Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Τι πιστεύουν οι αρχές ότι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων


Μόλις τρία 24ωρα έχουν απομείνει για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, και οι υγειονομικές αρχές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το τι θα γίνει όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας κορονοϊό. Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κι αυτό είναι λογικό όπως εξήγησε χθες και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κα Μίνα Γκάγκα, καθώς θα πολλαπλασιαστούν τα ημερήσια τεστ προσεγγίζοντας ακόμη και το 1 εκατομμύριο!

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες, η πιστή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως τα τακτικά τεστ και η χρήση μάσκα παντού και πάντα κατά την εκπαίδευση μπορεί να περιορίσει κατά 85% -ίσως και παραπάνω- τη μετάδοση του ιού. Όμως αυτό απαιτεί θρησκευτική ευλάβεια την οποία κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει.

Πρωτόκολλα

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Παπαευαγγέλου:

Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δυο φορές την εβδομάδα. Η εμπειρία της συστηματικής χρήσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, στη σχολική κοινότητα την προηγούμενη άνοιξη, έδειξε πως η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα γενικότερα.

Είναι προφανές ότι οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός εάν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος όπως θα αναφερθεί παρακάτω. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως είναι η συστηματική και ορθή χρήση της μάσκας, η τήρηση υγιεινής των χεριών αλλά και άλλα μέτρα όπως είχαμε ήδη συστήσει από προηγούμενες οδηγίες και πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν ενδεικτικά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μικρές σταθερές ομάδες και την αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι αντίθετα με το ότι γινόταν μέχρι πέρυσι, το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος. Αντίθετα επιλέξαμε τη θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον.
Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Αύξηση κρουσμάτων

Όπως κατανοεί κανείς όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τηρούνται χωρίς καμία χαλάρωση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως φαίνεται πως ούτε και οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μάλιστα η ίδια η καθηγήτρια ανέφερε ότι:

“Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες. Και αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο λόγω του συστηματικού ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Όμως αυτό είναι και το όφελος της διενέργειας του self test, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων”.

Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα. Βλέπουμε δηλαδή πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους: να τηρηθούν τα πρωτόκολλα από όλους όσους αφορούν και να μην υπάρχει και έξαρση της πανδημία, κάτι που μπορεί να συμβεί λόγω και της αλλαγής του καιρού.

Να αναφέρουμε ακόμη πως αν και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό των εφήβων από τα τέλη Ιουλίου, μέχρι πριν δυο εβδομάδες το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει χαμηλό. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε πως μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου