Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Πόσα δώσαμε σε φάρμακα χωρίς επίσκεψη σε γιατρό – Ποια πούλησαν περισσότερο

Πόσα δώσαμε σε φάρμακα χωρίς επίσκεψη σε γιατρό – Ποια πούλησαν περισσότερο

Όλο και περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν μόνοι τους διάφορα προβλήματα υγείας

Μαρία Γλένη HR

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες για να προμηθευτούν φάρμακα, ώστε να αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 συμπολίτες μας για να αντιμετωπίσουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις καταφεύγουν στα λεγόμενα μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα με αποτέλεσμα ο τσίρος τους να έχει εκτοξευθεί στα 1,2 δις ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών μέσω της χρήσης προϊόντων αυτοφροντίδας, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, «το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% CAGR τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη».

Ποια φάρμακα πούλησαν περισσότερο

Τα μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα που κάνουν μεγάλες πωλήσεις είναι κυρίως αναλγητικά, σκευάσματα για το κρυολόγημα, το γαστρεντερικό σύστημα, δερματικές παθήσεις. Επίσης, προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος, τη φροντίδα των ματιών, όπως και επίσης συμπληρώματα και βιταμίνες.

Αναλύοντας περαιτέρω τα οφέλη της αυτοφροντίδας, τα μέλη του Συνδέσμου ανέφεραν πως στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών, κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στον ιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας, ενώ κάθε ιατρός θα ήταν απαραίτητο να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε ημέρα. Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα Αυτοφροντίδας.

Υπογραμμίζοντας επίσης την οικονομική αξία της αυτοφροντίδας, ο κ. Καρέλος σημείωσε ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Επιπλέον, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Δυνατότητα διεύρυνσης των ΜΗΣΥΦΑ με επιπλέον 55 δραστικές ουσίες

Αναφερόμενος στη συνεχή συνεισφορά του κλάδου και στο μέλλον, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΦΕΧ αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιος Υγείας που έδειξε ότι η μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού σκευασμάτων από την λίστα των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα, στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ – 55 στον αριθμό – μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και €563 εκατομμύρια στην ελληνική κοινωνία και οικονομία κάθε χρόνο.

Ως αξιοσημείωτη χαρακτηρίστηκε τέλος, η συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των Επαγγελματιών Υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ δεν αμέλησε να αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου