Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Ηλίας Μόσιαλος : Πού βρισκόμαστε με τις θεραπείες για τον κοροναϊό

Τις εξελίξεις με τα φάρμακα και τις θεραπείες για τον κοροναϊό μεταφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Τις εξελίξεις με τα φάρμακα και τις θεραπείες για τον κοροναϊό μεταφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Καταρχάς, αναφέρεται στην εισπνοή της πρωτεΐνης ιντερφερόνης βήτα, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη σοβαρής νόσου από Covid-19. Ο κοροναϊός φαίνεται να καταστέλλει την παραγωγή της πρωτεΐνης αυτής ως μέρος της στρατηγικής του για αποφυγή της ανοσοαπόκρισης.

Πολλά υποσχόμενες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει λοιπόν σημαντική μείωση στα σοβαρά περιστατικά με τη χρήση της πρωτεϊνής αυτής, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αντίθετα, αποθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα μελέτης στη Βρετανία με τη χρήση αναρρωτικού πλάσματος αίματος. Όπως φάνηκε, η θεραπεία αυτή δεν ήταν ωφέλιμη σε βαριά ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ. Η πιθανότητα η θεραπεία αυτή να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενή (μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας στις ΜΕΘ ή τη θνησιμότητα, κατά 20%) ήταν μόλις της τάξης 2,2%

Πάντως, οι δοκιμές του πλάσματος θα συνεχίσουν σε ασθενείς εκτός ΜΕΘ και μέτρια άρρωστους.

Τέλος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ανακοίνωση που ενθαρρύνει τη χρήση των φαρμάκων Τocilizumab και Sarilumab, για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων COVID-19.

Οι συστάσεις βασίζονται σε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 24%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου