Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

- Η Δανειακή Σύμβαση έχει υπογραφεί. Η υποχρέωση που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κράτος είναι να πιστώνει πρώτα τους Δανειστές και ακολούθως να καλύπτει με τα έσοδα του τις ανάγκες του.
- Η ανεργία είναι 20% (τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008) και αναμένεται αύξηση της κατά ακόμα 5%
- Το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί μεσοσταθμικά 23%, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση μισθών κατά 15%
- Το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 16% στην διετία μέχρι σήμερα, ενώ οι προβλέψεις είναι για περαιτέρω μείωση την επόμενη διετία κατά 5%.
- Η Ελλάδα πρέπει φέτος να πληρώσει τόκους που αντιστοιχούν στο 4,9%, ενώ το 2013 οι τόκοι θα ανέλθουν στο 6,3% του ΑΕΠ. Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% ή του 7%, για να υπερκαλυφθούν τα ελλείμματα που προκαλούν οι τόκοι και να υπάρξουν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί που έχει στόχο η Δανειακή Σύμβαση και το Νέο Μνημόνιο.
- Το 5% του ετήσιου εισοδήματος ενός μέσου νοικοκυριού αφορά ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Με απλά λόγια, κάθε ελληνική οικογένεια δαπανά 1.700 ευρώ το χρόνο για την υγεία των μελών της. Πριν ένα ή δύο χρόνια, το ποσό αυτό ήταν ένας μισθός. Σήμερα, για όσους έχουν δουλειά, είναι σχεδόν δύο.
- Οι ιατροί στην Ελλάδα είναι 72.000 με μεγάλες αποκλίσεις από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. σε μια σειρά παραμέτρων όπως γεωγραφική κατανομή, πληθωρισμός σε κάποιες ειδικότητες, ένδεια σε άλλες (στοιχεία 2009 – πηγή:
http://www.capital.gr/NewsPrint.asp?id=808539)
- Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει ως πηγή το 0,6% του ΑΕΠ (1,2 δις €, που πρόσφατα μειώθηκαν κατά 500 εκατ. €) για 9,5 εκ. ασφαλισμένους. Επίσης ο προϋπολογισμός θεωρητικά βασίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές (4,5 δις €) και λοιπά έσοδα έως του ποσού των περίπου 6 δις €, ενώ τα έξοδα έχουν προϋπολογιστεί να είναι περίπου 700 εκατ. € πάνω από τα έσοδα (!!!), ενώ υπάρχουν υποχρεώσεις περίπου 2 δις € από τα οφειλόμενα των Ταμείων που εντάχθηκαν προς ιδιώτες. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να πληρώσει (έως τις 31 Μαρτίου) τις οφειλές 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που είχαν από το 2011 τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ. Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε ή τηρήθηκε μερικώς.
- Ο προϋπολογισμός για τις αποζημιώσεις των ιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ (μόνιμοι, αορίστου, ιδιώτες κατά πράξη και οι επόμενοι με αντιμισθία) είναι 500 εκατ. €, εκ των οποίων τα 240 εκατ. αφορούν στην μισθοδοσία των μονίμων και αορίστου ΕΟΠΥΥτών (πηγή:
http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=26879, που βασίζεται στο http://www.ygeianet.gr/box/cal/26876.pdf). Είναι σαφές ότι το σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη να οικοδομηθεί με τρόπο που θα εγγυάται την τήρηση του προϋπολογισμού. Και αυτό δεν φαίνεται να γίνεται με την κατά πράξη πληρωμή.
- η μέση ετήσια δαπάνη που μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ ανά ασφαλισμένο είναι 1000 ευρώ για φάρμακα, επισκέψεις και εργαστηριακές εξετάσεις (150 ευρώ). Με βάση τα περυσινά στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν 3.200.000 αξονικές τομογραφίες (x70 ευρώ) και 1.000.000 μαγνητικές (x250) = (-15% συμμετοχή ΕΟΠΥΥ) περίπου 400 εκ. Άρα εάν επαναληφθεί ο ίδιος όγκος εργασίας, ο προϋπολογισμός θα εξαντληθεί πολύ σύντομα. (Πηγή: Άννα Μαστοράκου:
http://www.isargolidos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=184%3A-a-1-&catid=46%3A-a-&Itemid=53)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου