Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

COVID-19: Πάνω από 97 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως - "Εμπόλεμη ζώνη" τα νοσοκομεία

Από euronews with ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters • 
virus outbreak - Πνευματικά Δικαιώματα Armando Franca/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η κατάσταση όμως γίνεται ακόμη χειρότερη στα νοσοκομεία αρκετών χωρών της Ευρώπης λόγω των εισαγωγών ασθενών που χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία για τον κορονοϊό.

Στην Βρετατνία τα νοσοκομεία υφίστανται τεράστια πίεση και ορισμένα είναι σαν να βρίσκονται σε «εμπόλεμη ζώνη», προειδοποίησε ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς.

Παρόμοια κατάσταση και στην Γαλλία όπου οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται δραματικά όπως και τα κρούσματα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς όπου η κυβέρνηση δεν επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις με τους Γάλλους να ταξιδεύουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα αποτελέσματα όμως εμφανίζονται τώρα με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά χιλιάδες καθημερινά καθώς και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometers μέχρι σήμερα το πρωί είχαμε παγκοσμίως καταγεγραμένα 97.309.750 κρούσματα ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 2.083.326. Μέχρι στιγμής αποθεραπεύτηκαν 69.850.852 ασθενείς ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι στα 25.375.572.

Πλησίασαν τα 25 εκατομμύρια (24,998,975) τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα περιστατικά κορονοϊού. Οι θάνατοι των ασθενών με κορονοϊό έφθασαν στις 415.894. Ακολουθούν η Ινδία με 10.611.719 κρούσματα και 152.906 θανάτους, η Βραζιλία με 8.639.868 περιστατικά και 212.893 ασθενείς που έχουν αποβιώσει, η Ρωσία με 3.633.952 κρούσματα και 67.220 θανάτους και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,.505.754 περιστατικά και 93.290 θανάτους.

ΓΑΛΛΙΑ

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Γαλλία πιθανότατα "θα είναι πολύ δύσκολη" τους επόμενους μήνες, κυρίως τον Μάρτιο, εξαιτίας της εμφάνισης του νέου παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που είναι πιο μεταδοτικό, προειδοποίησε η Καρίν Λακόμπ, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Σεντ Αντουάν του Παρισιού. Η Λακόμπ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 σε κάποιες περιοχές, πέραν της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει σε όλη τη χώρα μέτα τις 18:00.

Η covid-19 στη Γαλλία βρίσκεται "σε ανοδική πορεία", τόνισε η Λακόμπ. "Προς το παρόν δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια φοβερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων", σχολίασε, όμως προειδοποίησε ότι αναμένει μεγαλύτερη άνοδο τις επόμενες εβδομάδες καθώς εξαπλώνεται το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Την Τετάρτη η Γαλλία κατέγραψε 26.784 νέα κρούσματα φτάνοντας έτσι στα 2,965,117 συνολικά που είναι ο 6ος χειρότερος απολογισμός στον κόσμο ενώ κατέγραψε 310 νέους θανάτους με συνολικά από την αρχή της πανδημίας να έχουν χάσει τη ζωή τους 71.652 άνθρωποι.

Virus outbreakFrank Augstein/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20.398 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.088.400, δείχνουν σήμερα Πέμπτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παράλληλα, άλλοι 1.013 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 49.783 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία κατέγραψε την Τετάρτη 1.820 επιπλέον θανάτους ασθενών, οι οποίοι πέθαναν εντός 28 ημέρων αφότου διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Μία ημέρα πριν, η Βρετανία είχε ανακοινώσει 1.610 κρούσματα. Με τους αριθμούς αυτούς, που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Υγείας, το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 στη χώρα ανέρχεται σε 93.290, ο βαρύτερος απολογισμός στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε, το τελευταίο 24ωρο, κατά 38.905, σε σύγκριση με 33.355 την Τρίτη. Το σύνολο των μολύνσεων νέου κορονοϊού ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια.

Αντιμέτωπα με τη ραγδαία αύξηση των ασθενών με νέο κορονοϊό, τα βρετανικά νοσοκομεία υφίστανται σε «τεράστια πίεση» κι ορισμένα είναι σαν να βρίσκονται σε «εμπόλεμη ζώνη», προειδοποίησε ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς.

Η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή, με μια τεράστια πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις, μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη δεδομένων των όσων οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν», είπε ο Πάτρικ Βάλανς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Η Βρετανία πλήττεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων, που αποδίδεται σε μία μετάλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων πιέζει ασφυκτικά τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται 37.946 ασθενείς με Covid-19 (εκ των οποίων οι 3.916 σε αναπνευστική υποστήριξη), πολύ περισσότεροι από το πρώτο κύμα την άνοιξη.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων από την Covid-19 ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 14.647 κρούσματα. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη μέρα, όταν είχαν καταγραφεί 10.455 κρούσματα, σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία DGS.

Στην Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να ανταποκριθούν στο κύμα αυτό της πανδημίας που ανάγκασε την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο λοκντάουν, από την περασμένη εβδομάδα.

Την Τετάρτη καταγράφηκαν επίσης 219 θάνατοι, ένας παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν προσβληθεί από την Covid-19 581.605 άνθρωποι.

Εν μέσω ανησυχιών ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τους περιορισμούς του λοκντάουν, τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας προσπαθούν να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων κι ενώ η Πορτογαλία είναι τώρα η χώρα με το υψηλότερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Portugal virus outbreakArmando Franca/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
ΙΤΑΛΙΑ

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.571 νέα κρούσματα κορονοϊού και έχασαν την ζωή τους 524 άνθρωποι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 279.762 διαγνωστικά τεστ, το 4,9% των οποίων προέκυψε θετικό.

Από την αρχή της επιδημίας στην χώρα μολύνθηκαν 2.414.166 ανθρωποι και έχασαν την ζωή τους 83.681 ασθενείς. Σε σχέση με χθες, στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 26 λιγότεροι ασθενείς, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 230 λιγότεροι.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, σήμερα πρώτη είναι η Λομβαρδία (1.876) και ακολουθούν η Σικελία (1.486), το Βένετο (1.359) και το Λάτιο (1.281) με πρωτεύουσα την Ρώμη.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Υγείας στην ισπανική περιφέρεια Μούρθια υπέβαλε την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι εμβολιάστηκε κατά του νέου κορονοϊού, αν και δεν ανήκε στις ομάδες προτεραιότητας που έχουν οριστεί για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Μετά από δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του, προ του καθορισμένου πρωτοκόλλου, που προκάλεσαν εκκλήσεις για την παραίτησή του, ο Μανουέλ Βιγιέγας αρνήθηκε αρχικά να αποχωρήσει από τη θέση του.

Υποστήριξε ότι έλαβε προ του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος την πρώτη δόση εμβολίου επειδή είναι γιατρός και η δουλειά του τον έφερνε σε τακτική επαφή με άλλους εργαζομένους στον τομέα υγείας, που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

«Τα χαρτιά μου γράφουν ότι είμαι γιατρός, δεν γράφουν ότι είμαι πολιτικός», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι περίπου 400 μέλη της υπηρεσίας του έχουν ήδη εμβολιαστεί. «Ήταν μια απόφαση την οποία θεώρησα σωστή και συνεχίζω να την θεωρώ», τόνισε.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε περισσότερη οργή, με πολιτικούς από κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς να ζητούν την παραίτησή του. Την Τετάρτη το απόγευμα, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Μούρθια, ο Φερνάνδο Λόπεθ Μίρας, επιβεβαίωσε ότι έκανε δεκτή χωρίς να το θέλει, την παραίτηση του Βιγιέγας.

Virus usaJ. Scott Applewhite/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
ΗΠΑ

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Τετάρτη τον αριθμό των νεκρών που θρήνησε η χώρα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας 405.400 θανάτους, με άλλα λόγια περισσότερα θύματα από τους νεκρούς της σε όλον τον Β΄ ΠΠ, που είχαν ανέλθει σε 405.399, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Βετεράνων.

Στα τέλη Απριλίου, ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ, ορόσημο με βαρύ συμβολισμό στις ΗΠΑ, καθώς η σύρραξη αυτή παραμένει ανοιχτό τραύμα για τους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, είναι η χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, αν και ορισμένες άλλες χώρες καταγράφουν βαρύτερους απολογισμούς κατ’ αναλογία προς τους πληθυσμούς τους (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο).

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα νέα παράταση ενός μηνός, έως τις 21 Φεβρουαρίου, του κλεισίματος των συνόρων του στους ξένους των οποίων η παρουσία δεν θεωρείται απαραίτητη.

Από τον περασμένο Μάρτιο, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στον Καναδά, είτε είναι Καναδοί είτε όχι, τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, πρέπει επίσης να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ στην Covid-19 το οποίο έκαναν πριν από λιγότερο από τρεις ημέρες για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στον Καναδά.

"Με μερικούς από τους πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς παγκοσμίως, έχουμε λάβει δραστικά μέτρα στα σύνορά μας για την καταπολέμηση της Covid-19", σχολίασε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μπιλ Μπλερ σε μήνυμά του στο Twitter ανακοινώνοντας την παράταση.

Από την πλευρά τους, τα σύνορα του Καναδά με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επίσης κλειστά μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο χωριστής διμερούς συμφωνίας με την Ουάσινγκτον. Επιτρέπονται μόνο το εμπόριο αγαθών και εμπορευμάτων και τα ταξίδια που θεωρούνται απαραίτητα.

Αυτό το κλείσιμο των μεγαλύτερων χερσαίων συνόρων στον κόσμο αποφασίστηκε τον Μάρτιο και έκτοτε ανανεώνεται κάθε μήνα.Από τις αρχές Ιουνίου, οι αλλοδαποί μπορούν να συναντηθούν με τις οικογένειές τους που ζουν στον Καναδά, εάν είναι σύζυγοι, παιδιά, γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες Καναδών πολιτών.

Διαφορετικά, γίνονται δεκτά μόνο άτομα των οποίων η παρουσία στο έδαφος του Καναδά θεωρείται απαραίτητη, όπως ορισμένοι υπάλληλοι. Ο Καναδάς μετρούσε σήμερα περισσότερα από 720.000 κρούσματα κορονοϊού και περισσότερους από 18.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

virus outbreakMatt Dunham/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.340 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 212.831 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 64.385 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να ανέρχεται σε 8.638.249.
ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.548 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.539 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν — αριθμός κοντά στο τραγικό ρεκόρ 1.584 θανάτων που σημειώθηκε την προηγουμένη —, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 128 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 144.371 νεκρούς επί συνόλου 1.688.944 μολύνσεων.

Το Μεξικό, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Από την 8η ως τη 14η Ιανουαρίου, η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο θνητότητας από την εκδήλωση της πανδημίας, με κατά μέσον όρο 983 θανάτους την ημέρα, πάντα κατά το υπουργείο.

Η αύξηση των θανάτων και των μολύνσεων επικεντρώνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδίως στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της (23 εκατ. κάτοικοι), που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ

Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν ότι παρέλαβαν χθες Τετάρτη τις πρώτες οκτώ χιλιάδες δόσεις εμβολίου για τον νέο κορονοϊό· η χώρα είναι η δεύτερη στη Λατινική Αμερική που καταφεύγει στο προϊόν του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BioNTech. Έχει παραγγείλει 2,1 εκατ. δόσεις.

«Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων για να αρχίσει η ανοσοποίηση του πληθυσμού (για τον νέο κορονοϊό) έφθασε!», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Λενίν Μορένο.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται 86.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, για την αρχική, άμεση φάση του εμβολιασμού. Θα ανοσοποιηθούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνταξιούχοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας.

Η υπόλοιπη ποσότητα αναμένεται από τον Μάρτιο, για την δεύτερη φάση του μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, μαζί με 16 εκατομμύρια δόσεις άλλων δύο εμβολίων, της βρετανοσουηδικής AstraZeneca και της αμερικανικής COVAXX. Θα παραδοθούν στη χώρα από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
ΠΑΝΑΜΑΣ

Η Βιολέτα Γαόνα, 59χρονη νοσηλεύτρια σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της πρωτεύουσας, έγινε χθες Τετάρτη ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στον Παναμά για τον νέο κορονοϊό, μετά την άφιξη στη χώρα μιας πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Η Βιολέτα Γαόνα, 59χρονη νοσηλεύτρια σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της πρωτεύουσας, έγινε χθες Τετάρτη ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στον Παναμά

Arnulfo Franco/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο παραβρέθηκε στον εμβολιασμό της κυρίας Γαόνα, στο δημόσιο νοσοκομείο Santo Tomás, στην παναμαϊκή πρωτεύουσα, ο οποίος αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Η κυρία Γαόνα, νοσηλεύτρια με προϋπηρεσία 37 χρόνων στις ΜΕΘ του νοσοκομείου, δήλωσε κάπως νευρική, αλλά ικανοποιημένη για το ότι θα λάμβανε την πρώτη δόση του εμβολίου της. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της κεντρικής Αμερικής θα ανοσοποιηθεί κατά προτεραιότητα.

Οι παρόντες ξέσπασαν σε επευφημίες μόλις έγινε η ένεση. Ο πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες των υγειονομικών να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Είμαι ευγνώμων για το έργο και την προσπάθεια πολλών πολιτών του Παναμά, αλλά ειδικά του υγειονομικού προσωπικού», τόνισε ο Λαουρεντίνο Κορτίσο.

Στη δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης θα εμβολιαστούν πάνω από 550.000 πολίτες άνω των εξήντα ετών σε ειδικά κέντρα που θα στηθούν σε σχολεία και πανεπιστημιουπόλεις, διευκρίνισε ακόμη ο αρχηγός του κράτους. «Έχουμε τεράστια αποστολή μπροστά μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παναμαϊκό υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, ως εδώ η χώρα θρηνεί 4.864 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 301.534 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.

ΚΙΝΑ

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 144 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 103 την προηγουμένη.

Είναι η ένατη συναπτή ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100.

Στις 126 από τις νέες περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν οι μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν — το υπουργείο Υγείας δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 113, από 58 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.598 ασθενείς με την COVID-19 (+125 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 68 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+6).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 88.701 μολύνσεων.

China virus outbreak Mark Schiefelbein/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Οι νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 401 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 73.918.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε λίγο πάνω από τα 400 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Την προηγουμένη, είχαν επιβεβαιωθεί 404. Οι 380 μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, να συνεχίσει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Ακόμη δεκαέξι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 1.316 νεκρούς ως εδώ. Το ποσοστό θνητότητας φθάνει το 1,78%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε σε 317 (–6 από την προηγουμένη).

Το τρίτο κύμα της πανδημίας έφθασε στην κορύφωση την 25η Δεκεμβρίου (1.240 κρούσματα), πάντως επιβραδύνεται. Την περασμένη εβδομάδα, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων κυμαινόταν περί τα 500. Τη Δευτέρα μειώθηκε όμως στα 389 και την Τρίτη στα 386.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου