Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΕΟΠΥΥ : ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΣΙΔΕΙΑ)


Πραγματοποιήθηκε χθες συνεδρίαση της γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Αχαίας, και παραθέτω την αρχική ενημέρωση / εισήγηση και την αντίστοιχη ανακοίνωση των αποφάσεων: 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ


Τα νεώτερα δεδομένα για την αναστολή της πίστωσης των εργαστηριακών Ιατρών έχουν ως εξής:
  • Κατά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των εργαστηριακών Ιατρών με τον κ. Βουδούρη, που πραγματοποιήθηκε στις 09-04-2012, προέκυψαν τα εξής: Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 60 εκ ευρώ για να καλύψει τους Ιατρούς, και θα πληρώσει το ΙΚΑ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011, και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2012 για τους κλινικούς και για τους εργαστηριακούς (αμφιβάλλω για τον Φεβρουάριο). Τα χρήματα που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ είναι ζήτημα εαν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας, μόλις για ένα μήνα. 
  • Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 252 εκ ευρώ, δηλ 21 εκ ευρώ μηνιαίως. Ήδη φημολογείται ότι οι μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες έχουν καταθέσει αίτηση 40 εκ ευρώ για το μήνα Ιανουάριο του 2012 και ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει εξαντληθεί κατά 80% μέχρι στιγμής. Για αυτόν τον κίνδυνο είχε ειδοποιηθεί ο κ. Τιμοσίδης και ο κ. Νικόλης σε προγενέστερη συνάντηση της ΠΟΣΙΠΥ στο ΥΥΚΑ.
  • Ο κ. Σαχινίδης δεν παρέστη στην προγραμματισμένη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ... την Μεγάλη Τετάρτη με θέμα συζήτησης τη διευθέτηση της αποπληρωμής των παλιών δεδουλευμένων. Το συνολικό παλιό χρέος προς τους παρόχους υγείας ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ. Όμως η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, με βάση το οποίο θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ για τις παλιές οφειλές (κούρεμα 40%??). Κουβέντα δεν γίνεται βέβαια για το υπόλοιπο 1 δις του χρέους. 
  • Εστάλησαν από την Πειραιώς Factoring επιστολές στους ιατρούς για πιστοποίηση του υπόλοιπου της οφειλής τους προς την Τράπεζα, ώστε να προβεί σε διαδικασία διεκδίκησης του δανειζόμενου κεφαλαίου από τους Ιατρούς.  O ΕΟΠΥΥ δεν υπέγραψε νέα σύμβαση με την Πειραιώς για δανεισμό Ιατρών με  Factoring.
  • Ο ΠΙΣ συστήνει πλέον επίσημα με χθεσινό δελτίο τύπου ατομικές αγωγές για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων των παλιών ταμείων. 
  • Τα "καθαρά" χρέη του ΕΟΠΥΥ,  από 1ης Ιανουαρίου 2012, υπολογίζονται κοντά στα 500 εκ. ευρώ. Ωστόσο, ολοκληρωμένη εικόνα της δαπάνης δεν έχουν ακόμη οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δαπανών. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η εξόφληση των παρόχων υγείας δεν θα γίνει πριν από την έναρξη της εκταμίευσης του νέου "πακέτου" των 130 δις. ευρώ. 
  • Κατά γενική ομολογία, η μείωση του κύκλου εργασιών των εργαστηρίων με την αντίστοιχη δραματική μείωση των εξόδων καθιστά, σε αρχική ανάγνωση, τις επιχειρήσεις μας απόλυτα βιώσιμες.
  • Το ασαφές πολιτικο-οικονομικό τοπίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής. Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος. Σε προσωπική επικοινωνία με συνδικαλιστικούς φορές πολλών περιοχών της χώρας, επικρατεί η ίδια άποψη. Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ των εργαστηρίων με το ενιαίο Ταμείο συνεχίζεται αδιαπραγμάτευτα.
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΔΕΙΑ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Τηλ: 6977503757







ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΙΔΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γεν. Συνέλευση του ΣΙΔΕΙΑ χθές Τετάρτη 18\04\2012 στα γραφεία του ΙΣΠάτρας.
Εκτιμήθηκε η τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο σε ότι αφορά τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και τα δεδουλευμένα, ελήφθησαν δε αποφάσεις.

Συνάδελφοι
 , 

η Γεν Συνέλευση εκτίμησε για άλλη μία φορά ότι η αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μονόδρομος.
Καθημερινά σε αυτή την πανελλαδική κίνηση προστίθενται νέες περιοχές, καθώς ολοένα περισσότεροι Εργαστηριακοί Γιατροί κατανοούν ότι χρήματα για την  περίθαλψη δεν διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και από τα λίγα που υπάρχουν, με ασαφείς διαδικασίες, διανέμονται σε ορισμένους "παρόχους" κατά το δοκούν ( ; ). 
Παρότι η ενοποίηση των Ταμείων ήταν στόχος του Ιατρικού κινήματος εδώ και 10ετίες, με τις συνθήκες που δημιουργήθηκε και λειτουργεί φαίνεται να εξυπηρετεί τους τοκογλύφους και όχι τους ασφαλισμένους.  Από ελεύθερη - δωρεάν πρόσβαση στο γιατρό έγινε : υπό όρους πρόσβαση, σε ορισμένους γιατρούς και όχι δωρεάν βέβαια.

Σε αυτό το κλίμα και όσοι - λίγοι Συνάδελφοι είχαν αντιρρήσεις για την εφαρμογή της αναστολής πίστωσης, πείθονται, καθώς πιστοποιούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επαγγελματική επιβίωση και τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς μας. 
Ευχόμαστε και τα τοπικά διαγνωστικά κέντρα να το κατανοήσουν και να συμπορευθούν τώρα, διότι εκτιμάμαι ότι η κρίση πλήτει ήδη και αυτά.
Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους και σε κάθε κατεύθυνση ότι το πρόβλημα  είναι κοινό και η λύση του πρέπει να είναι επίσης κοινή. 
Απευθυνόμαστε στους λίγους που είχαν μάθει μέχρι σήμερα να ψαρεύουν στα θολά νερά και τους λέμε ότι εμείς βάζουμε τα θεμέλια ώστε το πάρτυ να τελειώσει είτε το θέλει το όποιο υπουργείο είτε όχι !!!!

Οι Γιατροί των μικρών και μεσαίων Εργαστηρίων δεν θα συνεχίσουν να είναι ο δούρειος ίππος της "δωρεάν κοινωνικής πολιτικής" των κυβερνώντων, που την εξαργυρώνουν κάλπικα με ψήφους, αλλά είμαστε μέλη των πολιτών που διεκδικούν καλύτερο αύριο αυτής της χώρας.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να συνεχίσει επ΄αόριστο την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ όσο αυτός δεν εκπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αναρτημένη  σύμβαση.
Σας ενημερώνουμε ότι το αυτό πράτουν οι Συνάδελφοί μας στην περιοχή της 6ηςΥΠΕ ( Πύργος - Αμαλιάδα - Αίγιο - Αγρίνιο και Μεσολόγγι ).

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να διερευνήσει άμεσα την διεκδίκηση των δεδουλευμένων με κάθε ένδικο τρόπο και έντοκα.

Η Γενική Συνέλευση χαιρετίζει τους εκατοντάδες Συναδέλφους Εργαστηριακούς Γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τους Κλινικούς Γιατρούς που συμπορεύονται μαζί μας και για δικά τους αιτήματα, όπως οι τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι αποφασίζουν. 

Καθώς το κοινωνικό κράτος καταρρέει, η περίθαλψη ξεπουλιέται στα μεγάλα συμφέροντα, το ΕΣΥ πλήτεται θεμελιακά, καλούμε τους ασφαλισμένους σε κοινή προσπάθεια και αγώνα.


                                           Για το ΔΣ

           Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ                           ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Λ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ
        ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ                                          ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΗΣ

elenpanagiotopoulou@gmail.com                    l.grigorakis@gmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου