Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΟΠΥΥ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών τελικώς επιβεβαιώνεται στην αρχική του εκτίμηση σχετικά με το αποτυχημένο μοντέλο του ΕΟΠΥΥ.
 
ü     Εξαιρετικά δυσοίωνο φαίνεται να  διαγράφεται το μέλλον του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και κατ' επέκταση των ασφαλισμένων του. Με τα χρήματα (60 εκατομμύρια ευρώ) που διαθέτει, προς το παρόν, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις του.
 ü     Ήδη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί, έχουν διακόψει κάθε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία από τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου.
üΟ πτωχός κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί για τις ανάγκες του όγκου των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί με την ένταξη - αν τελικώς γίνει - στον ΕΟΠΥΥ δύο ακόμη υπερχρεωμένων Ταμείων, του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΑ.
ü     Η υποχρεωτική συμμετοχή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, οδήγησε σε ένα «κούρεμα» της τάξης των 12 δις, ποσό που είναι αδύνατο να αναπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ü     Προ μηνός ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, δάνειο 300 εκ ευρώ από το ΕΤΑΑ για να αποδοθούν οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και να πληρωθούν οι Ιατροί !
ü     Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών των ταμείων που συνενώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (χρέη δύο ετών 2010-2011) και καμία δέσμευση για τα ποσά που οφείλονται. Η αποπληρωμή των παλαιών χρεών των ταμείων (ως 31/10/2011) προς τους προμηθευτές Υγείας αποτελούσε βασική δέσμευση της Κυβέρνησης βάσει της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας με την τρόϊκα, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως 31/03/2012. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης δεν παρέστη στην προγραμματισμένη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ την Μεγάλη Τετάρτη με θέμα συζήτησης τη διευθέτηση της αποπληρωμής των παλιών δεδουλευμένων. Το συνολικό παλιό χρέος προς τους παρόχους υγείας ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ. Όμως, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, με βάση τον οποίο θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ για τις παλιές οφειλές (κούρεμα ?). Κουβέντα δεν γίνεται βέβαια για το υπόλοιπο 1 δις του χρέους.
ü     Δεν έχουν υπογραφεί οι επίσημες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους  παρόχους υγείας, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αποπληρωμή των δεδουλευμένων από 01-01-2012.
ü     Εστάλησαν από την Πειραιώς Factoring επιστολές στους ιατρούς για πιστοποίηση του υπόλοιπου της οφειλής τους προς την Τράπεζα, ώστε να προβεί σε διαδικασία διεκδίκησης του δανειζόμενου κεφαλαίου από τους Ιατρούς.  O ΕΟΠΥΥ δεν υπέγραψε νέα σύμβαση με την Πειραιώς για δανεισμό Ιατρών με  Factoring. 
ü     Ο ΠΙΣ συστήνει πλέον επίσημα με προχθεσινό δελτίο τύπου, ατομικές αγωγές για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων των παλιών ταμείων, πρακτική που θεωρείται ως απολύτως ενδεδειγμένη και από το ΔΣ του ΙΣΠ.
ü     Τα "καθαρά" χρέη του ΕΟΠΥΥ,  από 1ης Ιανουαρίου 2012, υπολογίζονται κοντά στα 500 εκ. ευρώ, που προστίθεται στο έλλειμμα των 2,5 δις που κληρονόμησε ο οργανισμός. Ωστόσο, ολοκληρωμένη εικόνα της δαπάνης δεν έχουν ακόμη οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δαπανών. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η εξόφληση των παρόχων υγείας δε θα γίνει πριν από την έναρξη της εκταμίευσης του νέου "πακέτου" των 130 δις. ευρώ.
 
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του ΥΥΚΑ κρατάει όμηρο το ιατρικό σώμα σε μία πολύμηνη στάση πληρωμών, οδηγώντας το σε οικονομική ασφυξία και ατομική χρεοκοπία.
Το ασαφές πολιτικο-οικονομικό τοπίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής.
 
Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Απόστολος Σωτηρούδης                 Ανδρέας Μαζαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου