Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σε εξέλιξη ο πόλεμος γιατρών - ΕΟΠΥΥ

 Σε εξέλιξη ο πόλεμος γιατρών - ΕΟΠΥΥ
Σκηνές αλλοφροσύνης με τα ΜΑΤ σε ετοιμότητα και τους γιατρούς ετοιμοπόλεμους, εξελίχθηκαν σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι εργαστηριακοί και οι κλινικοί γιατροί έξω από τον οργανισμό με σκοπό να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Να θυμίσουμε ότι οι εργαστηριακοί και οι κλινικοί γιατροί ξεκινούν από σήμερα 9 Απριλίου επίσχεση στη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πιέσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τους πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων από το 2009 μέχρι σήμερα.

Ζητάμε δεσμεύσεις όχι υποσχέσεις

Μετά από διαβουλεύσεις αντιπροσωπίας των γιατρών με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ η τελευταία δέχθηκε να εισέλθουν στο κτίριο οι γιατροί και παρουσία εκπρόσωπων του υπουργείου Υγείας καθώς και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη και των αντιπροέδρων Κυριάκου Σουλιώτη και Κωνσταντίνου Νικόλη, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα αιτήματα των γιατρών.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι εκπρόσωποι των γιατρών τόνισαν τα εξής:

«Αύριο κιόλας να μπουν στις τράπεζες τα δεδουλευμένα μας» ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. «οι γιατροί δεν αντέχουν άλλες υποσχέσεις ζητάμε πλέον δεσμεύσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας».

«Στηρίζουμε το σύστημα υγείας το οποίο είναι υπό κατάρρευση και δεν πληρωνόμαστε. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο να χρηματοδοτούμε πλέον αυτό το σύστημα», επεσήμανε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

«Δεν θα ανεχτούμε να διαβάλει ο υπουργός συνέχεια τους γιατρούς. Να μας ενημερώσει καταθέτοντας ονόματα στους κατά τόπους συλλόγους αλλιώς θα προβούμε σε μηνύσεις τόνισε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Αποπληρωμή γιατρών
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης ανακοίνωσε πως σήμερα ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των πρώτων δύο χιλιάδων κλινικών ιατρών ενώ μέχρι την Μ. Τετάρτη θα έχουν αποπληρωθεί όλοι οι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση των δικαιολογητικών δαπάνης για τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για όσους γιατρούς δεν έχουν προλάβει να τα καταθέσουν στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια θα αποπληρωθούν στις 30 Απριλίου για τις δαπάνες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ενώ αύριο Μ. Τρίτη θα ανακοινωθούν σαφείς οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων δαπάνης, βάση των οποίων θα γίνει και η αποπληρωμή.

Λύση Σουλιώτη

Σχετικά με το θέμα της αποπληρωμής τα πράγματα φαίνεται που γέρνουν θετικά προς την πρόταση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Κυριάκου Σουλιώτη o οποίο πρότεινε στους εργαστηριακούς γιατρούς να φτιάξουν συγκεντρωτικές καταστάσεις τριμήνου με τον παλιό τρόπο και να υποβληθούν όλες άμεσα για να ξεκινήσουν οι πληρωμές με δέσμευση όμως αυτές οι χειρόγραφες καταστάσεις να υποβληθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο και μέσω e ΔΑΠΕ.

Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των Συλλογικών οργάνων των γιατρών με τον Υπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Οικονόμου και τη πολιτική ηγεσία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των παλιών οφειλών του οργανισμού προς τους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς.

Τέλος ο κ. Βουδούρης δήλωσε πως, «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μέχρι το τέλος Απριλίου, εκτός από την αποπληρωμή για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, να γίνει και η αποπληρωμή των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2011».

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε εργαστηριακές αλυσίδες

«Δηλώνω υπεύθυνα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει χρήματα σε καμία εργαστηριακή αλυσίδα. Ως οργανισμός μας ζητήθηκε από το ΙΚΑ να του καταβάλλουμε 7 εκατ. ευρώ με σκοπό να καλυφθούν ανάγκες του προς τρίτους. Παραδώσαμε το ένταλμα πληρωμής χωρίς να γνωρίζουμε πως θα διευθετηθεί αυτό» επεσήμανε ο κ. Βουδούρης μετά από καταγγελίες του προέδρου της Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Ανάργυρου Πλακιώτη ο οποίος τόνισε ότι μόνο οι μεγάλες αλυσίδες έχουν πληρωθεί από τα 7 εκατ. ευρώ που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ στο ΙΚΑ και κανένα μικρό εργαστήριο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.

Παρόλα αυτά, μετά από πίεση των παρευρισκόμενων αν έχουν προϋπολογιστεί χρήματα για την πληρωμή τους, ο κ. Βουδούρης διευκρίνισε ότι έχουν προϋπολογιστεί 60 περίπου εκατ. για να πληρωθούν στο σύνολό τους οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας.

Ανθή Αγγελοπούλου

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου