CNN Newsroom
Προβληματισμός στις τάξεις των επιστημόνων και των κυβερνητικών στελεχών για την επιστροφή των μαθητών στα σχολείαAP Photo/Martha Irvine
Στην αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων αναμένεται να προχωρήσει το κυβερνητικό επιτελείο, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, λόγω του νέου πανδημικού κύματος με «κυρίαρχη» τη μετάλλαξη Όμικρον.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς καθυστέρηση στις 10 Ιανουαρίου, με το σενάριο της τηλεκπαίδευσης να απορρίπτεται και τους ειδικούς να προκρίνουν το αυξημένο testing πριν την επάνοδο στις σχολικές αίθουσες.
Το υπουργείο Παιδείας, του κάνοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα πρωτόκολλα, ενώ ήδη έχουν ανασταλεί όλες οι σχολικές εκδρομές τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας και με κάθε μέσο.
Τα σενάρια για την επιστροφή
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού όμως πρώτα υποβληθούν σε rapid test για να υπάρξει ανίχνευση ασυμπτωματικών κρουσμάτων.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την επάρκεια των τεστ, καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που καθημερινά υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.
Επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών, παραμένει ανοιχτό με ορισμένου ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει ο αριθμός αυτός να μειωθεί.
Σκέψεις για τηλεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια
Στους κόλπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διατυπώνεται η πρόταση επιστροφής της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα της «Όμικρον» αφορούν σε νέους 18-34 ετών.
Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Το plan b της παράτασης
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο τραπέζι θα είναι και η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία όχι στις 10 Ιανουαρίου αλλά στις 17 Ιανουαρίου, για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές.
Το μέτρο στηρίζεται από ειδικούς ωστόσο φαίνεται πως για την ώρα απορρίπτεται από την κυβέρνηση.
Την παράταση μίας εβδομάδας των διακοπών των μαθηρών λόγω εορτών πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας ότι αν ανοίξουν τα σχολεία, σε λίγες ημέρες θα αναγκαστούν να ξανακλείσουν λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό.... Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ξεκαθάρισε ότι δε βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου