Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΟΙ … «ΣΕΡΙΦΗΔΕΣ» ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ



ΟΙ … «ΣΕΡΙΦΗΔΕΣ» ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
ΛΟΒΕΡΔΟΣ – ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ – ΜΠΟΛΑΡΗΣ – ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών 20-4-12
Από την Πέμπτη 19-4 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει … «εξαπολύσει» μια συντονισμένη προπαγανδιστική εκστρατεία με SMS, δελτία τύπου, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις σε κανάλια και ραδιόφωνα κλπ. Όπως συνήθως η προπαγάνδα είναι γεμάτη από ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ και «ΚΑΝΩ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΣΠΡΟ», όμως αυτή τη φορά μάλλον το παράκαναν …
- Εδώ και πολύ καιρό έχει τονιστεί κατηγορηματικά από τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, από την ΟΕΝΓΕ, από τον ΠΙΣ, ακόμα και από κορυφαία στελέχη του πρώην ΙΚΑ αλλά και του ίδιου του «ΕΟΠΥΥ» πως το τρέχον σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ανεπαρκές, αργό, ανασφαλές και ευάλωτο σε ηλεκτρονικές «επιθέσεις» με πιθανούς στόχους π.χ. την πλαστογράφηση συνταγών ή την υποκλοπή στοιχείων τόσο των ασφαλισμένων όσο των γιατρών και φαρμακοποιών. Οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων υγείας και εργασίας αγνόησαν συστηματικά όλες αυτές τις επισημάνσεις.
- Την Πέμπτη 19-4 το βράδυ χιλιάδες γιατροί πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ιδιώτες και νοσοκομειακοί, έλαβαν στα κινητά τους SMS με σύσταση να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr «για να διαβάσετε δελτίο τύπου που σας ενδιαφέρει». Το δελτίο τύπου αυτό ήταν το εξής : «Σχετικά περί παράνομης διείσδυσης (hacking) στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, σας πληροφορούμε ότι πραγματοποιήθηκε προσπάθεια ΑΝΕΠΙΤΥΧΟΥΣ επίθεσης, κατά τις ημέρες 6 και 7 Απριλίου 2012.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας παράνομης διείσδυσης στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, ήταν η αύξηση του φόρτου λειτουργίας του συστήματος ισοδύναμη με 1,5 εκ συνταγές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ανταπόκρισης του έως και 8 λεπτά της ώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταχωρήθηκαν πλαστές συνταγές.

Τα συστήματα ασφαλείας της Ηλ. Συνταγογράφησης απέδειξαν την δυνατότητα τους, στην επαρκή αντιμετώπιση ανάλογων προσβολών, και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται, και κατέγραψαν τα ίχνη της προσπάθειας για παράνομη διείσδυση στο σύστημα.»
- Την ίδια μέρα στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας αναρτήθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου : «Την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012 παρουσιάστηκε τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και των γιατρών. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως κάποιοι παραβίασαν ηλεκτρονικά το σύστημα, καταχωρώντας 1.500.000 πλαστές συνταγές, με αποτέλεσμα το σύστημα να υποστεί βλάβη. Μετά από αυτό έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων.»
- Την ίδια μέρα αλλά και την επόμενη Παρασκευή 20-4 ακολούθησε μια … «καταιγίδα» δηλώσεων σε κανάλια και ραδιόφωνα από τον υφυπουργό κ. Μπόλαρη, τον διοικητή του «ΕΟΠΥΥ» κ. Βουδούρη και –φυσικά- τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου και ταυτόχρονα… διπλοΥΠΕάρχη κ. Μουσιώνη (πραγματικό … πολυεργαλείο αυτός ο άνθρωπος). Με τις δηλώσεις αυτές οι εκπρόσωποι του υπουργείου με δραματικό ύφος πολεμικών ανταποκριτών ισχυρίζονταν πως η ηλεκτρονική «επίθεση» έγινε από ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ με στόχο το «ΣΑΜΠΟΤΑΖ» ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ γιατί … τα συμφέροντα αυτά θίγονται (!) από την πολιτική της κυβέρνησης και από το συγκεκριμένο μέτρο. Από την άλλη στις ΜΙΣΕΣ δηλώσεις για να τονιστεί η … διεθνής υφή του σκοτεινού σχεδίου τονιζόταν πως οι «χάκερς» κτύπησαν από το εξωτερικό (Αργεντινή και Ταϊβάν) ενώ στις ΑΛΛΕΣ ΜΙΣΕΣ γινόταν λόγος για ηλεκτρονικές διευθύνσεις στην Αθήνα που απλά χρησιμοποίησαν σέρβερς του εξωτερικού.
- Ρεπορτάζ μέσων με συνήθως καλή «εσωτερική πληροφόρηση» όπως το «Βήμα» αφήνουν σαφώς να εννοηθεί πως η επίθεση των «χάκερς» είχε κύριο ή έστω πρωταρχικό στόχο την μαζική υποκλοπή στοιχείων από το σύστημα.
Συμπεράσματα :
- Κατά την προσφιλή τακτική της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ και προσπαθεί να παρουσιάσει ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ … Αντί να απολογηθεί για την αδιαφορία της τόσο καιρό σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια του συστήματος, πανηγυρίζει κιόλας… Κύριοι, ξαναρωτάμε : θα πάρετε επιτέλους συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση της λειτουργίας του συστήματος και την διαφύλαξη των στοιχείων που περιέχει ή όποτε δημιουργείται πρόβλημα από την αδιαφορία σας θα προσπαθείτε να το «κουκουλώνετε» με επικοινωνιακά «σόου» ;
- Όσον αφορά τις δηλώσεις στα ΜΜΕ, πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε ποια είναι τα «μεγάλα συμφέροντα» που θίγονται από την κυβερνητική πολιτική υγείας. Μήπως είναι αυτά της TEVA και άλλων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών ; Μήπως είναι των διαγνωστικών και θεραπευτικών αλυσίδων και μεγάλων επιχειρήσεων που έσπευσαν να υπογράψουν σκανδαλώδεις συμβάσεις με τον «ΕΟΠΥΥ» ; Σιγά τα αίματα κύριοι … Πάει πολύ να το παίζετε και «ΣΕΡΙΦΗΔΕΣ» που μάχονται ενάντια στους «ΚΑΚΟΥΣ» των μεγάλων συμφερόντων !
- Τελικά ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ή ΟΧΙ οι ενάμισι εκατομμύριο συνταγές ; Ποιο δελτίο τύπου λέει την αλήθεια, αυτό του υπουργείου υγείας ή αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ; Αν ναι, στα ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΙΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ καταχωρήθηκαν ; Γιατί δεν διευκρινίζεται τι έγινε με την προσπάθεια ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ασφαλισμένων, γιατρών φαρμακοποιών, καταχωρημένων συνταγών ή όλων μαζί ; Μήπως η ιστορία ήταν ληστεία στοιχείων ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ στις φαρμακευτικές εταιρείες ή σε άλλα κυκλώματα ; Υπάρχει καμία διαβεβαίωση πως η ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΕ ;
ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΔΑΚΡΥΒΡΕΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΑ «ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ» ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ…

ARSINET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου