Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Παθολόγοι: Το Υπουργείο «μπαλώνει» με εντέλλεσθε τα κενά στο ΕΣΥ

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση για εμβαλωματικές τακτικές στην κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ . Η Ένωση διαμαρτύρεται για τα «εντέλλεσθε» σε 10 παθολόγους από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μη μείνει χωρίς εφημερίες ο Παθολογικός Τομές του Νοσοκομείου Κιλκίς.

Συντάκτης: Viru
Ειδικότερα, η Ένωση κατακεραυνώνει την στρατηγική των «μπαλωμάτων» που εφαρμόστηκε στις 2 Αυγούστου με τα «εντέλλεσθε» σε γιατρούς που εργάζονται σε Νοσοκομεία, ΤΟ.Μ.Υ, ΠΕ.Δ.Υ και Κέντρα Υγείας των Σερρών και της Θεσσαλονίκης. Η εντολή από το Υπουργείο δόθηκε για να μην υπάρξουν «τρύπες» σε εφημερίες στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωσησύμφωνα με την Ένωση, καθώς «τα ίδια συμβαίνουν στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες». Πυρά εξαπολύει το συνδικαλιστικό όργανο των παθολόγων στο Υπουργείο Υγείας και στη Κυβέρνηση τονίζοντας ότι «συνεχίζουν τις εμβαλωματικές τους τακτικές εξουθενώνοντας τους Παθολόγους του ευρύτερου δημόσιου τομέα σωματικά, ψυχικά και επαγγελματικά, απειλώντας τους ιδιώτες Παθολόγους και ψηφίζοντας νόμους στα όρια της Συνταγματικότητας».

Οι πολιτικές αποφάσεις αυτές θα έχει συνέπειες προειδοποιεί η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων «αποθαρρύνουν τους νέους ιατρούς από την επιλογή της Παθολογίας ως ειδικότητας». Με στόχο να παραμείνουν επαγγελματίες υγείας αυτής της ειδικότητας στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε «να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και μετά την απόκτηση αυτής και τουλάχιστον να διπλασιασθούν ο μισθός και η αποζημίωση των εφημεριών, όπως αυτό έγινε στην κοντινή μας Ρουμανία και έλυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ» υποστηρίζει η Ένωση.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αρκούν , σχολιάζοντας για «δήθεν ικανοποίηση ενός αιτήματος ιατρών του ΕΣΥ να τους επιτραπεί ιδιωτικό έργο». Επί του θέματος της δυνατότητας για ιδιώτευση η Ένωση υποστηρίζει πως «μόνον πρόσθετα προβλήματα, αλλά και διαφορετικών ταχυτήτων ιατρούς θα δημιουργήσει».

Βολές ρίπτει η Ένωση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για «λεονταρισμούς και απαξίωση» υπενθυμίζοντας την δέσμευση μετά την παρέλευση των τεσσάρων μηνών για μόνιμη λύση, προειδοποιώντας ότι οι παθολόγοι θα οδηγηθούν «αλυσοδεμένοι» στις εφημερίες. Ο διάλογος έπρεπε να έχει προηγηθεί από το Υπουργείο εδώ και χρόνια, «ή τουλάχιστον πριν τις πρώτες απειλές αντί προτροπής για συνεργασία» τονίζει η Ένωση.’

Καταλήγοντας, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας ζητά «μία λογική λύσηγια το θέμα των Παθολόγων σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους». Αίτημά της αποτελεί η άμεση απόσυρση του άρθρου 65, η άμεση θεσμοθέτηση «ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογίας, αλλά και Παθολόγων σε όλες τις βαθμίδες Υγείας και μέτρα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους».

3 σχόλια:

  1. Η αποτυχια στο υπυγ συνεχιζεται .Δεν πρεπει να μας εκπλησσει οτι ολοι οι υπυγ δεν εχουν σχεση με το κομμα της νδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, θα δουν σε λίγο καιρό πόσους γιατρούς θα' χουν... ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή