Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αυξήσεις έως 234% και μειώσεις μέχρι και 99,7% στα φάρμακα! Τα περίεργα του νέου δελτίου τιμών και οι αντιδράσεις

Μελέτησαν, κουράστηκαν, αναζήτησαν στοιχεία αλλά τελικώς το ...έκαναν το θαύμα τους στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και το υπουργείο Υγείας εκδίδοντας το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που περιλαμβάνει τις νέες τιμές όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Διαβάστε αναλυτικά τις αυξήσεις αλλά και τις δραστικές μειώσεις σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. 

Από αυξήσεις έως και 234% αλλά και μειώσεις που σχεδόν αγγίζουν το σύνολο της τιμής κάποιων σκευασμάτων δηλαδή κατά 99,7%, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς να περικόψουν τη φαρμακευτική δαπάνη. 


Ειδικότερα πολλά φάρμακα δέχονται δραστικές μειώσεις που ξεκινούν από το 99,7% και φθάνουν μέχρι και το -0,15 ενώ κάποια άλλα δέχονται αύξηση από 0,1% έως και 234%! 
Οι αλλαγές προκαλούν έκπληξη ενώ ήδη πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι αλλά και ιατρικοί μελετούν αναλυτικά όλα τα νέα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν τα εξόφθαλμα λάθη. 

Πάντως οι ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μόλις ένα 24ωρο στη διάθεσή τους για να κάνουν ενστάσεις για τυχόν αντιρρήσεις τους στη νέα τιμολόγηση. 

Να σημειωθεί ότι το νέο δελτίο τιμών που δεν περιλαμβάνει καινοτόμα φάρμακα που αναμένουν καιρό τώρα Έλληνες ασθενείς, αναμένεται να ισχύσει από τη Δευτέρα για τις εταιρείες, ενώ για τις φαρμακαποθήκες από 24/10 και για τα φαρμακεία από 1ης Νοεμβρίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί με την εφαρμογή του να εξοικονομήσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου