Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA
Από την Γαλλία και την Ελβετία έως τη Ρωσία παρατηρούνται ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα από σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες.
Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα αντιμετωπίζει η Γαλλία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πολλά έχουν εξαντληθεί και άλλα διατίθενται με το σταγονόμετρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Pierre-Olivier Variot, πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Φαρμακευτικών Σωματείων (USPO), στη Γαλλία έχουν εξαντληθεί τα αντιεπιληπτικά και τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν επίσης στα αντινεοπλασματικά (ογκολογικά), τα αντιδιαβητικά, τα αναλγητικά και πολλά άλλα.
Συνολικώς, 320 φάρμακα από σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή έλλειψη, σύμφωνα με την γαλλική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (ANSM).
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά, η Le Monde αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν έλλειψη:672 φάρμακα στην Ισπανία
773 στην Ελβετία
375 στην Εσθονία
Περισσότερα από 3.000 στην Ιταλία (στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και όσα έπαψαν να διατίθενται την τελευταία δεκαετία)
Και στη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, ελλείψεις παρατηρούνται και στην Ρωσία, η οποία παράγει τα περισσότερα από τα φάρμακά της. Όπως είπε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά περίπου 22% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Επιπλέον, το 60% των φαρμάκων στην ρωσική αγορά είναι εγχωρίως παραγόμενα.
Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούνται ελλείψεις σε ορισμένα σκευάσματα, ενώ και οι τιμές έχουν αυξηθεί.
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εξαιρούνται από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η αποστολή τους στη Ρωσία, όμως, είναι δυσχερής λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στις μεταφορές, την ασφάλιση, τα τελωνεία κ.λπ., σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας.
Εντείνεται η ανησυχία
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο. Προκαλούν όμως ολοένα εντονότερη ανησυχία, διότι πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 η ANSM κατέγραψε 1.504 καταγγελίες στη Γαλλία για ολόκληρο το έτος. Δύο χρόνια αργότερα, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.160, δηλαδή αυξήθηκε κατά 43%.
Όπως εξηγεί η Le Monde, η παρασκευή φαρμάκων είναι πολύπλοκη διαδικασία και ένα απρόοπτο μπορεί να τινάξει τον προγραμματισμό στον αέρα. Πόσο μάλλον που το 80% των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, παράγονται εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου, κυρίως στην Κίνα. Επιπλέον, το 40% των φαρμάκων που πωλούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους παράγονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως κάθε παγκόσμια διαταραχή, πλήττει και την παραγωγή φαρμάκων.
Ο κ. Variot επισημαίνει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων άρχισαν το φθινόπωρο του 2022. Εκείνη την εποχή άρχισαν να εξαντλούνται στα ράφια των ευρωπαϊκών φαρμακείων οι παιδιατρικές εκδόσεις του αντιπυρετικού παρακεταμόλη και του αντιβιοτικού αμοξυκιλλίνη.
Τους τελευταίους μήνες η πίεση σε όλα τα φάρμακα, ιδίως στα παιδιατρικά, έχει επιδεινωθεί. Ωστόσο η εφημερίδα προσθέτει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν αρνούνται κατηγορηματικά τον όρο «έλλειψη». Και δικαιολογούν την όλη κατάσταση επικαλούμενες την πρώιμη άφιξη των χειμερινών λοιμώξεων.
ΠΗΓΕΣ: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου