Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Εφημερίες χωρίς ειδικευμένους γιατρούς στο ΕΣΥ!



Παράνομες και επικίνδυνες για τους ασθενείς, είναι οι εφημερίες που γίνονται στα νοσοκομεία χωρίς παρουσία ειδικευμένων γιατρών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με επιστολή του στον υπουργό Υγείας το Κίνημα Νέων Γιατρών. Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

'Στην πλειοψηφία των Επιστημονικών Τμημάτων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο της έκδοσης προγραμμάτων εφημέρευσης ειδικευόμενου ιατρού χωρίς την συνδρομή ειδικευμένου. 

Όλες οι νομικές γνωμοδοτήσεις και υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτή του Υφυπουργού κου Γιαννόπουλου Α. της 20/9/06 (αρ.πρωτ. 439) περιγράφουν την απόλυτη ανάγκη φυσικής παρουσίας Ειδικευμένου Ιατρού σε κάθε ιατρική εξέταση, διάγνωση, πράξη ή παρέμβαση.

Πώς γίνεται, λοιπόν, να συνεχίζεται η έγκριση από τα Επιστημονικά Συμβούλια, Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, και διοικητές νοσοκομείων προγραμμάτων εφημερίας με ειδικευόμενο ιατρό σε ενεργή εφημερία και ειδικευμένο ιατρό σε εφημερία μικτή ή ετοιμότητας; 

Παράνομη

Αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα την παράνομη μετάθεση ευθυνών σε ανειδίκευτο ιατρό και την έκθεση των ασθενών σε δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία τους περίθαλψη; 

Πώς είναι δυνατό ο ειδικευμένος ιατρός να προσφέρει την εμπειρία και γνώση του σε ένα επείγον περιστατικό, όταν βρίσκεται εκτός νοσοκομείου και χρειάζεται αρκετά λεπτά της ώρας για να παρευρεθεί στον χώρο εξέτασης;

Αντίγραφα των προγραμμάτων εφημερίες αναρτώνται ήδη σε πολλές ιστοσελίδες νοσοκομείων, και είναι τόσο στην διάθεση των υπηρεσιών σας όσο και του ασθενούς, που δικαιούται την βέλτιστη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός υγείας του.

Παρακαλώ όπως συμβουλευθείτε τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες σας και μας απαντήσετε εγγράφως. Παρακαλώ επίσης για όλες τις ενέργειές σας για την επίλυση του μείζονος αυτού θέματος που υποβαθμίζει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ'.

IATRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου