Δίπλα στους υπολογιστές που τρέχουν προγνωστικά μοντέλα με προβολή στο άμεσο μέλλον 5.000 και πλέον κρουσμάτων, προοπτική απόλυτα εναρμονισμένη με την υποτροπή στην οποία βυθίζεται η Ευρώπη με 240.000 μολύνσεις καθημερινά, οι σχεδόν 900 νεκροί που έχουμε στην Ελλάδα από την αρχή του μήνα, ελάχιστα συγκινούν.
Στέφανος Κρίκκης - in.gr
Trending
Αφού η χώρα δεν κατάφερε να αποκτήσει ανοσία στον κοροναϊό, υπερηφανεύεται για την ανοσία της στον κίνδυνο από τον κοροναϊό. Ανοσία την οποία πάνω από 4 εκατομμύρια κάτοικοι επιδεικνύουν με την εμμονική τους άρνηση να εμβολιαστούν ενώ μεγάλο μέρος από τα 6,35 εκατομμύρια εμβολιασμένους κάνει το ίδιο, αρνούμενο να λάβει μέτρα προστασίας, ζώντας τη ζωή του σα να μην υπάρχει ιός.
Οποιο μέτρο κι αν δοκιμάστηκε αποδείχτηκε ανίκανο να μεταπείσει κάτι λιγότερο από τη μισή Ελλάδα να κάνει το εμβόλιο, πολύ περισσότερο και εκείνο της γρίπης, που όπως όλοι προειδοποιούν εδώ και μέρες, έρχεται πολύ επικίνδυνη και μάλιστα σε μία περίοδο όπου το τέταρτο κύμα ξεσπά, με τα κρούσματα πάνω από τις 4.000, τους διασωληνωμένους να αυξάνονται οδεύοντας προς τους 400, και νέες μεταλλάξεις να εμφανίζονται στη χώρα, προκαλώντας ξανά πονοκέφαλο σε ειδικούς εδώ και στο εξωτερικό.
5.000 και πλέον κρούσματα
Δίπλα στους υπολογιστές που τρέχουν προγνωστικά μοντέλα με προβολή στο άμεσο μέλλον 5.000 και πλέον κρουσμάτων, προοπτική απόλυτα εναρμονισμένη με την υποτροπή στην οποία βυθίζεται η Ευρώπη με 240.000 μολύνσεις καθημερινά, οι σχεδόν 900 νεκροί που έχουμε στην Ελλάδα από την αρχή του μήνα, ελάχιστα συγκινούν.
Μία ανάσα είμαστε πριν φτάσουμε τις 16.000 νεκρούς από τον ιό, και η ζωή συνεχίζεται κανονικά ακόμη και σε περιοχές όπου η πανδημία είναι σε έξαρση, όπως η Λάρισα με 349 μολύνσεις, η Μαγνησία με 221, η Ημαθία με 140, η Αχαΐα με 125, η Πέλλα με 122, η Πιερία με 114, οι Σέρρες με 102, τη Θεσσαλονίκη με 591.
Δεν έφτασε το μήνυμα
Κάποιοι δεν έλαβαν το μήνυμα παρατήρησε το απόγευμα της Τρίτης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, παραθέτοντας στοιχεία που ανακλούν παθητική στάση σημαντικής μερίδας του κόσμου και υποδηλώνουν ότι τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες δεν θα εξελιχθούν ομαλά.
Σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται στο 50% και αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας η μετάλλαξη Δέλτα κυκλοφορεί ανενόχλητη. Εχει χώρο και χρόνο να επιμολύνει κόσμο, να αξιοποιήσει τον νεανικό πληθυσμό που συγχρωτίζεται σε χώρους ψυχαγωγίας για να εισβάλλει σε σπίτια, να συνοδεύσει στα νοσοκομεία και μέχρι τις κλίνες ΜΕΘ Covid, ηλικιωμένους ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια στέγη με τους νέους που τριγυρνούν γύρω, γύρω, και εν τέλει να περάσει την πόρτα του σχολείου και από το προαύλιο στις τάξεις, ακολουθώντας το δρομολόγιο μετ’ επιστροφής, σπίτι – σχολείο και σχολείο – σπίτι.
Η εικόνα που αποκτήσαμε για τον κοροναϊό και τον αντίκτυπο του πάνω μας αποκρυσταλλώθηκε. Δεν αλλάζει οποιαδήποτε μετάλλαξη κι αν κληροδοτήσει – και έχει ήδη συμβεί – ενώ το ίδιο ισχύει για τους εμβολιασμένους, που όλοι σχεδόν συμπεριφέρονται σα να τηλεμεταφέρθηκαν πίσω στον Φεβρουάριο του 2020. Λίγο πριν εκπνεύσει ο Οκτώβριος, με τα κρούσματα την Τρίτη να φθάνουν τις 4.165, το 60,5% του γενικού πληθυσμού της χώρας βρίσκεται πλήρως εμβολιασμένο μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου έγιναν μέχρι τώρα.
Χαμηλές επιδόσεις
Ανθρωποι που υπάγονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, δεν ευαισθητοποίηθηκαν για την γρίππη και πήγαν να κάνουν το εμβόλιο περίπου 5.000 έγκυες, 4.000 παχύσαρκοι, 20.000 υγειονομικοί. Μαζί με τον χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες που παρατείνουν τη ζωή του κοροναϊού μέχρι 10 φορές σε εξωτερικό χώρο, το νέο χαμηλό βαρομετρικό ακούει στο όνομα συλλοίμωξη, δηλαδή τη συνεργατική σύμπραξη γρίπης και κοροναϊού που αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.
Η Μ. Θεοδωρίδου είπε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του. Αναφερόμενη, μάλιστα, στην Κροατία είπε ότι ήδη εμφανίστηκε μία σοβαρή μορφή γρίπης που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την Η3Ν2, μια μορφή που μπορεί να διασπαρεί και σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε και οι σπίθες, δεν περιμένουμε την πυρκαγιά. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Σήμερα είναι στην Κροατία κι αύριο σε δυο – τρεις άλλες χώρες».
Στα αζήτητα
Εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων έμειναν στα αζήτητα και ερήμωσαν τα εμβολιαστικά κέντρα. Πύκνωσαν οι επαφές και οι διαπροσωπικές σχέσεις, πρόσωπα χαμογελούν ξανά στους δρόμους χωρίς μάσκα, χειραψίες δίνουν και παίρνουν, χρήματα και αγαθά διακινούνται χέρι με χέρι, ακούμε πάλι όλα όσα λέει η διπλανή παρέα στο πολύ διπλανό μας τραπέζι, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα στον κλειστό χώρο ψυχαγωγίας, φωνάζοντας και τραγουδώντας, σπρώχνουμε και τον άγνωστο μπροστινό μας για να μπει στο χώρο πιο γρήγορα αφού η ουρά είναι μεγάλη. Κοινωνία σε μετάλλαξη αλλά η μετάλλαξη είναι εδώ.
Τα πρόσωπα του κοροναϊού
Στα πολλά πρόσωπα του κορονοϊού αλλά και της μετάλλαξης Δέλτα εστιάζουν οι επιστήμονες, με την ΑΥ.4.2 – που μετρά ήδη 11 κρούσματα και στη χώρα μας – να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό στενή παρακολούθηση. Πρόκειται για ένα στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανία – σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) – και έκτοτε διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ένας στους 10 Βρετανούς μολύνονται από το συγκεκριμένο στέλεχος, ενώ οι πρώτες ενδείξεις τη θέλουν κατά 10-15% πιο μεταδοτική. Στην περίπτωση, μάλιστα, που αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν τότε θα πρόκειται για την πλέον μολυσματική παραλλαγή που εντοπίστηκε από την αρχή της πανδημίας.
Υποπτοι
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η AY.4.2. δεν είναι το μοναδικό στέλεχος που βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το ECDC, καθώς η συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνει ακόμη οκτώ «υπόπτους». Οι παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχουν όλες υποστεί αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα, το τμήμα δηλαδή του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τις καθιστά πιο φονικές ή πιο μεταδοτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου