Γιώργος Μιχαηλίδης - protothema.gr
Την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις από τους λοιμωξιολόγους - Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για την «τύχη» των μηνυμάτων - Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις
Απανωτά βήματα επαναφοράς της κανονικότητας γίνονται έως και τις 15 Μαΐου όταν και ανοίγει ο τουρισμός. Ορόσημο του «μαζικού ανοίγματος» είναι πάντως η 3η Μαΐου όποτε και σηκώνει ρολά και πάλι η εστίαση.
Η λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ σε εξωτερικούς χώρους συμπαρασύρει κι άλλες δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες απελευθερώνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την Δευτέρα του Πάσχα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να μεταβούν σε όποιο κατάστημα εστίασης επιθυμούν αρκεί αυτό να βρίσκεται εντός της οικείας περιφερειακής ενότητας. «Για τις διαδημοτικές εκτιμώ ότι με το άνοιγμα της εστίασης είναι λογικό να αρθεί η απαγόρευση. Θα γίνουν ανακοινώσεις και γι΄αυτό», πρόσθεσε ενώ μετά από παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι η διαδημοτικές δεν επιτρέπονται τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά ανοίγουν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα», είπε σχετικά η Αριστοτελία Πελώνη στο σημερινό briefing.
Την ίδια ώρα, η εξέλιξη αυτή, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για την λειτουργικότητα του μέτρου της υποχρέωσης αποστολής SMS για την εστίαση μιας και, ήδη οι αποστολές μηνυμάτων είναι λιγότερες απ' ότι στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό οι διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι έντονες προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
Αυτή την στιγμή σε επιστήμονες και κυβέρνηση εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο θέλει το SMS να διατηρείται έως και τις 15 Μαΐου και να καταργείται με την άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Το δεύτερο, ωστόσο, εξετάζει, όπως πληροφορείται το protothema.gr, την κατάργησή του ακόμα και από την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ουκ ολίγα είναι τα στελέχη που προκρίνουν την δεύτερη λύση μιας και μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην οικονομία αλλά κυρίως στα εστιατόρια τα οποία ήταν κλειστά από τα τέλη του 2020, να λειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί αύριο και να έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων την Τετάρτη. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και είπε πως η κατάργηση του SMS είναι ένα θέμα που εξετάζεται και πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως εάν οι επιστήμονες αποφανθούν πως αυτό δεν είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει σε αυτή την φάση θα παραπέμψουν την κατάργηση του SMS σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις τους.
Το χρονοδιάγραμμα με τους «τρεις σταθμούς» του επόμενου βήματος της άρσης του lockdown περιλαμβάνει όχι μόνο την επαναλειτουργεία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, στις 10 Μαΐου καθώς και το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου παράλληλα με την κατάργηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό χωρίς εξαιρέσεις. Έτσι, εάν δεν καταργηθεί από την Δευτέρα του Πάσχα, θα το δούμε σε κάποιο από τα παραπάνω βήματα.
Όλα όσα ισχύουν μέχρι το Πάσχα
Υπενθυμίζεται πως από χθες η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.
Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30
Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα
Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.
Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:
Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά
Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται
Επιπροσθέτως σημειώνεται πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα ελιάς. Ακόμη απαγορεύεται η μετάβαση στη φορολογική κατοικία, αλλά και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, με εξαίρεση αν υπάρχει έγγραφο από επίσημη δομή.
Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:
Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή)
Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους
Να τονιστεί πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.
Σκέρτσος: Τι ισχύει με τις ιατρικές βεβαιώσεις
Διευκρινίσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις με ιατρική βεβαίωση έδωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος μιλώντας την Μεγάλη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι ιδιώτη γιατρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου