Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Πότε θα ανοίξει η εστίαση - Πόσα κρούσματα θα έχουμε το Μάρτιο


Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για τις εικόνες συνωστισμού που δημιουργήθηκαν με το άνοιγμα της αγοράς, μιλώντας στο Newsbomb.gr - Τι μέλλει γενέσθαι για εστίαση και σχολεία.

Για το άνοιγμα της αγοράς, μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr, σημειώνοντας παράλληλα πως «είχαμε προτείνει άνοιγμα με την μέθοδο του click away και όχι και του click in shop, περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα ούτως ώστε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν με αυτού του τύπου το άνοιγμα».

Ο ίδιος φάνηκε ιδιαιτέρως ανήσυχος για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες πηγαίνουν στα μαγαζιά και όχι για τις εικόνες συνωστισμού έξω από αυτά. «Λογικά χρησιμοποιούν ΜΜΜ για να κάνουν τις αγορές τους και όπως είναι γνωστό, εκεί υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος. Τα δεδομένα φυσικά θέλουν περίπου 2-3 μέρες για να δείξουν. Την Κυριακή επομένως θα έχουμε μία ακόμη καλύτερη εικόνα για την κινητικότητα που θα δημιουργηθεί μέσα στην βδομάδα», τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «υπάρχει μία σταθεροποίηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε μείωση. Υπάρχει μία μικρή αυξητική τάση, αναλογικά και με τον αριθμό των τεστ, αλλά σε γενικές γραμμές η πορεία είναι σταθερή».

Πόσα κρούσματα θα έχουμε τους επόμενους μήνες;

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας από εδώ και στο εξής, ο ίδιος εξήγησε πως «είναι αδύνατον να μειωθεί η καμπύλη με το άνοιγμα της αγοράς, το καλύτερο σενάριο θα είναι να παραμείνει σταθερή. Η πορεία αυτή ενδεχομένως θα συνεχιστεί και μετά τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο τα κρούσματα λογικά και με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, θα φτάσουν τα 1.000 και μετά θα πέσουν εάν δεν ανοίξουμε τίποτα άλλο. Ωστόσο επειδή οι πιέσεις είναι πολλές, θεωρώ ότι τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά κάτι τέτοιο θα φέρει σημαντική αύξηση».

«Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να παίρναμε μέτρα με απόσταση δύο εβδομάδων, έτσι ώστε να έχουμε επαρκή στοιχεία», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Για το μείζον ζήτημα του ανοίγματος όλων των σχολικών βαθμίδων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν και εντός του Ιανουαρίου.

«Εάν ωστόσο δούμε ότι αλλάζει και πάλι η καμπύλη και γίνεται ακόμη πιο αυξητική, τότε θα δώσουμε το καμπανάκι να ξανακλείσουν», τόνισε.

Όσον αφορά στην εστίαση, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, είπε στο Newsbomb.gr, ότι «θα ήταν λάθος να ανοίξει η εστίαση τώρα. Η περίοδος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου είναι από τις πιο νεκρές οικονομικά. Σίγουρα έχουν ανάγκη να ανοίξουν, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει πιο σημαντικό πρόβλημα. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερο να κρατήσουμε τώρα την εστίαση κλειστή ούτως ώστε να την ανοίξουν τον Μάρτιο, με καλύτερες συνθήκες».

Ανέφερε δε, ότι πως προς το παρόν, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχουν αγγίξει ιδιαίτερα, ακριβώς επειδή έχει πολλές δυσκολίες και κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου