Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το claw back και την επιβίωση του κλάδου μας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 20/05/2024

Δελτίο Τύπου

Ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το claw back και την επιβίωση του κλάδου μας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα καθώς και τον αγώνα των συναδέλφων μας εργαστηριακών ιατρών καθώς οι πολλαπλοί άδικοι καταλογισμοί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οδηγούν τον κλάδο σε μαζική χρεοκοπία.

Οι προσπάθειες του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζονται για την επίλυση του δυσβάστακτου μέτρου του claw back, αναμένουμε δε την επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη.

Στην συνάντηση αυτή θα συζητηθούν οι πάγιες θέσεις του Συντονιστικού Οργάνου όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και από την Ομάδα Εργασίας (η οποία συγκροτήθηκε με στελέχη από το Υπουργείο Υγείας, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τους εκπροσώπους των Φορέων των Παρόχων των διαγνωστικών εξετάσεων) το Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνάντηση θα αναλυθούν τα 14 σημεία του πονήματος, τα οποία εντοπίζουν τους θεσμικούς και οικονομικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα του claw back.

Επιπλέον πάγιο αίτημά μας είναι η διαγραφή μέρους ή όλου του παλαιού τεχνητού χρέους του clawback όπως εξάλλου έχει συμβεί και στις μονάδες αιμοκάθαρσης.

Άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων στη βάση υλοποίησης του πρόσφατου ψηφισθέντος νόμου για την δικαιότερη κατανομή claw back ανά νομό και ανά πάροχο .

Τέλος, να εξαιρεθούν οι κωδικοί της πρόληψης από το clawback, καθώς είναι απόλυτη υποχρέωση της πολιτείας να καλύπτει πλήρως το πλαίσιο πρόληψης του πληθυσμού και να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη ίσης αξίας με τα κενά χρηματοδότησης, κατά αντιστοιχία με αυτό που έχει επιτευχθεί με άλλους κλάδους.

Ακολουθούν συνοπτικά τα μέτρα:Ενίσχυση του Κλειστού Προϋπολογισμού των Διαγνωστικών εξετάσεων. Μεταφορά πόρων από μη εξαντληθέντες κωδικούς, άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε όποιο βαθμό είναι αυτό εφικτό, έμμεση ενίσχυση για όσες Διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να αποζημιωθούν από παράλληλες πηγές χωρίς Rebate και Clawback (π.χ. Προληπτικές εξετάσεις του Προγράμματος Φώφη Γεννηματά, εξετάσεις συνδεόμενες με Post Covid ή Long Covid ).

Ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί επαναληψιμότητας μιας εξέτασης (αλλά και αρκετοί ακόμη που είναι αναγκαίο να εισαχθούν) να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Τεκμηριωμένα/παραπεμπτικά εξετάσεων. Να εισαχθούν συνταγογραφικοί κανόνες- φίλτρα που θα δικαιολογούνται από το προφίλ των ασφαλισμένων (όπως αυτό φαίνεται από τον ιατρικό φάκελο ασθενούς) και θα στηρίζονται στην ιατρική ανάγκη που θα γνωματεύει ο θεράπων ιατρός. Το έργο θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, το Αυτοτελές Τμήμα Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας και η ΗΔΙΚΑ. Το έργο να ξεκινήσει από τις εξετάσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη δαπάνη.
Προτείνεται η δημιουργία στο Υπουργείο Υγείας Επιτροπής Παρακολούθησης της Δαπάνης για Ιατρική Περίθαλψη κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.
Αναζήτηση εξετάσεων που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως μη αναγκαίες (π.χ. εξετάσεις που έχουν αντικατασταθεί από άλλες) με τη συνεργασία των Ομάδων Εργασίας των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Προτείνεται η χρήση μοναδικού κωδικού για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας ανά παραπεμπτικό.
Επιβάλλεται να εκκινήσει άμεσα ο ΕΟΠΥΥ τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Real Time ελέγχου των Διαγνωστικών Εξετάσεων.
Έχει καταστεί αναγκαία η paperless υποβολή των παραστατικών των διαγνωστικών εξετάσεων (όπως και των άλλων Παρόχων υγείας), η κατάργηση της υποβολής του φυσικού αρχείου. Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει μπορεί να ενισχύσει τον Κλειστό Προϋπολογισμό των Διαγνωστικών Εξετάσεων.
Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των ποιοτικών κριτηρίων από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των αντίστοιχων επιστημονικών εταιρειών.
Προτείνεται η καθιέρωση Αμοιβής Ιατρικής Αξιολόγησης και Γνωμάτευσης, για τους Παρόχους Διαγνωστικών Εξετάσεων.
Κάθε Νέα (ιδιαίτερα αν είναι κοστοβόρα) Διαγνωστική Εξέταση που θα εισάγεται στην Αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη και από συνακόλουθη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού.
Να επεκταθεί ο Στατιστικός Έλεγχος Συνταγογράφησης θεράποντα ιατρού, με παραμέτρους την ειδικότητα, ποσοστό συνταγογράφησης ως προς την επισκεψιμότητα και μέση αξία εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς και ανά ICD-10 που συνταγογράφησε ο θεράπων ιατρός.Να υπάρχει συνυπευθυνότητα για το clawback κράτους και παρόχων υγείας με προκαθορισθένο όριο 2023, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5%.
Προτείνεται η υποχρεωτική δημιουργία και υλοποίηση πρωτοκόλλου συνταγογράφησης για κάθε νέα διαγνωστική εξέταση που θα καλύπτεται από τον ΕΚΠΥ.

Για τη Μελέτη της κοινής Ομάδας Εργασίας πατήστε εδώ

Για το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ   Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ             Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου