Άννα Παπαδομαρκάκη - liberal.gr
Ταχύτερη από το αναμενόμενο μπορεί να φανεί τελικά η αντιμετώπιση της πανδημίας με τον εμβολιασμό, καθώς η ανταπόκριση των εμβολιαζομένων αρχίζει να φαίνεται ήδη μέσα σε ένα 15νθήμερο από την πρώτη δόση του εμβολίου.
Τουλάχιστον αυτές είναι και οι πρώιμες ενδείξεις από την πρώτη πανελλήνια μελέτη για την ανοσία που θα παρέχει ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-Cov-2 από τώρα και στη διάρκεια ενός έτους.
Η μελέτη εκπονείται από τον καθ. Παθολογίας του ΕΚΠΑ Σωτ. Τσιόδρα, τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χ. Χατζηχριστοδούλου, τον καθηγητή Ανοσολογίας από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ματθαίο Σπελέτα, τον Δρ. Ανδρέα Μεντή από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρκαι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Σύμφωνα με τα πρόδρομα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία θα διαρκέσει ένα έτος, το 88,8% των εμβολιασθέντων από την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, παρουσίασαν αντισώματα την 15 μέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Το δείγμα, ήταν φυσικά μικρό, καθώς ο εμβολιασμός ξεκίνησε πολύ πρόσφατα στους υγειονομικούς των Νοσοκομείων της χώρας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αύξηση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε 16 από τα 18 άτομα που μετείχαν στη μελέτη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όπως αναμένουν οι ειδικοί, με την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στη μελέτη, καθώς και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση στο παραπάνω ποσοστό, με ανταπόκριση δηλαδή σε πάνω από το 90% του δείγματος.
Όπως εξήγησε στο liberal.gr o καθηγητής Ανοσολογίας της Ιατρικής Θεσσαλίας Ματθαίος Σπελέτας, αυτά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν την άμεση παραγωγή αντισωμάτων από το εμβόλιο μέσα στις πρώτες 15 ημέρες. Μένει να φανεί τώρα, αν αυτά είναι και εξουδετερωτικά, δηλαδή λειτουργικά.
Άμεση κάμψη της πανδημίας
"Το γεγονός αυτό, είναι πολύ πιθανό σε συνδυασμό με τον μαζικότερο εμβολιασμό του πληθυσμού όσο περνούν οι μέρες, να οδηγήσει σε γρήγορη και μεγάλη ύφεση της πανδημίας στη χώρα", σημειώνει ο καθηγητής, παραπέμποντας στα αποτελέσματα του μαζικού εμβολιασμού στο Ισραήλ, που οδήγησαν σε κάμψη κατά 50% των νέων κρουσμάτων, μόλις με τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού.
Ο καθηγητής σημείωσε ακόμη πως ήδη γνωρίζουμε ότι όσοι ανέρρωσαν από τo SARS είχαν ανοσία περίπου για ένα χρόνο και τώρα με την COVID-19, η ανοσία εκτιμάται ότι θα φτάνει τουλάχιστον τους οκτώ μήνες. Όμως καθώς πρόκειται για νέο ιό, απαιτείται η ανάλογη παρατήρηση προκειμένου οι εκτιμήσεις να επιβεβαιωθούν.
Στην παραπάνω μελέτη θα μετέχουν 900 άτομα που θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneka. Θα ομαδοποιηθούν κατά ηλικία με πρώτη ομάδα αυτή των 16-49 ετών, δεύτερη τις ηλικίες μεταξύ 50-64 ετών και τρίτη τα άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.
Ο χρόνος διάρκειας της ανοσίας
Η διερεύνηση θα αφορά την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αλλά και Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία ευθύνονται για την μακροχρόνια "μνήμη" του οργανισμού απέναντι στον ιό. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα αναφέρουν πλήρες ιατρικό ιστορικό και τη χρήση φαρμάκων για νοσήματα από τα οποία ενδεχομένως πάσχουν, ενώ θα παρέχουν και συγκατάθεση για πιθανή γενετική ανάλυση.
Για τη διαπίστωση της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού του κάθε εμβολιαζομένου, θα γίνεται αιματολογική εξέταση κατά τις επισκέψεις για την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά και τρείς, έξι, εννέα και δώδεκα μήνες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Το είδος της ανοσίας
Στα πλαίσια της μελέτης, θα γίνει ανίχνευση της παρουσίας εξουδετερωτικών αντισωμάτων, καθώς και λειτουργική εκτίμηση της ανοσίας που παρέχουν. Για την εκτίμηση της κυτταρικής ανοσίας, θα γίνει προσδιορισμός των ειδικών έναντι του ιού Τ κυττάρων που θα παραχθούν κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, 3 εβδομάδες μετά, καθώς και ένα εξάμηνο αργότερα. Η παρουσία αυτών των Τ κυτταρικών πληθυσμών θα επιχειρηθεί επίσης 12 και 24 μήνες μετά τον εμβολιασμό (η ανίχνευσή τους θα υποδηλώνει πιθανή μακροχρόνια ανοσία.
Σύγκριση των εμβολίων
Η μελέτη στοχεύει να διερευνήσει την επίτευξη και τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχεται από τον εμβολιασμό, ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά και επί παρουσίας διαφορετικών νοσημάτων στο ιστορικό των εμβολιαζομένων. Επίσης θα αξιολογηθεί η αντισωματική και κυτταρική ανοσία που παρέχουν τα τρία εμβόλια, το καθένα ξεχωριστά.
Τέλος, για τα άτομα που δεν θα αναπτύξουν ικανοποιητική ανοσία, θα διερευνηθεί η πιθανή αιτία με τον έλεγχο όλων των αντισωματικών ή κυτταρικών απαντήσεων, μελέτη του HLA γονοτύπου και την πιθανή ανάδειξη γενετικών βιοδεικτών.
Σε αντίθεση με αυτά τα ενθαρρυντικά που αναφέρονται για το Ισραήλ σε αυτή τη δημοσίευση, σε άλλη μεταγενέστερη στο site σας (21/1/21) αναφέρεται μεγάλος αριθμός νοσούντων εμβολιασθέντων στο Ισραήλ. Ποια είναι άραγε η αλήθεια;
ΑπάντησηΔιαγραφή