Από το Υπουργείο Υγείας επιδιώκεται εξοικονόμηση 150-160 εκατ. ευρώ από τα 310 εκατ. ευρώ που κοστίζουν σήμερα τα φάρμακα των ανασφάλιστων πολιτών.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου - iatronet
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας
Έφεραν αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, οι πιέσεις από τους Συλλόγους ασθενών σχετικά με την συνταγογράφηση των ανασφάλιστων από τις Δημόσιες Δομές και μόνο. Η συγκεκριμένη απόφαση αν και λήφθηκε από το Υπουργείο Υγείας στα τέλη του έτους έχει πάρει ήδη τέσσερις παρατάσεις, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προέκυψαν από ασθενείς και γιατρούς.
Ωστόσο, παράγοντας του Υπουργείου, μας επεσήμανε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις στην απόφαση πριν ανακοινωθεί, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται στα τέλη Απριλίου, οπότε και λήγει η τελευταία παράταση. Και η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη.
Το σημαντικό είναι ότι τη σχετική δαπάνη ακούγεται ότι ανέλαβε να πάρει επ ώμου το Υπουργείο Οικονομικών -ως κοινωνική μέτρο στήριξης- κάτι που ήταν και αίτημα από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας να αφαιρεθεί δηλαδή από τη φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που εφόσον ισχύσει θα περιορίσει και το clawback.
Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρχουν άμεσα κάποιες διευκρινήσεις και διευκολύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς και οι νεφροπαθείς, προκειμένου να αποφύγουν αναμονές αλλά και τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί η ήδη επιβαρυμένη υγεία τους.
Ιδίως για τους νεφροπαθείς που έχουμε αποκλειστικά στοιχεία μέχρι και σήμερα η πλειονότητα τους εξυπηρετείται στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, οι νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι -περιλαμβάνονται και οι ανασφάλιστοι- που απευθύνονται στις δημόσιες δομές είναι 3.498 άτομα, ενώ αυτοί που εξυπηρετούνται στις ιδιωτικές δομές είναι 1.929 άτομα που πηγαίνουν στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και 6.341 άτομα στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης.
Γιατί πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση
Για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Με το νόμο 4600 στις 9/3/2019 δόθηκε η δυνατότητα αντί να πηγαίνει ο ανασφάλιστος και να συνταγογραφεί στη δημόσια δομή να μπορεί να συνταγογραφεί στον ιδιώτη γιατρό.
Πριν από εκείνη την περίοδο, όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Υγείας από το Βήμα της Βουλής αλλά και πρόσφατα σε συνάντηση του ΣΦΕΕ, η Φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων ήταν 208 εκατ. ευρώ. Μετά την εφαρμογή του νόμου, το επόμενο έτος, είχε φτάσει στα 308 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπήρχε 100 εκατ. αύξηση στη δαπάνη.
Παράλληλα, πριν την εφαρμογή του νόμου οι ανασφάλιστοι ήταν 687.000, πήγαν στο 1.070.000. Περίπου δηλαδή 400.000 ανασφάλιστοι που δεν έφυγαν από τους ασφαλισμένους εμφανίστηκαν σε ένα χρόνο και επιβάρυναν με 100 εκατ. τη σχετική δαπάνη. Η οποία σήμερα ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα φάρμακα πιθανόν να κατευθύνονται εκτός Ελλάδος.
Το πλάνο είναι με την εφαρμογή του μέτρου- συνταγογράφηση στις δημόσιες δομές - να εξοικονομηθούν 150 με 160 εκατ. ευρώ που θα είναι μια σημαντική ανάσα για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και υποχρεώνει τις φαρμακευτικές σε υπέρογκες επιστροφές. Ενδεικτικά, πέρυσι (2021) η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 10% και η νοσοκομειακή κατά 3% περίπου, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός έμεινε αμετάβλητος.
Κρίμα και ξανα-κρίμα!Το Υπουργείο Υγείας για ακόμα μια φορά εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων!Ακολούθησε την πεπατημένη-αποτυχημένη οδό. Για όλα φταίνε οι ιδιώτες Ιατροί!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο τους και καλό ξύπνημα απο το λήθαργο!!!
Στις ερχομενες εκλογες θα δοθει η απαντηση των ιδιωτων ...
ΑπάντησηΔιαγραφή