Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Πονοκέφαλος στο υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ μετά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Πονοκέφαλος στο υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ μετά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο ΕΟΠΥΥ προκαλεί πάλι νέα αναστάτωση στην κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες για διαφθορά

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr μετά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τον ΕΟΠΥΥ όπου προκύπτουν διάφορα στοιχεία αδιαφάνειας αλλά και κακοδιαχείρισης σε βάρος των ασθενών.

Ενώ το πόρισμα ξεδιπλώνει όλη τη διαφθορά που υπάρχει ουσιαστικά μέσα στον μεγαλύτερο Οργανισμό υγείας της χώρας, προς ώρας δεν υπάρχει απολύτως καμία επίσημη αντίδραση ούτε από το υπουργείο υγείας ούτε από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ.

Ετοιμάζονται για εφημερίες και τα Κέντρα Υγείας – Αυτό είναι το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Ετοιμάζονται για εφημερίες και τα Κέντρα Υγείας – Αυτό είναι το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής εξετάζεται να ενταχθούν στις εφημερίες του ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας να ενταχθούν στο σύστημα εφημεριών των δημοσίων νοσοκομείων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει να μπούνε σε εφημερίες τα μεγάλα κέντρα υγείας του Λεκανοπεδίου προκειμένου να στηρίζουν τα νοσοκομεία που θα εφημερεύουν.

Με το σενάριο αυτό στα κέντρα υγείας θα μεταφέρονται τα πιο ήπια περιστατικά και οι περιπατητικοί ασθενείς ώστε να μην πηγαίνουν στα μεγάλα νοσοκομεία και δημιουργούνται ουρές αναμονής.

Για ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Βόλος για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στον Βόλο και σε όλη τη Μαγνησία λόγω των νεκρών ψαριών - Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Βόλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα

Παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις καθαρισμού του λιμανιού του Βόλου από τα εκαντοτάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, η τεράστια οικολογική καταστροφή, η αφόρητη δυσοσμία, η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και το πλήγμα στην τοπική οικονομία έχουν φθάσει την κατάσταση στο απροχώρητο σε όλη τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει τον Βόλο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.

Με σημερινή (30/8) απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Γεωργιάδης: Θα προκηρυχθούν οι άγονες θέσεις στα Περιφερειακά νοσοκομεία μέσα στον Σεπτέμβρη

Συντάκτης: Virus

Σε «τροχιά» υλοποίησης, με την υπογραφή της ΚΥΑ, ήδη μπήκαν τα κίνητρα για τους γιατρούς που θα καλύψουν άγονες θέσεις στα Περιφερειακά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον υπουργό. Με το ΦΕΚ το Υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει τις θέσεις μέσα στον Σεπτέμβρη.

Την εκτίμηση ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ με την κινητροδότηση που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι επικουρικοί θα παραμείνουν στο ΕΣΥ μιλώντας στο Action 24, στην εκπομπή των Νίκου Υποφάντη και Ντόρας Κουτροκόη. Χθες υπογράφτηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό η σχετική ΚΥΑ και με το ΦΕΚ θα προχωρήσουν οπι προσκλήσεις. Ο υπουργός έκανε λόγο για χρηματικό δέλεαρ και κίνητρα που αναμένεται να προσελκύσουν προσωπικό στο ΕΣΥ. Μάλιστα, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο γιατρός που θα δεχθεί να υπηρετήσει σε μια άγονη θέση θα λάβει επιπλέον 3200 ευρώ ετησίως στον μισθό του. Εάν ο γιατρός έχει ειδικότητα μια από τις έξι (παιδίατροι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.ά.) θα πάρει επιπλέον 7200 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, μπορεί ο δήμος της περιοχής να του καλύψει το ζήτημα της κατοικίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο εξετάζει να μειωθεί το χρονικό διάστημα που δεσμεύεται ένας ιατρός που καταλαμβάνει μια μόνιμη θέση σε Περιφερειακό Νοσοκομείο από τα πέντε χρόνια στα τέσσερα.

Νοσοκομεία: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα αναλάβουν οι νέοι διοικητές – Γιατί μεσολαβούν τόσοι μήνες

Όπως έγινε και με τους διοικητές και υποδιοικητές των ΥΠΕ, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη σχετική ειδοποίηση με sms

ΤΟΤΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ - ygeiamou.gr

Photo: Shutterstock

Πέντε μήνες έπειτα από τη γραπτή δοκιμασία στην οποία συμμετείχαν, οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων ΕΣΥ ετοιμάζονται πλέον για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, αυτό της προφορικής συνέντευξης.

To σήμα εκκίνησης για τις συνεντεύξεις των υποψηφίων διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ενώ η λήξη δεν υπολογίζεται νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, καθώς εκτός από τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, πχ για ενστάσεις, πρέπει να συνυπολογιστεί ο αριθμός των ημερών που θα χρειαστεί η αρμόδια επιτροπή για τις συνεντεύξεις των εκατοντάδων υποψηφίων.

Επιστολή ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για πλατφόρμα καταχώρησης ραντεβού

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 24/08/2024

Προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ
Κοινοποίηση προς :
Υπουργείο Υγείας,
Ιατρικούς Συλλόγους
Ιατρούς μέλη ΕΝ.Ι. ΕΟΠΥΥ

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Μετά απο την ενημέρωση σας προς τους συμβεβλημένους ιατρους με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ στα προσωπικά μηνυματα της πλατφόρμας e-ΔΑΠΥ στις 12-08-2024, σχετικά με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας καταχώρησης ραντεβού με ιατρούς ειδικοτήτων μέσω της ΗΔΙΚΑ (με ημερομηνία έναρξης σε λίγες ημέρες, δηλαδη 1-9-2024), θεωρήσαμε χρήσιμο να σας υπενθυμίσουμε και να σας ενημερώσουμε για τα εξής :

Η λειτουργία πλατφόρμας καταχώρησης ραντεβού απο την πλευρα των ασφαλίσμένων και μέσω της ΗΔΙΚΑ προϋποθέτει δέσμευση συγκεκριμένου ωραρίου σε καθημερινή βάση, το οποίο θα συμπληρώνεται (πλήρως ή μερικώς) απο τα ραντεβού αυτά, με διάρκεια που θα ορίζεται απο την ΗΔΙΚΑ. Η συγκεκριμένη προύπόθεση δε συνάδει με τη σύμβαση που έχουν εδω και 12 χρόνια οι ιατροί ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει αμοιβή κατα πράξη και περίπτωση, με πλαφόν τις 200 επισκέψεις το μήνα. Το ιατρείο μας ειναι ιδιωτικό και παρέχουμε εώς και 200 επισκέψεις στους ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ με την προνομιακή τιμη των 10 ευρω.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Υπ. Υγείας: Έρχονται επτά Κέντρα Ημέρας για άτομα με Άνοια – Στα 5 εκατ. η χρηματοδότηση

Έφη Τσιβίκα - Insider.gr

Τη δημιουργία επτά Κέντρων Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Ο.Φ.) για άτομα με Άνοια/ Αλτσχάιμερ, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας με ολοήμερη λειτουργία καθώς επίσης και υπηρεσίες κατ’ οίκον μέσω Κινητών Κλιμακίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώθηκε πρόθεση χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης «ΤΠΑ ΥΓΕΙΑΣ», με τη δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται να ανέρχεται σε 5.250.000 ευρώ.

Τα Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, όπως διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ατόμων με προβλήματα μνήμης και άλλες νοητικές διαταραχές. Επίσης, παρέχουν μη φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών καθώς και δράσεις πρόληψης για την άνοια στην κοινότητα.

ΔΕΘ: Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την Υγεία – Η ατζέντα

Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται και φέτος ο πολύπαθος χώρος της Υγείας, παρουσιάζοντας τους άξονες της κυβέρνησης κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτέμβριου.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Healthpharma.gr

Πολλά στελέχη του υπουργείου Υγείας βρίσκονται ήδη στην συμπρωτεύουσα, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος, ενώ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, συγκεντρώνουν το τελευταίο διάστημα πυρετωδώς τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην επίσημη συνέντευξη Τύπου αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Σημειώνεται ότι το Μαξίμου εδώ και καιρό έχει αποστείλει τελεσίγραφο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανεβάσουν «ταχύτητα» στα σχέδια των αλλαγών που απαιτούνται να γίνουν στο ΕΣΥ, ώστε να αλλάξει η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα δημόσια νοσοκομεία. Μια εικόνα, που ομολογουμένως, δεν είναι από τις καλύτερες, καθώς τα οξυμένα προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεως σε υγειονομικό προσωπικό και των χαμηλών μισθών, τα φέρνει συχνά -πυκνά στο προσκήνιο.

ΕΣΥ: Ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία για μια εξέταση στα νοσοκομεία

In.gr
Δραματική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να βρίσκεται... χαμένος στη μετάφραση

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥκαθώς οι γιατροί δεν επαρκούν, το νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλείται με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν για ώρες για μια εξέταση.

Έρευνα του MEGA αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας ωστόσο να επιμένει ότι όσα ακούγονται περί κατάρρευσης απέχουν κατά πολύ από την αλήθεια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρώντας να συγκρίνει τις ώρες αναμονής με τις αντίστοιχες του βρετανικού συστήματος υγείας.

Από το 2020 λόγω υποστελέχωσης και σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε χειριστές δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία διαγνωστική μαστογραφία στο νοσοκομείο Κιλκίς

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Αμείλικτη η πραγματικότητα για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ – «Έχουμε φτάσει στα όριά μας»

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οι κλινικές που απειλούνται με λουκέτο, οι εξουθενωμένοι γιατροί και ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία, είναι η πραγματικότητα στο ΕΣΥ.
In.gr

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία των νησιών και γενικότερα της περιφέρειας, αναδεικνύονται πλέον, σχεδόν καθημερινά, με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Α. Γεωργιάδη, να επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, με τον ισχυρισμό ότι «υπερπροβάλονται οι στραβές» και ότι «η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής».

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη: ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, που επιχειρείται να καλυφθούν με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού, κλινικές που απειλούνται με λουκέτο, γιατροί εξουθενωμένοι, αμοιβές εξευτελιστικές, πολίτες που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό, χωρίς πάντα να τα καταφέρνουν και άλλοι που δεν έχουν καν πρόσβαση σε δομές Υγείας.

Συνήγορος του Πολίτη: Έτσι υπερχρέωναν τους ασθενείς οι ιδιωτικές κλινικές – Η αδράνεια του ΕΟΠΥΥ

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του αφήνει σοβαρές αιχμές κατά του ΕΟΠΥΥ

HR

Ο Συνήγορος του Πολίτη έβαλε στο μικροσκόπιο τον ΕΟΠΥΥ, για τις υπερχρεώσεις των ασφαλισμένων του στις ιδιωτικές κλινικές μετά από καταγγελίες πολιτών που δέχθηκε.

Μάλιστα το πόρισμα που εξέδωσε είναι καταπέλτης κατά του ΕΟΠΥΥ αφού μεταξύ άλλων καταλογίζει στον Οργανισμό μεγάλες ευθύνες για αδράνεια αλλά και για μη τήρηση της νόμιμης διοικητικής διαδικασίας κατά τον έλεγχο των χρεώσεων.

Την ίδια στιγμή ζητάει από την διοίκηση του Οργανισμού να προχωρήσει σε ελέγχους αμερόληπτα και να καταλογίσει τα ποσά στις κλινικές.

Στον κλοιό του Ιού του Δυτικού Νείλου η χώρα: 60 Δήμοι και 23 Περιφερειακές Ενότητες με κρούσματα – Ανησυχία στον ΕΟΔΥ

Γιάννα Σουλάκη

Μέρα την ημέρα αυξάνονται οι περιοχές στην Ελλάδα, στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να παρακολουθεί στενά την αύξηση των περιστατικών.

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες οι επηρεαζόμενες Περιφερειακές Ενότητες από τον ιό του Δυτικού Νείλου αυξήθηκαν από 20 σε 23, ενώ οι επηρεαζόμενοι Δήμοι, από 53 σε 60.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 αλλά και οι θάνατοι που έχουν αγγίξει τους 12, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Η φετινή έξαρση, όπως λένε, οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία έχει συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Αυτό το γεγονός ενδέχεται να συμβάλλει και στην επέκταση της περιόδου επιτήρησης του ιού, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Προς ισχυροποίηση οι νέοι Διοικητές ΥΠΕ

Προς ισχυροποίηση οι νέοι Διοικητές ΥΠΕ

Τις επισκέψεις σε όλα τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας αναλαμβάνουν οι νέοι Διοικητές ΥΠΕ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αποφασισμένος να ισχυροποιήσει τον ρόλο για τους νέους Διοικητές ΥΠΕ φαίνεται να είναι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό σχεδιάζει να ενισχύσει τις Υγειονομικές Περιφέρειες προκειμένου το υπουργείο Υγείας να αναλάβει έναν πιο στρατηγικό ρόλο.

Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), θα περιορίσει τις επισκέψεις του σε διάφορες τοπικές μονάδες υγείας ανά την Ελλάδα, ώστε τη διαδικασία αυτή των επιτόπιων επισκέψεων να αναλάβουν οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Σε ισχύ οι αυξημένες τιμές στα φάρμακα – Πόσα και ποια σκευάσματα ακριβαίνουν

Ελισάβετ Σταύρου - IATROPEDIA

Η αύξηση κυμαίνεται στο 35% για όλα τα φάρμακα, ενώ οι αυξήσεις αφορούν 580 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και αντιβιοτικά και ινσουλίνες.

Από σήμερα, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024, αυξάνονται οι τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχε κάνει το Υπουργείο Υγείας στα τέλη Ιουλίου.

Η ανατιμολόγηση αφορά 580 φθηνά σκευάσματα, οι τιμές των οποίων αυξάνονται ώστε να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και σημαντικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση στα αντιβιοτικά σκευάσματα Augmentin, όπου η τιμή αυξάνεται από τα 5,94, στα 7,48. Επίσης, το σκεύασμα παρακεταμόλης Apotel θα κάνει πλέον 5,61 ευρώ, από τα 3,85 που έκανε πριν.

Εθνικό Σύστημα Υγείας: Εικόνες κατάρρευσης σε όλη την Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει, όμως η πραγματικότητα τον διαψεύδει πανηγυρικά. Μεγάλα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς βασικές ειδικότητες, με μόλις το 50% του προσωπικόυ

In.gr

Ενώ ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι δεν καταρρέει το ΕΣΥ, αλλά «υπερπροβάλλονται οι στραβές», οι καθημερινές καταγγελίες πολιτών και εργαζόμενων σε δημόσια νοσκομεία, μεταφέρουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Tη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγράφει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μega, με συγκλονιστικές μαρτυρίες υγειονομικών από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2013 ήταν 93.580. Το Μάιο του 2024, που είναι η τελευταία καταγραφή μόνιμων εργαζομένων στην υγεία, είναι 70.096. Δηλαδή μέσα σε 11 χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία κατά 23.000.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο της ΑΑΔΕ - Ποιοι επαγγελματίες μπαίνουν στην κόκκινη λίστα


Σταθμευμένα οχήματα (φωτογραφία αρχείου)INTIME NEWS

Από τα πάρκινγκ, τα γραφεία ενοικιάσεων οχημάτων και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου της ΑΑΔΕ, στις αρχές του φθινοπώρου.

Πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο θα σφίξει το κλοιό γύρω από τους επαγγελματίες που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και φοροδιαφεύγουν.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται:

Επαγγελματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε οχήματα όπως συνεργεία, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και αξεσουάρ οχημάτων, πάρκινγκ, πλυντήρια, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εκδηλώσεων από χώρους (κτήματα και αίθουσες), εταιρείες catering, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια κλπ) μέχρι ταξίδια, ψυχαγωγία και διακοσμήσεις.

Επίσης θα εξεταστεί η επέκταση του ψηφιακού πελατολογίου και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους όπως γιατρούς, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια κ.λπ

Νοσοκομεία: Αρρυθμίες προκαλεί η απόφαση για την απασχόληση των ειδικευόμενων και στον ιδιωτικό τομέα

Ο αριθμός των ειδικευόμενων του ΕΣΥ εκτιμάται σε 8.800 ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανάγκη άλλους τόσους

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - YGEIAMOU.GR

Photo: Shutterstock

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να «ανοίξει» την πόρτα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ οι διοικητές των νοσοκομείων συγκεντρώνουν έως το τέλος Αυγούστου τις αιτήσεις των ειδικευμένων γιατρών που επιθυμούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, ετοιμάζεται ρύθμιση με λεπτομέρειες για την παράλληλη απασχόληση ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα.

Υπουργείο Υγείας – UNICEF: Ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF υπογράφηκε σήμερα για το πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού».

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και του Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF στην Ελλάδα Ghassan Khalil για το πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού».

Το Πρόγραμμα αφορά την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση NextGenerationEU, Greece 2.0 και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, το οποίο θα παρέχει τεχνική υποστήριξη βάσει της διεθνούς εμπειρίας και τεχνογνωσίας, σε συνεργασία με στρατηγικούς φορείς και εταίρους, όπως είναι ενδεικτικά οι παιδιατρικές εταιρείες και ενώσεις παιδιάτρων, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

MyData: Έρχεται παραγραφή φορολογικών υποθέσεων ελευθέρων επαγγελματιών – Ποιοι εξαιρούνται


«Χαράς ευαγγέλια» για τους ελευθέρους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του myData, καθώς επίκειται σε λίγους μήνες η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων που τους βαρύνουν από το 2020.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με την ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που είχε σκοπό την κινητροδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών για να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω του myData, τον ερχόμενο Δεκέμβριο 2024, παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις του έτους 2020.

Αντίστοιχα, η ρύθμιση προβλέπει την μείωση του χρόνου παραγραφής και για τις υποθέσεις των ετών 2021 και 2022, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες διαβιβάζουν τα δεδομένα τους μέσω πιστοποιημένου Παρόχου ως Εκδότης είτε αποδέχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω πιστοποιημένου Παρόχου ως Λήπτης.

Γιατί οι Έλληνες γιατροί φεύγουν στην Κύπρο και δεν γυρίζουν πίσω

Tovima.gr

Οι διαχρονικές παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως η υποστελέχωση, η ένδεια σε υποδομές και οι χαμηλοί μισθοί, αποτελούν τα βασικά αντικίνητρα παραμονής στην Ελλάδα - Τι λένε αυτοί που έφυγαν και γιατί δεν γυρίζουν πίσω.

«Οταν παίρνεις μια τέτοια απόφαση – να αφήσεις μια οργανωμένη ζωή – στα 60 σου, δεν την παίρνεις εύκολα. Για να παρθεί μια τέτοια απόφαση, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Αφησα πίσω τον κοινωνικό μου κύκλο και το συγγενικό μου περιβάλλον, τη ζωή μου…». Με αυτά τα λόγια η Πατρούλα Μανωλοπούλου, εντατικολόγος – αναισθησιολόγος, εργαζόμενη για σχεδόν 25 χρόνια στο ΕΣΥ, αναφέρεται σε μια καθοριστική επιλογή: την παραίτησή της από το Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας και την εγκατάσταση στην Κύπρο. Δεν είναι η μόνη.

«Υπάρχουν κλινικές που στελεχώνονται σχεδόν αποκλειστικά από Ελλαδίτες»υποστηρίζει, σημειώνοντας πως μεγάλος αριθμός συναδέλφων της έχουν ακολουθήσει και συνεχίζουν να ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο, αναζητώντας τη γη της επαγγελματικής επαγγελίας.

ΕΣΥ: Οι ανοιχτές πληγές και οι 4 παρεμβάσεις στο… και πέντε

Σε συγκρουσιακό κλίμα τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τον «μεγάλο ασθενή» το ΕΣΥ - Για «πυροτεχνήματα» κατηγορούν την κυβέρνηση οι γιατροί


Σε στοίχημα εξελίσσεται το επερχόμενο φθινόπωρο για το υπουργείο Υγείας, ύστερα από ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι που ανέδειξε τη γύμνια των νοσηλευτικών δομών σε έμψυχο προσωπικό, με την έμφαση να δίνεται στην Περιφέρεια και στη νησιωτική χώρα.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται στο… και πέντε – καθώς η τουριστική σεζόν φτάνει στην κορύφωσή της χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις σε νησιά που τους θερινούς μήνες κατακλύζονται από χιλιάδες επισκέπτες – προσδοκάται να δώσουν λύση σε μία σειρά χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους γιατρούς, εντούτοις, να εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που έρχονται.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Διαγνωστικές εξετάσεις εξ αποστάσεως – Το σχέδιο Άδωνι Γεωργιάδη για τα νησιά

Διαγνωστικές εξετάσεις εξ αποστάσεως – Το σχέδιο Άδωνι Γεωργιάδη για τα νησιά

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της αναμονής με τις διαγνωστικές εξετάσεις στα νησιά αλλά και στα μεγάλα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με διαγνωστικές εξετάσεις και διάγνωση εξ αποστάσεως σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα αναμονής στα νησιά αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη ιδιωτών ακτινοδιαγνωστών οι οποίοι θα μελετούν τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών και θα κάνουν τη διάγνωση, αλλά από απόσταση. Κάτι που θα μειώσει τις αναμονές ειδικά στα νησιά που δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό αλλά και στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρά κενά.

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα από τη Λέρο: «Με τη διάταξη για τους αξονικούς θα μπορούμε να κάνουμε τις εξ’ αποστάσεως διαγνώσεις, άρα θα λύσουμε αυτό το θέμα για να μειωθούν οι αναμονές».

A. Γεωργιάδης: Το επόμενο δεκαήμερο η ΚΥΑ με τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι προκηρύξεις για θέσεις που έμεναν κενές, με πρώτο το Νοσοκομείο της Κω.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα βγει η νέα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με τα κίνητρα στους γιατρούς για να υπηρετούν σε άγονες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Εντός Σεπτεμβρίου, εξ άλλου, θα προκηρυχθούν και οι τέσσερις θέσεις παθολόγων για το Νοσοκομείο της Κω, πρόσθεσε.

«Στόχος είναι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, μετά τον σχετικό νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Στην εντατική το ΕΣΥ – Η μαύρη τρύπα των νοσοκομείων και οι λύσεις-μπαλώματα

Σημάδια διάλυσης και σταδιακής κατάρρευσης καταγγέλλουν οι γιατροί στο ΕΣΥ - Σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, την ώρα που οι νέοι δεν πλησιάζουν την... πόρτα των προσλήψεων λόγω απάνθρωπων συνθηκών και χαμηλών μισθών - Ποιες λύσεις προτείνει το υπουργείο Υγείας


Τι συμβαίνει τελικά με το ΕΣΥ; Είναι υπερφίαλοι οι εκπρόσωποι των γιατρών όταν απαιτούν και… απαιτούν, προειδοποιώντας για τη σταδιακή κατάρρευση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος; Μήπως είναι πολύ θεωρητικοί οι τεχνοκράτες και οι αναλυτές, προτείνοντας μη εφαρμόσιμες στην πράξη προτάσεις; Και εν τέλει, τα κενά στο ΕΣΥ ισοδυναμούν με «έκτακτες» ή μόνιμες ανάγκες;

Δυστυχώς, η συζήτηση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη. Επαναλαμβάνεται την τελευταία και πλέον δεκαετία, με απελπιστική συχνότητα και εντοπισμένη περίοδο κορύφωσης τους θερινούς μήνες – όταν δηλαδή τα κενά αποκαλύπτονται σε όλη την έκτασή τους, στο σύνολο του ελλαδικού χάρτη.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Eurostat: Στον «πάτο» της Ευρώπης η Ελλάδα στην απασχόληση πτυχιούχων ΑΕΙ

Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων ΑΕΙ έχει η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία.
in.gr

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης νέων πτυχιούχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας βρίσκει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό απασχόλησης των νέων ηλικίας 20-34 ετών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε μεσαίο ή τριτοβάθμιο επίπεδο τα τελευταία 1-3 χρόνια ήταν 72,3% το 2023 έναντι 83,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

ΕΟΔΥ προς ιατρούς και δομές Υγείας: Προσοχή σε περιστατικά στρεπτόκοκκου ομάδας Α

Συντάκτης: Virus

Σε εγρήγορση ζητά ο ΕΟΔΥ από τους γιατρούς και τις υγειονομικές δομές να είναι με αφορμή δυο θανατηφόρα περιστατικά με στρεπτόκοκκο στον νομό Ηλείας. Στην ανακοίνωση προς του υγειονομικούς τονίζεται η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης της λοίμωξης iGAS και η άμεση έναρξη ειδικής και υποστηρικτικής θεραπείας.

Συγκεκριμένα, κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες συνιστάται οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφορική διάγνωση ατόμων με συμβατή κλινική εικόνα (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα κλπ.) Η υποψία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο εργαστηριακό έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου πυογόνου στρεπτόκκοκου στον φάρυγγα (Strep-test με ευαισθησία 85-91%) ή και την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος πριν την χορήγηση αντιβίωσης.

Επείγοντα: Γιατί πρέπει να στελεχώνονται με εξειδικευμένους γιατρούς – Το κενό στα Παιδιατρικά νοσοκομεία

Τον σημαντικό ρόλο, τις προκλήσεις και το μέλλον της Επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα παρουσιάζουν στο ygeiamou τρεις εξειδικευμένοι επιστήμονες

YGEIAMOU.GR TEAM

Photo: Shutterstock


Γράφουν οι ειδικοί: Σπυρίδων Καραγεώργος, ειδικευόμενος Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Μαρία Τριανταφύλλου ερευνήτρια στο Children’s National Hospital, Washington, DC, Ιωάννης Κουτρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής και Επείγουσας Παιδιατρικής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο Children’s National Hospital/George Washington University, Washington, DC.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Διαγνωστικά: Παρέχουν «δωρεάν» μία στις 3 εξετάσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ - moneyreview.gr

Φωτ.: Shutterstock

Αποκαλυπτικά είναι για μια ακόμη φορά τα στοιχεία για τις επιβαρύνσεις των διαγνωστικών κέντρων λόγω του μη επαρκούς προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των εξετάσεων. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που δημοσιεύει ο οργανισμός κάθε μήνα, διαπιστώνεται ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2024, ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε μόνο το 66,5% των αποζημιούμενων ιατρικών πράξεων των εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν μέσω του μέτρου το clawback το υπόλοιπο ποσό.

Περίπου ανάλογη είναι η εικόνα και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες φέρονται να πρέπει να καλύψουν κατά περίπου 30% το κόστος αποζημίωσης των νοσηλειών των πολιτών.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στους μηνιαίους πίνακες που δημοσίευσε ο ΕΟΠΥΥ για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 συνολικά όλοι οι συμβεβλημένοι πάροχοι με τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οι προμηθευτές υλικών και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας (δε συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος του φαρμάκου) υπέβαλαν αιτήματα για αποζημίωση αξίας 938 εκατ. ευρώ. Όμως με βάση τον προϋπολογισμό του, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καλύψει μόνο τα 694 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι ιδιώτες προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να εισφέρουν το 26% της συνολικής δαπάνης που θα έπρεπε να πληρώσει ο οργανισμός.

Υπουργείο Υγείας: Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για το ιδιωτικό έργο επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών – Τι προβλέπει

Υπουργείο Υγείας: Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για το ιδιωτικό έργο επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών – Τι προβλέπει

Το υπουργείο Υγείας δίνει πράσινο φως στους επικουρικούς και ειδικευόμενους γιατρούς να εργασθούν ιδιωτικά

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ιδιωτικό έργο θα μπορούν να ασκούν και οι επικουρικοί αλλά και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς βγαίνει η διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας που τους δίνει το πράσινο φως να εργαστούν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που προβλεπόταν στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και φέρνει την ισότητα στο ιατρικό σώμα που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να μπορούν όλοι οι γιατροί να εργάζονται και εκτός νοσοκομείων.

Η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος επρόκειτο να εκδοθεί πριν από τον Αύγουστο αλλά λόγω και των προβληματισμών που υπάρχουν στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, φαίνεται ότι καθυστέρησε.

ΕΣΥ με μισθούς – ψίχουλα, σημαίνει διαλυμένο ΕΣΥ – Και όχι, δεν μπορούν να πάνε όλοι στα ιδιωτικά

In.gr

Στο ΕΣΥ είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν αξιοπρεπείς μισθοί στους γιατρούς. Διαφορετικά θα διαλυθεί και κόσμος θα πεθάνει


Ένα από τα πράγματα που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι θα κάνει είναι ότι θα προσελκύσει για επιτελικές θέσεις του δημοσίου τομέα ανθρώπους με πείρα και δεξιότητες, δίνοντάς τους μισθούς ανταγωνιστικούς ως προς αυτούς που μπορούν να πάρουν στον ιδιωτικό τομέα. Και ενώ για αυτή τη νέα γενιά golden boys φαίνεται πως και «λεφτά υπάρχουν» και αναγνωρίζεται ότι η καλή δουλειά πρέπει να αμείβεται, δεν συμβαίνει το ίδιο με έναν κλάδο του δημοσίου από τον οποίο εξαρτάται – κυριολεκτικά! – η ζωή μας: τους γιατρούς του ΕΣΥ, που επιτελούν ουσιώδες έργο, λειτούργημα.

Αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα -όπου η κατάσταση είναι απελπιστική ακόμη και στα μεγάλα νησιά-, το ΕΣΥ καταρρέειαπό την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, πέραν των άλλων σημαντικών ελλείψεων. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν ή ακόμη και να χάνονται ζωές, γιατί όπως και να το δει κανείς όσο αξιόλογη γενική ιατρική παιδεία και εάν παρέχουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, εάν σου τύχει να πάθεις έμφραγμα καλό είναι να σε αναλάβει καρδιολόγος και όχι… γυναικολόγος.

Αεροδιακομιδές: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000 εφέτος – Γιατί αυξάνονται κάθε χρόνο

Αεροδιακομιδές: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000 εφέτος – Γιατί αυξάνονται κάθε χρόνο

Τα μεγάλα κενά που καταγράφουν τα περιφερειακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό οδηγούν σε αύξηση των αεροδιακομιδών

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - YGEIAMOU.GR

Photo: Shutterstock

Τρέχουν και δε φτάνουν όλο το καλοκαίρι οι πτητικές ομάδες που πραγματοποιούν τις αεροδιακομιδές από τα νησιά προς την Αττική ή άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Τα μεγάλα κενά που καταγράφουν τα περιφερειακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και οι μετακινήσεις του πληθυσμού λόγω των διακοπών έχουν ως αποτέλεσμα οι καθημερινές αεροδιακομιδές να εντείνονται τους θερινούς μήνες.

Η προνοσοκομειακή φροντίδα έχει ενισχυθεί εφέτος το καλοκαίρι αφού μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ βρίσκονται στα μεγάλα νησιά, συνεπικουρώντας τα ασθενοφόρα και φτάνοντας εγκαίρως στα περιστατικά, κερδίζοντας σημαντικό χρόνο στη φροντίδα τους και κατ’ επέκταση σώζοντας ζωές. Παράλληλα, από πέρυσι επιχειρούν περισσότερα ασθενοφόρα, καθώς έχουν ενισχυθεί με οδηγούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: H μεγάλη αυταπάτη

Παρά την πληθώρα των δημόσιων δομών στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η «πύλη εισόδου» για όλο τον πληθυσμό στις υπηρεσίες υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους που θα έπρεπε να έχει.


Στην Ελλάδα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εδώ και δεκαετίες αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση χωρίς λύση. Φωτ.: Thomas Barwick/Getty Images/Ideal Image

Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ είναι ο θεμέλιος λίθος ενός συστήματος Υγείας. Δημιουργήθηκε για να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο υπέρτατο αυτό κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα πολυεπίπεδο πλέγμα πρόληψης, φροντίδας και προαγωγής υγείας του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εδώ και δεκαετίες αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση χωρίς λύση.

Από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ το 1983 που προέβλεπε τη δημιουργία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί επτά νόμοι για την ανασυγκρότηση και την αναδιοργάνωσή της.

Νέο περιστατικό βίας εναντίον υγειονομικών: Ξυλοδαρμός γιατρού στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Συνολικά πέντε περιστατικά έχουν καταγγείλει σήμερα ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ σε δύο νοσοκομεία της χώρας.

Λίγες ώρες μετά την καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών για αλλεπάλληλα περιστατικά βίας εναντίον υγειονομικών στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στο φως της δημοσιότητας έρχεται νέα καταγγελία για ανάλογο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), γιατρός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έπεσε σήμερα το πρωί θύμα ξυλοδαρμού από συνοδό ασθενούς.

Η ασθενής είχε χειρουργηθεί στο ισχίο και μετέβη στην Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου για να κάνει αλλαγή. Έξω από το ιατρείο όπου έγινε η αλλαγή, βρισκόταν ο συνοδός της ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, φώναζε και απειλούσε με ξυλοδαρμό «τους πάντες».

Νοσοκομείο Σάμου: Η μοναδική παιδίατρος έπαθε εγκεφαλικό!

Συντάκτης:
Virus

Η μοναδική παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» νοσηλεύθηκε στην Παθολογική Κλινική της υγειονομικής δομής με συμπτώματα εγκεφαλικού και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, όπως ενημερώθηκε από την Ένωση Νοσοκομείων Ιατρών Σάμου ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού. Η γιατρός δήλωσε παραίτηση και η Κλινική μένει χωρίς μόνιμο ιατρό.

«Είναι αναμενόμενη συνέπεια, δυστυχώς της αναγκαστικής υπερ-εφημέρευσης και των εξαντλητικών ωραρίων των ιατρών! Οι συνεχείς ενοχλήσεις μας προς όλους τους υπευθύνους μέχρι τώρα δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι υπηρετούντες ιατροί στο νοσοκομείο μας συνεχώς μειώνονται αριθμητικά και οι υπεύθυνοι, αντί να προσπαθούν παντοιοτρόπως να το ενισχύσουν, στέλνουν τους ιατρούς του νομού με τη σύμφωνη έγκριση όλων από το ΚΥ Καρλοβασίου στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Τι αλλαγές έρχονται στις εφημερίες από το Φθινόπωρο – Τι σχεδιάζεται

Τι αλλαγές έρχονται στις εφημερίες από το Φθινόπωρο – Τι σχεδιάζεται

Νέο πλάνο για τις εφημερίες έχει στα σκαριά το υπουργείο Υγείας από το Φθινόπωρο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τις αλλαγές στις εφημερίες των δημοσίων νοσοκομείων, αφού τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι μπήκαν αναγκαστικά στο συρτάρι.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε σχεδιάσει να εφαρμόσει 24ωρες συνεχόμενες εφημερίες στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το πλάνο αυτό ναυάγησε εξαιτίας των αντιδράσεων των εργαζομένων αλλά και του λιγοστού προσωπικού που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αριστεροί κατά Κασσελάκη για δήλωση «καπηλεία» περί περίθαλψης των ανασφάλιστων επί ΣΥΡΙΖΑ

Συντάκτης: Virus

Φίλια πυρά εξαπολύουν προς τον Στέφανο Κασσελάκη σε κοινή δήλωση τους μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ . Τα πρώην στελέχη κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για οικειοποίηση και αυτοπροβολή μέσω του θέματος της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, σε βάρος της πολιτικής αξιοπιστίας, των αξιών και του ήθους της Αριστεράς.

Σε έντονο τόνο, οι υπογράφοντες της δήλωσης ο Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας την περίοδο 2015-2019, ο Γιάννης Μπασκόζος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας την περίοδο 2015-2019 , ο Γιώργος Γιαννόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας την περίοδο 2016-2019 και ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας την περίοδο 2016-2019 κάνουν λόγο για «απαξίωση της Πολιτικής» και «γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς» ως παρενέργειες του «φαινομένου Κασσελάκη». Η στάση του κ. Κασσελάκη στηλιτεύεται με σχόλια ότι εξακιολουθούν τα προβλήματα και μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και «ζούμε την αναβίωση των χειρότερων πρακτικών της σταλινικής περιόδου: όσοι ασκούν κριτική στον αρχηγό στοχοποιούνται με χυδαίο τρόπο ως διαπλεκόμενοι, υπηρέτες συμφερόντων και «δεκανίκια» της Δεξιάς. Ενώ σε όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους αριστερής συνείδησης και πολιτικής αξιοπρέπειας επιφυλάσσεται η διαβολή και η αποσιώπηση του ρόλου τους στην κυβερνητική προσπάθεια της «πρώτης φοράς Αριστεράς».

Νοσοκομεία: Υποχωρούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη – Ελπιδοφόρο το τελευταίο τρίμηνο

Έφη Τσιβίκα - insider.gr

Μειωμένα κατά 90 εκατ. ευρώ ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων κατά το μήνα Ιούνιο σε σχέση τον Μάιο, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική πτώση μετά το ρεκόρ δεκαετίας που καταγράφηκε το Μάρτιο, φτάνοντας τα 1.452 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τα «φέσια» των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν στα 1.165 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι των 1.255 εκατ. ευρώ τον Μάιο και των 1.317 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Η πορεία αυτή ενισχύει τις προσδοκίες για σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του έτους, στην οποία στοχεύει το υπουργείο Υγείας, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς και τις δύο παραπομπές της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Στην κατεύθυνση αυτή, από την αρχή του έτους, το υπουργείο, έχει θέσει σε στενή επίβλεψη τα οικονομικά τους, ενώ ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει. Ο στρατηγικός σχεδιασμός κινείται σε δύο άξονες:

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Στο σύστημα υγείας τα «πρωτεία» της διαφθοράς

Ποσοστό πολιτών που εκτιμούν ότι η διαφθορά στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι εκτεταμένη (ειδικό Ευρωβαρόμετρο 548): Ελλάδα 89%, Λιθουανία 64%, Σλοβακία 53%, μ.ό. Ε.Ε. 27%, Λουξεμβούργο 11%, Βέλγιο 10%, Δανία 6%, Φινλανδία 4%

Φωτ. Shutterstock.

Εκτεταμένη διαφθορά στο σύστημα υγείας «βλέπουν» εννέα στους δέκα Ελληνες, που κατατάσσουν τον συγκεκριμένο τομέα πρώτο στη λίστα με τα σημεία επαφής του πολίτη με το Δημόσιο, όπου η δωροδοκία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Μάλιστα, ένας στους δέκα πολίτες στη χώρα μας δηλώνει ότι υπήρξε στιγμή που είτε του ζητήθηκε είτε αισθάνθηκε ότι περίμεναν από αυτόν να δώσει «φακελάκι» ή να κάνει κάποια χάρη, σε αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσιών υγείας.

«Σε επικίνδυνη φάση η ψυχική υγεία των νέων»

Επιμέλεια: Δημήτρης Αθηνάκης / Φωτ. ©Shutterstock

Τετραετής έρευνα του Lancet, με 50 κορυφαίους επιστήμονες και μαρτυρίες νέων απ' όλο τον κόσμο που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες, καταδεικνύει τους βασικούς υπαίτιους για την ανησυχητική υποχώρηση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων 12-25 ετών.

«Ηψυχική ασθένεια, η οποία υπήρξε το κύριο ζήτημα υγείας και κοινωνικού χαρακτήρα που επηρεάζει τη ζωή και το μέλλον των νέων εδώ και δεκαετίες, έχει εισέλθει σε επικίνδυνη φάση». Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις της μεγάλης –και ανησυχητικής– έρευνας που δημοσιεύθηκε παραμονές Δεκαπενταύγουστου στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.
Kathimerini.gr

Οπως λένε οι εγνωσμένου κύρους επιστήμονες πατώντας το κουμπί του συναγερμού, αυτή η ανησυχητική τάση αποτελεί προειδοποίηση ότι οι παγκόσμιες μεγάλες τάσεις –έντονες, μακροχρόνιες κοινωνικές αλλαγές, όπως περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ή τεχνολογικές– και η στροφή σε πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν βλάψει την ψυχική υγεία των νέων και έχουν αυξήσει τις ψυχικές ασθένειες σε αυτή την έτσι κι αλλιώς ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα διεθνώς.

Καθηγητής Λοιμωξιολογίας για στρεπτόκοκκο: Βίαιο και επιθετικό, από τα πιο δύσκολα που έχω δει

Παρά την κατάλληλη και ισχυρή αντιβίωση που έλαβαν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Πύργου, δεν κατάφεραν να επιζήσουν εξ’ αιτίας της ταχύτατης επιθετικότητας του ιού στον οργανισμό.
koutipandoras.gr

Στους θανάτους των δύο αντρών από στρεπτόκοκκο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ilialive.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Παν/μίου Πατρών και Δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής-Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ Μάρκος Μαραγκός, κάνοντας λόγο για “ένα βίαιο και πολύ επιθετικό παθογόνο”.

αν να επιζήσουν εξ’ αιτίας της ταχύτατης επιθετικότητας του ιού στον οργανισμό, ενώ ο ίδιος, έχοντας εικόνα του πρώτου ασθενούς, δηλώνει ότι ήταν ότι πιο άσχημες λοιμώξεις που έχει δει στην επιστημονική του πορεία.

«Στα δύο πρώτα περιστατικά, που δυστυχώς κατέληξαν, ήταν πολύ «βίαιο», πολύ επιθετικό το παθογόνο. Παρόλο που οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Πύργου, είχαν δώσει την κατάλληλη αντιβίωση, ευρέως φάσματος, το παθογόνο ήταν τόσο επιθετικό που δεν τα κατάφεραν» δηλώνει ο κ. Μαραγκός, ο οποίος είχε προλάβει να έχει οπτική επαφή με τον πρώτο ασθενή, μέσω βιντεοκλήσης από τη ΜΕΘ Πύργου.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Νοσοκομεία: Παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό

megatv.com

Με «τεχνητές αναπνοές» λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα Κέντρα Υγείας στα νησιά να είναι υπό κατάρρευση ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται καθώς πολλοί είναι οι γιατροί που παραιτούνται.

Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία των νησιών. Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν μετατραπεί σε ανίατη νόσο για το ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα γιατροί παραιτούνται και οι πολίτες αγωνιούν.

Στην Τήνο δεν υπάρχει Γενικός Γιατρός, δεν υπάρχει παθολόγος, καρδιολόγος, ακτινοδιαγνώστης και τα περιστατικά εξετάζονται από παιδίατρο.

Πλέον ακόμα και για μια απλή ιατρική πράξη είναι επιβεβλημένη η διακομιδή των ασθενών στο Νοσοκομείο της Σύρου.

Στρεπτόκοκκος: Νέο κρούσμα στην Ηλεία – Είναι ο δεύτερος ασθενής που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πατρών

Ποια η κατάσταση της υγείας τους - Τέσσερα τα συνολικά κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην περιοχή, τα δύο εκ των οποίων θανατηφόρα - «Δεν ήρθαν σε επαφή, ήταν και οι δύο επισκέπτες» λέει ο ΕΟΔΥ


Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα στρεπτόκοκκου που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ηλείας και τα οποία δεν φέρονται να σχετίζονται μεταξύ τους.

Πιο αναλυτικά, τα καταγεγραμμένα έως σήμερα κρούσματα ανέρχονται σε τέσσερα, τα δύο εκ των οποίων θανατηφόρα.

Δύο άτομα κατέληξαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο -μεταξύ των οποίων και ο 48χρονος, ο θάνατος του οποίου είχε αποδοθεί αρχικά σε τσίμπημα καφέ αράχνης – ενώ άλλοι δύο άνθρωποι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), αποσαφηνίζουν πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Χατζηχριστοδούλου: Πόσο να ανησυχούμε στην Ελλάδα για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων

Iatropedia newsroom

Πότε τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου καταλήγουν θανατηφόρα αλλά και πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα για τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων «mpox», μετά το πρώτο κρούσμα επί ευρωπαϊκού εδάφους στη Σουηδία;

Στα παραπάνω επίκαιρα και «καυτά» ερωτήματα για τη δημόσια Υγεία, απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στην ΕΡΤ:

Όπως είπε, περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γι’ αυτό το CDC αύξησε τον κίνδυνο σε μέτριο.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Πόσο αυξάνεται το κόστος για το ασφαλιστικό από το ρεκόρ αποχωρήσεων φέτος

Capital.gr

Πρόσθετο κόστος που δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2024, προκαλεί η αθρόα έξοδος των ασφαλισμένων προς τη σύνταξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο πρώτο 5μηνο του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και θανάτου) ξεπερνούν τις 80.000 από σχεδόν 70.000 που ήταν ως τον Απρίλιο. 

Όλα δείχνουν ότι προεξοφλείται έξοδος – ρεκόρ για τη φετινή χρονιά με περίπου 200.000 συνταξιοδοτήσεις, όταν το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 211.000 συνταξιοδοτήσεις του 2022.