Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Θεοδωρίδου για μετάλλαξη Όμικρον: Υπερτετραπλάσιος ο αριθμός επαναλοιμώξεων σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, αλλά και την πιθανή παράκαμψη της ανοσίας που προκαλεί ο νέος μεταλλαγμένος ιός Όμικρον, που μετρά 3 κρούσματα στη χώρα μας, παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.


Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), ο ιός Όμικρον θα επικρατήσει έναντι του κορονοϊού Δέλτα και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Ομικρον, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων για τους εμβολιασμούς στη χώρα.

Ωστόσο, είναι πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε, όπως ανάφερε. Κατά πρώτον, πόσο μεταδοτικός είναι, κατά δεύτερον, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει αντισώματα και ανοσοκύτταρα και διαταράσσει το ανοσοποιητικό και τρίτον, αν αυξάνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ή και τους θανάτους.

«Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα οποία θα απαιτηθεί χρόνος», τόνισε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τη μεταδοτικότητα, το εθνικό Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες μέρες, από 3.500 κρούσματα του ιού Όμικρον, ανήλθαν σε 8.500. Με βάση την εξελικτική βιολογία του πανεπιστημίου του Luven, ο νέος ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις, από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τι γνωρίζουμε για την ανοσία του ιού Όμικρον

Η επίδραση του ιού της μετάλλαξης Όμικρον στην ανοσία, μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί συχνά επαναλειμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει, πρόσθεσε η κα. Θεοδωρίδου.

«Υπάρχει μία μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά αν εντοπίσει κανείς το διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Ομικρόν στη Νότιο Αφρική φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων, είναι υπερτετραπλάσιος από τα άλλα στελέχη», είπε.

Ως προς τους εμβολιασμένους, τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν εντελώς την μετάλλαξη Όμικρον. Η θέση πολλών ειδικών και του αμερικανού επιστήμονα Φάουτσι, υποστηρίζει πως είναι πολύ απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την δράση των εμβολίων, αλλά απαιτούνται μελέτες για τον βαθμό προστασίας.

Ένα στοιχείο που αντιρροπεί τον πανικό και το κλίμα της αβεβαιότητας έρχεται από το Ισραήλ. Και αφορά την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων.

«Η τρίτη δόση προστατεύει κατά 93% από σοβαρή νόσηση και κατά 81% από θάνατο, ενώ ταυτόχρονα ο εμβολιασμός μειώνει και τη μετάδοση στην κοινότητα. Η τρίτη δόση αυξάνει κατά 20 φορές και τον αριθμό των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των Τ και Β λεμφοκυττάρων», σημείωσε η Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου