Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Φόβοι για νέα μετάλλαξη από τον συγχρωτισμό εμβολιασμένων και μη


 
Οι γιατροί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν αν το εμβόλιο για τον κορονοϊό εμποδίζει ή όχι τη μετάδοση του ιού, την ώρα που η πλειονότητα όσων εμβολιάζονται θεωρεί ότι μπορεί να κοινωνικοποιηθεί ελεύθερα.

Εικόνα από εμπορικό δρόμο στο Ντόρτμουντ τον Δεκέμβριο του 2020


Ένα ακόμα "καμπανάκι κινδύνου" χτυπούν οι επιστήμονες σχετικά με τον κορονοϊό, προειδοποιώντας ότι ο συγχρωτισμός εμβολιασμένων και μη ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε νέα παραλλαγή του ιού.

Όπως τόνισε την Τρίτη (19/01) ο επικεφαλής της ομάδας Συμπεριφοράς Πληροφοριών, καθηγητής David Halpern κατά την παρουσία του σε επιτροπή της Βουλής στη Βρετανία, οι εμβολιασμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι καλό να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ανθρώπους παρά την συνεχιζόμενη απειλή του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών, που έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο, ετοιμάζονται στη συνέχεια να συναντήσουν μέλη της οικογένειάς τους και φίλους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμα στέλεχος του ιού, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το εμβόλιο προσφέρει την καλύτερη προστασία 12 έως 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και οι γιατροί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν εμποδίζει τον ιό να μεταδοθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία οι υπουργοί έχουν προειδοποιηθεί από επιστημονικούς συμβούλους ότι τα οφέλη του προγράμματος εμβολιασμού μπορούν να "αντισταθμιστούν" από όσους χαλαρώσουν αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, μετά τον εμβολιασμό τους, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της διάθεσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου