Της Σοφίας Κωστάρα - Capital.gr
Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, η ανεπάρκεια τήρησης των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης των μικροβίων μέσα στα νοσοκομεία και η χορήγηση αρκετά συχνά εντατικών θεραπειών, που εξασθενούν το ανοσοποιητικό των ασθενών, έχουν οδηγήσει σε μια νέα κατάσταση που εξελίσσεται απειλητικά.
Ασθενείς με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, όπου ο γιατρός ενώ γνωρίζει τη διάγνωση, ενώ έχει πλήρη συνείδηση ότι το μικρόβιο προχωρεί απειλώντας τη ζωή του ασθενή του, εντούτοις τα όπλα που έχει στη διάθεσή του, δεν μπορούν να σταματήσουν την πορεία του μικροβίου. Οι καταστάσεις αυτές γίνονται τα τελευταία χρόνια συχνότερες λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών από τους πολίτες και την προσπάθεια εξέρευσής τους ακόμη και χωρίς συνταγή γιατρού, ίσως και χωρίς τη γνωμάτευση ενός ειδικού.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό στην περίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Ένας ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και μετά από μερικά 24ωρα ή περισσότερο, αναπτύσσει μόλυνση από ένα μικρόβιο το οποίο αρχικά δεν είχε αλλά το απέκτησε και προσβλήθηκε από αυτό μέσα στο νοσοκομείο.
Γιατί τόσοι θάνατοι από COVID στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι θάνατοι στην Ευρώπη αυξήθηκαν οριακά γύρω στο 2% την τελευταία εβδομάδα, ενώ στην Ελλάδα η επιδείνωση ήταν της τάξης του 24%. Η χθεσινή μέρα έκλεισε με 108 θανάτους, νούμερο ρεκόρ. Τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία: Την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων, που όπως είπαμε προηγουμένως, όταν τα μικρόβια είναι ανθεκτικά, αυτό πολλές φορές συνεπάγεται υψηλότερα νούμερα θανάτων. Μια κατάσταση που έχει κατά πολύ επιβαρύνει την κατάσταση στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας. "Χάνουμε πολύτιμο χρόνο αναζητώντας και δοκιμάζοντας ποιο θα είναι το αντιβιοτικό που θα έχει δράση σε κάθε περίπτωση ασθενούς στις ΜΕΘ, για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, κυρίως στο χαμηλό αναπνευστικό σύστημα. Όταν βρεθεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σχήμα – αν βρεθεί – έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, και πολλές φορές έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές" επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kappa Research, το 2020 καταναλώσαμε οι Έλληνες εξίμισι φορές περισσότερα αντιβιοτικά από την Αυστρία. Την ίδια χρονιά, το 75% εξ ημών πήρε αντιβίωση για πονόλαιμο, λαιμό, βήχα και συνάχι, ενώ από το 2015, αυξήθηκε η κατανάλωση των αντιβιοτικών κατά 50%. Φαίνεται λοιπόν και από τα νούμερα ξεκάθαρα ότι ως λαός δύσκολα θα πειστούμε και θα ακούσουμε τη συμβουλή των ειδικών, ενώ εύκολα θα καταφύγουμε μόνοι μας στη λύση που θεωρούμε ενδεδειγμένη για την περίπτωσή μας τρέχοντας στο πλησιέστερο φαρμακείο.
Οι προειδοποιήσεις είναι σαφείς
Το ECDC είναι κατηγορηματικό: Οι Έλληνες καταναλώνουμε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, ωθώντας την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής τόσο στο νοσοκομειακό όσο και στο εξωνοσοκομειακό περιβάλλον σε υψηλά επίπεδα. Κι αν θέλετε, το αμέσως χειρότερο είναι το εξής: Το πρόβλημα θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς έχει ανακοινωθεί επισήμως από την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία και τους αρμόδιους φορείς, ότι δεν διαφαίνεται τα επόμενα χρόνια ότι θα κυκλοφορήσουν "νέες γενιές" αντιβιοτικών δραστικών στα πολυανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την υπερκατανάλωσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου