Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Επείγοντα: Γιατί πρέπει να στελεχώνονται με εξειδικευμένους γιατρούς – Το κενό στα Παιδιατρικά νοσοκομεία

Τον σημαντικό ρόλο, τις προκλήσεις και το μέλλον της Επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα παρουσιάζουν στο ygeiamou τρεις εξειδικευμένοι επιστήμονες

YGEIAMOU.GR TEAM

Photo: Shutterstock


Γράφουν οι ειδικοί: Σπυρίδων Καραγεώργος, ειδικευόμενος Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Μαρία Τριανταφύλλου ερευνήτρια στο Children’s National Hospital, Washington, DC, Ιωάννης Κουτρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής και Επείγουσας Παιδιατρικής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο Children’s National Hospital/George Washington University, Washington, DC.

To Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αποτελεί την πρώτη επαφή του ασθενούς με το νοσοκομειακό περιβάλλον. Το 2023, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας επισκέφθηκαν περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια ασθενείς. Στόχος των ΤΕΠ είναι η άμεση, αποδοτική και ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

H Επείγουσα Ιατρική έχει γνωρίσει μεγάλες αλλαγές κατά την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα. Το 2018, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΙ), ανακοινώθηκε η δυνατότητα εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική (2ετούς διάρκειας εκπαίδευσης). Ταυτόχρονα, από το 2022 έχει προκηρυχθεί πρόγραμμα ανακαίνισης των χώρων των ΤΕΠ των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τέλος, πρόσφατα κατατέθηκε πρόταση για την δημιουργία ανεξάρτητης ειδικότητας Επείγουσας Ιατρικής ακολουθώντας 5ετές πρόγραμμα εκπαίδευσης εναρμονισμένο με το πρόγραμμα εκπαίδευσης που συστήνεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Επείγουσας Ιατρικής (EUSEM) και την European Union of Medical Specialists (UEMS).

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και οργάνωσης των ΤΕΠ δεν εκλείπουν. Συγκεκριμένα η έλλειψη ιατρών με οργανωμένη εκπαίδευση και εμπειρία στην Επείγουσα Ιατρική, ειδικά σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών είτε από αγροτικούς ιατρούς είτε από ιατρούς διαφορετικής ειδικότητας. Η στελέχωση αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην δημιουργία ανεξάρτητων ΤΕΠ που αποτελεί στόχο της Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Ιατρικής. 

Οι προσλήψεις ιατρών εκπαιδευμένων στην Επείγουσα Ιατρική αποτελεί αδήριτη ανάγκη ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό (π.χ., ψυχολόγοι, τραυματιοφορείς) με εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική είναι μεγάλες και αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη των ΤΕΠ ως αυτόνομων τμημάτων.

1 σχόλιο:

  1. Εννοειται οτι οι ειδικα εκπαιδευμενοι επειγοντολογοι δεν ειναι δυνατον να αμοιβονται με τα ψιχουλα του μπουμπουκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή