Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται οκτώ φορές πιο γρήγορα -Μελέτη του Κέιμπριτζ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Νοσοκόμα στην Πορτογαλία / Φωτογραφία: AP IMAGES

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EBI) του Κέιμπριτζ, Ρολφ Άπβαϊλερ, προειδοποιεί για την ταχεία εξάπλωση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού B117 στη Γερμανία σε περίπτωση ταχείας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

«Τα δεδομένα του ΕΒΙ απέδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού B117 εξαπλώνεται περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη», δήλωσε ο Άπβαϊλερ στα δίκτυα RTL και n-tv.

Ο εν λόγω επιστήμονας της βιοπληροφορικής είναι ένας από τους ειδικούς που συμβουλεύουν τακτικά την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Άπβαϊλερ επιβεβαίωσε την άποψη του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, ότι η χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων λόγω της υψηλής μολυσματικότητας του νέου στελέχους του κορωνοϊού B117 θα μπορούσε να προκαλέσει 100.000 κρούσματα την ημέρα στη χειρότερη περίπτωση.

Η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα

«Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων των άλλων παραλλαγμένων στελεχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 40%. Ο αριθμός των κρουσμάτων από το παραλλαγμένο στέλεχος B117 έχει αυξηθεί κατά 10 φορές περισσότερο. Δεν πρόκειται επομένως για καταστροφολογία, διότι αυτό θα συνέβαινε και στη Γερμανία εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται. Αντιθέτως, τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα στη Γερμανία.

»Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών, τότε σε έξι έως οκτώ εβδομάδες θα έχουμε και στη Γερμανία μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν στη Βρετανία στο τέλη του περασμένου έτους και εντός τριών μηνών μια καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Κέιμπριτζ.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-parallagmeno-stelehos-okto-fores-grigora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου