Ελισάβετ Σταμοπούλου - Protothema.gr
Στο χείλος της κατάρρευσης το βρετανικό σύστημα υγείας - Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, προανήγγειλε τη μεταφορά ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο - Σε απόγνωση γιατροί και νοσηλευτές
Βυθισμένο στην απόγνωση είναι το υγειονομικό σύστημα της Βρετανίας που γνωρίζει κλιμάκωση της δραματικής κατάστασης. Το σκοτάδι στους διαδρόμους των νοσοκομείων και ο αγώνας δρόμου της Ντάουνινγκ Στριτ για να μην εκτροχιαστεί το NHS υποδηλώνουν τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η Γηραιά Αλβιώνα. Το καμπανάκι χτύπησε, πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος διεμήνυσε στο Κοινοβούλιο, ότι θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, σε περιπτώσεις σοβαρών ελλείψεων στον εξοπλισμό εξαιτίας της υπερπληρότητας.
Η απελπιστική κατάσταση στην «Ουχάν» της Ευρώπης, όπως τείνουν να αποκαλούν πολλοί τελευταία τη Βρετανία, αποτυπώνεται στους ανατριχιαστικούς αριθμούς.
Συγκλόνισε η παραδοχή του «Τσιόδρα της Αγγλίας», Κρις Γουίτι, ότι ένας στους 50 Άγγλους έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας γνωρίζει τη χειρότερη πίεση στη σύγχρονη ιστορία.
Αγωνία επικρατεί, την ίδια στιγμή, για την κατάσταση στα νοσοκομεία στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς κυκλοφορούν από τις αρμόδιες αρχές εφιαλτικές προβλέψεις για υπερπληρότητα.
Διακινούνται, συγκεκριμένα, από τις υγειονομικές αρχές τρία σενάρια συγκεκριμένα: το καλύτερο, το μεσαίο και το χειρότερο.
Στο καλύτερο αντιστοιχεί η ημερήσια αύξηση των εισαγωγών κατά 4% και στα επόμενα δύο αυξάνεται κατά 5% και 6%.
Οι ασθενείς κορωνοϊού, την ίδια στιγμή, έχουν καταλάβει πάνω από το 70% των κρεβατιών στις ΜΕΘ.
Για τον Ιανουάριο τα συνολικά άδεια κρεβάτια των νοσοκομείων του Λονδίνου φτάνουν στο 5%, ενώ πάνω από το 40% των κλινών έχουν διατεθεί για τους ασθενείς κορωνοϊού. Υπολογίζεται ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα χρειαστούν 17.100 κρεβάτια, στα νοσοκομεία.
Στο χειρότερο σενάριο, θα υπάρξει έλλειμμα 4.400 κλινών και στο ενδιάμεσο 2.900.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, πάνω από 30.000 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αριθμός που δείχνει ότι οι νοσηλείες ξεπέρασαν το 65% σε σχέση με το πρώτο κύμα πανδημίας.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, από την πλευρά του, έχει κηρύξει τη βρετανική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσειδοποιώντας για ασφυξία στα νοσοκομεία.
Όπως τόνισε, ακόμη, ο Σάντικ Καν, ένας στους 30 κατοίκους έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.
Συναγερμός έχει σημάνει στο υγειονομικό προσωπικό για τους καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς που αναγκάζονται να μπουν στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν εξαιτίας της κατάληψης των ΜΕΘ από τους ασθενείς κορωνοϊού.
Στα όριά τους βρίσκονται οι νοσηλευτές στις εντατικές που αναγκάζονται να φροντίζουν περισσότερους ασθενεις. Υπολογίζεται, πάντως, ότι κάθε νοσηλευτής προσέχει, πλέον, τέσσερις ασθενείς στις ΜΕΘ.
Ακόμη και νοσηλευτές που εργάζονται σε άλλους τομείς, επιστρατεύονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού εντός των εντατικών.
Το δραματικό ερώτημα που ανακύπτει στο υγειονομικό χάος είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση μείωσης οξυγόνου στα νοσοκομεία.
Οι νοσοκομειακοί ασθενείς Covid χρειάζονται ενισχυτική βοήθεια στην αναπνοή. Η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί με απλή μάσκα που παρέχει επιπλέον οξυγόνο, με σφιχτή μάσκα που ωθεί το οξυγόνο στους πνεύμονες ή σωλήνες που χρησιμοποιούνται για λειτουργία της αναπνοής στις ΜΕΘ. Ωστόσο, οι σωλήνες στους τοίχους του νοσοκομείου που μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε κρεβάτι δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ασθενείς ταυτόχρονα.
Εάν αυτή η εγκατάσταση παραβιαστεί, τότε ολόκληρο το σύστημα καταρρέει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου