Η Ολομέλεια έκανε δεκτή την τροπολογία του Κρις Πάπας η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία
Εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, μια σημαντική εξέλιξη έρχεται από τις ΗΠΑ και με αυτήν μπαίνει «φρένο» στην πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα. Όπως έγινε γνωστό, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η τροπολογία του Κρις Πάπας η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία.
Protothema.gr
Οι περιορισμοί, που περιλαμβάνονται στην τροπολογία, μπορούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να αρθούν μόνο αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης, θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ανάλογη τροπολογία και στην Γερουσία αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ.
Οι τέσσερις όροι του Μενέντεζ
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 24ωρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απαρίθμησε τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.
«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα Hellas Journal.
Ο γερουσιαστής, συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:
· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Να σημειωθεί, ακόμη, ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου