στηριχθούν τα νοσοκομεία

ethnos.gr/Ο Βασίλης Γιόγιακας στο νοσοκομείο Ιωαννίνων
Στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων όπου έκανε τα πρώτα του βήματα ως γιατρός, κάνοντας ειδικότητα επέστρεψε εθελοντικά αρχές Δεκέμβρη ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας. Ο καρδιολόγος και βουλευτής Θεσπρωτίας εντάχθηκε στην κλινική με τις στεφανιογραφίες στην φάση ύφεσης του δεύτερου κύματος. «Οι συνάδελφοί μου είχαν την αγωνία γιατί καθυστερήσαμε να ενταχθούμε καθώς περιμέναμε να βγει η σχετική τροπολογία. Έζησα από μέσα την αγωνία τους 
για να αντέξει το σύστημα. Πραγματικά υπερβάλαν εαυτόν. Συγκινήθηκα και με παρακίνησε ο αγώνας τους να προσφέρω και γω ως γιατρός» δήλωσε στο ethnos.gr. Εδώ και λίγες μέρες επέστρεψε στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, κουβαλώντας μαζί του πέρα από τις δυνατές στιγμές που έζησε και το αίτημα των γιατρών να στηριχθούν τα νοσοκομεία και να πλαισιωθούν με όσους περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό γίνεται. «Είμαι εδώ αν ξαναχρειαστεί να προσφέρω».


O βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας
«Σάκη καλοδεχούμενοι οι εθελοντές αλλά έχουμε ανάγκη από μαζικές προσλήψεις»

«Σάκη εμείς χρειαζόμαστε μάχιμους γιατρούς. Δεν θέλουμε γιατρούς συνταξιούχους σαν και εσένα» ήταν η πρώτη αντίδραση των γιατρών μετά το θερμό καλωσόρισμα όταν είδαν τον παλιό τους διευθυντή στη Β’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου των Τρικάλων και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο να επιστρέφει. Αυτήν την φορά ως απλό στρατιώτη καθώς από τον Δεκέμβρη του 2014 είχε συνταξιοδοτηθεί από το ΕΣΥ. «Οι γιατροί θέλανε μαζικές προσλήψεις και όχι σημειολογικές κινήσεις σαν και αυτές που έκανε η κυβέρνηση με τον εθελοντισμό» λέει στο ethnos.gr ο βουλευτής Τρικάλων. Ο γιατρός έμεινε μόλις 3 μέρες στο νοσοκομείο γιατί αναγκάστηκε να φύγει καθώς ήταν εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας την περίοδο του Δεκεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα.

ethnos.gr/Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος

Και όταν πάλι επέστρεψε στα Τρίκαλα η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει ότι οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 65 δεν μπορούν να ενταχθούν στους εθελοντές, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δικιά του σύμβαση. Για τις ανάγκες της μάχης, όπως λέει, το νοσοκομείο των Τρικάλων χρειάζονταν ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς για να αντέξουν στα αυξημένα ωράρια που είχαν, όπως παθολόγους, εντατικολόγους, αναισθησιολόγους και γιατρούς στα εργαστήρια. Χαραγμένη στη μνήμη του παραμένει η κούραση από την πολύμηνη μάχη των συναδέλφων του. Το νοσοκομείο είχε αναπτύξει 12 κλίνες ΜΕΘ ενώ στην κορύφωση της πανδημίας για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση χρειάστηκε οι δύο παθολογικές κλινικές που λειτουργούσαν να ενοποιήσουν τις λειτουργίες τους καθώς ο χώρος της μιας εξυπηρετούσε αποκλειστικά περιστατικά Covid. 
Το ΕΣΥ άντεξε στην κορύφωση της μάχης 

Πολλοί γιατροί από τα νοσοκομεία αναγκάζονταν να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία όμορων περιοχών στα Τρίκαλα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες. «Το ΕΣΥ άντεξε στην κορύφωση της μάχης αλλά επειδή αναμένεται και ένα τρίτο κύμα χρειάζεται και στην παρούσα φάση να μεριμνήσουμε για ένταξη στο σύστημα υγείας ενός νέου ανθρώπινου δυναμικού το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει και όχι εθελοντικού. Η αναγκαιότητα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις παραμένει. Ο εθελοντισμός είναι πολύτιμος αλλά ως συμπληρωματικός, ως βοηθητικός. Να τηρηθεί η υπόσχεση του Μητσοτάκη ότι θα κάνει 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού, μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε». 
Θανάσης Λιούπης: Αισθάνθηκα σαν να μην είχα φύγει ποτέ

Έχοντας «γράψει» 30 χρόνια υπηρεσίας στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, εκτελώντας και χρέη διευθυντή της χειρουργικής ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Λιούπης επέστρεψε τον περασμένο Δεκέμβριο για να βοηθήσει. «Αισθάνθηκα σαν να μην είχα φύγει ποτέ. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αν και είχε ήδη βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα. Εκείνο όμως που με εντυπωσίασε ήταν ότι μέσα σε λίγες μέρες οι συνάδελφοι κατάφεραν να στήσουν τρεις κλινικές γιατί το νοσοκομείο δεν ήταν νοσοκομείο αναφοράς Covid». Αν και ζήτησε να ενταχθεί στην κλινική Covid, τελικά βοήθησε σε πιο θεσμικά πράγματα και στην Χειρουργική Κλινική. Είδε συναδέλφους του, κυρίως, παθολόγους να νοσούν και να βγαίνουν εκτός μάχης αλλά και να αντικαθίστανται στις εφημερίες από συναφείς ειδικότητες.

ethnos.gr/O βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Λιούπης

Γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι και αιματολόγοι εντάχθηκαν μεταξύ άλλων στις κλινικές Covid που δημιουργήθηκαν για να βγει το πρόγραμμα των εφημεριών. «Κρατάω την εικόνα της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Κάθε πρωί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων έπαιρναν μέρος στην ενημέρωση για το τι έγινε την προηγούμενη μέρα και πως θα πάμε στην επόμενη. Ήταν μια ομαδική δουλειά». Πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίστηκε στην πορεία ήταν η ενημέρωση των συγγενών ασθενών οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ενημερωθούν για την πορεία τους. Φεύγοντας παίρνει μαζί του και το πάγιο αίτημα να πλαισιωθούν τα τμήματα του νοσοκομείου με τους κατάλληλους γιατρούς.
Κώστας Μπλούχος: Έκδηλη η αγωνία για ένα τρίτο κύμα στη Δράμα 

Η Δράμα πλήρωσε βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς αποτελεί τον δεύτερο μετά την Πέλλα νομό σε αριθμό ανθρώπινων απωλειών ανά 100.000 κατοίκους. Στο νοσοκομείο της πόλης όπου είχε περάσει τα περισσότερα από τα 20 χρόνια που ασκεί το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ επέστρεψε ο βουλευτής της περιοχής Κώστας Μπλούχος. Αν και όταν ανέλαβε το φορτίο είχε μειωθεί σημαντικά, δεν ξεχνά την τιτάνια προσπάθεια και την αυτοθυσία που έδειξαν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου όλο το προηγούμενο διάστημα. «Και η αγωνία τους για ένα τρίτο κύμα ήταν έκδηλη. Είμαστε εδώ όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια». Ο βουλευτής και γιατρός της Δράμας μαζί με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, πέρασε από τους θαλάμους της γενικής παθολογικής και εξέτασε ασθενείς, ενώ βοήθησε και σε άλλες λειτουργίες του νοσηλευτικού ιδρύματος.

e.
ethnos.gr/Ο βουλευτής της Δράμας Κώστας Μπλούχος

Ο κ. Μπλούχος δεν έφυγε ακόμη από το νοσοκομείο και κληθηκε να συνδράμει και στους εμβολιασμούς, που ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες. Όπως εξήγησε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα που δεν γεννήθηκαν μέσα στον κορονοϊό αλλά υπάρχουν την τελευταία 15ετία. Και το πρόβλημα εντοπίζεται στις άγονες θέσεις σε κρίσιμες ειδικότητες όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι. Προκηρύσσονται θέσεις και βγαίνουν μονίμως άγονες». Όσο για το αν προτιμά το βουλευτικό κοστούμι ή την ιατρική ποδιά ο ίδιος τονίζει ότι θέλει να επιστρέψει στο νοσκομειο. «Αυτό είναι το φυσικό μου περβάλον».

Διονύσης Ακτύπης: Ανεξαρτήτως ειδικότητας όλοι πρέπει να ριχτούμε στην πρώτη γραμμή 

Στην Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου όπου υπηρέτησε και ως διευθυντής επέστρεψε αρχές Δεκεμβρίου ο γιατρός και βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης. Συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση παράλληλα με τα βουλευτικά του καθήκοντα. Το νοσοκομείο του νησιού δεν αντιμετώπισε μεγάλη υγειονομική πίεση κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ethnos.gr/Ο Διονύσης Ακτύπης στη Ζάκυνθο

Ενδεικτικό, είναι ότι η Ζάκυνθος παραμένει πράσινη σε ότι αφορά την ζώνη των κρουσμάτων, χωρίς να καταγράφει μεγάλο επιπολασμό. Για τις ανάγκες της πανδημίας διορίστηκαν 90 άτομα επικουρικού προσωπικού ενώ προχωρά και η προκήρυξη γιατρών για να καλυφθούν οι υπόλοιπες θέσεις. «Είμαι γιατρός του ΕΣΥ και ήξερα που πονάει το νοσοκομείο στη Ζάκυνθο. Είναι ελεγχόμενο το σύστημα με ένα νοσοκομείο το οποίο λειτούργησε η μονάδα εντατικής θεραπείας από τον Μάρτιο. Έχουμε κορονοκλινική, όλα τα συστήματα PCR για ελέγχους και ήδη προσχωρήσαμε στον εμβολιασμό περισσότερων από 100 υγειονομικών τις τελευταίες μέρες. Είναι προγραμματισμένα τα πάντα. Και τα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού, το πως περνάν από την κλινική και ελέγχονται αλλά και η διαδικασία των ράπιντ τεστ. Είμαστε ένα οργανωμένο νοσοκομείο. Και ανεξαρτήτως ειδικότητας όλοι πρέπει να ριχτούμε στην πρώτη γραμμή. Γιατί μαζί θα νικήσουμε την πανδημία. Και αν μας ξαναχρειαστεί το σύστημα δηλώνω παρών». 

Κωνσταντίνος Μαραβέγιας: Δύσκολο το κομμάτι της ενημέρωσης των συγγενών

ethnos.gr/Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας
Εθελοντής γιατρός στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου ορκίστηκε και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας. Γενικός χειρούργος δεν μπορούσε να αναλάβει covid περιστατικά αλλά προσέφερε επικουρικές υπηρεσίες σε ασθενείς που παρουσίαζαν προβλήματα συναφή με την ειδικότητά του. «Όταν ανέλαβα ήταν μια κατάσταση αρκετά ελεγχόμενη σε ό,τι αφορά την οργάνωση. Υπήρχε ένας πολύ σταθερός αλγόριθμος αντιμετώπισης των ασθενών που είχε πραγματικά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι γιατροί είχαν αποκτήσει την εμπειρία και γνώριζαν από πολύ νωρίς αν ένα περιστατικό δεν θα πήγαινε καλά ή θα κατέληγε» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Μαραβέγιας. Δύσκολο, ωστόσο, ήταν το κομμάτι της ενημέρωσης των συγγενών ασθενών που νοσηλεύονταν, ένα κομμάτι που στην αρχή υστερούσε το νοσοκομείο. «Ήταν ένα πράγμα παγερό κάθε φορά που έπρεπε να ανακοινώσεις σε ένα φίλο ή συγγενή ότι κατέληξε ο άνθρωπός του» θυμάται. Επόμενος στόχος ,όπως λέει, ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου αλλά και η διαδικασία των εμβολιασμών. Να γίνουν με ασφάλεια, με ορθή προτεραιοποίηση των περιστατικών και να μην υπάρχουν αδικημένοι ή ευνοημένοι. 

Νεοκλής Κρητικός: Δεν δεχτήκαμε πίεση στην Καλαμάτα

Επιστροφή στο νοσοκομείο αναφοράς για τον COVID19 της Καλαμάτας όπου ήταν και πριν η οργανική του θέση για τον βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και χειρουργό θώρακος Νεοκλή Κρητικό. Ο τελευταίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημέρευσης της μονάδας εντατικής θεραπείας που αφορά το COVID, βοηθώντας παράλληλα και στη χειρουργική κλινική. «Η νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας πιέστηκε αρκετά αλλά τώρα είμαστε σε καλή κατάσταση. Είμαι στη διάθεση του νοσοκομείου ανάλογα με τις ανάγκες του. Είμαι έτοιμος να τρέξω όπου μου πουν. Τα κρούσματα μειώνονται και μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα» είπε στο ethnos.gr.

ethnos.gr/Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός

Εθελοντικά στο ΕΣΥ εντάχθηκαν και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης στη Λάρισα, η Μαρία Αθανασίου βουλευτής δυτικού τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογράψει και ο Ανδρέας Πουλάς, ιατρός-νεφρολόγος, από το ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου