Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Νύχτα διαπραγματεύσεων - Παραμένουν ανοικτά μέτωπα

Στην πιο κρίσιμη φάση τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, με πιο καυτά μέτωπα τις νέες επώδυνες ανατροπές που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις για απολύσεις στο Δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας με την τρόικα προέκυψε εμπλοκή, που αφορά στα θέματα του κατώτατου μισθού, των τριετιών και της μείωσης στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης. Λόγω, μάλιστα, των σοβαρότατων διαφωνιών που καταγράφηκαν, οι συνομιλίες διεκόπησαν αργά το απόγευμα μετά από τρεις ώρες, προκειμένου ο Γιάννης Βρούτσης να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο διάστημα αυτό, οι επικεφαλής της τρόικα μετείχαν σε σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, με βασικό θέμα τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, σύσκεψη που επίσης διεκόπη λόγω εμπλοκής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της διαθεσιμότητας, θέτοντας θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, η τρόικα φαίνεται πως επιμένει να απολυθούν οι υπάλληλοι στους οργανισμούς του Δημοσίου που καταργούνται, με την κυβέρνηση να λέει "όχι" στις απολύσεις και να τονίζει ότι το σχήμα που θα ακολουθηθεί είναι η διαθεσιμότητα για όλο το Δημόσιο.

Αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ο Αντώνης Μανιτάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποια είναι προτιμότερη λύση, οι απολύσεις ή οι μειώσεις μισθών. Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, ενώ στην ερώτηση εάν η τρόικα ζητά απολύσεις, ο υπουργός συνέστησε "υπομονή".

Ενδεικτική του χαρακτήρα του κατεπείγοντως που δίνει η Αθήνα στις σημερινές συνομιλές είναι η δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών υπουργός που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος είπε: "Αλίμονό μας αν δεν κλείσει σήμερα το πακέτο".

Φαίνεται, ωστόσο, πως το πακέτο δεν θα κλείσει, καθώς όπως έλεγε λίγο πριν από τις 22:00 ανώτατος παράγων του υπ. Οικονομικών, "δεν τελειώνουμε σήμερα, σε όλα τα θέματα υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα". Μέχρι εκείνη την ώρα, μάλιστα, συνεχιζόταν ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων με τον Γιάννη Βρούτση για τα εργασιακά και δεν είχε ανοίξει ακόμα το θέμα των δημοσιονομικών.

Επιμήκυνση... με αντίτιμο
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται ήδη με δεδομένη την επιμήκυνση, με το πακέτο για το 2013-2014 να διαμορφώνεται στα 13,9 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς την επιμήκυνση το ποσό ανεβαίνει στα 18 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για τη διετία 2015-2016 θα πρέπει να ληφθούν νεα μέτρα ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα λόγω ΕΟΠΥΥ
Ωστόσο, ενώ κυβέρνηση και τρόικα ήταν έτοιμοι να κλείσουν τον φετινό προϋπολογισμό, η μαύρη τρύπα που προέκυψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ φέρνει επιπλέον μέτρα για το 2012, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα, νέα περικοπή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ -όπως εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- δεν αποκλείεται εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ να απαιτηθούν και πρόσθετες περικοπές τα επόμενα έτη.

"Μας έβγαλαν ένα μεγάλο 'φασούλι' που λέγεται ΕΟΠΠΥ και για φέτος το κλείσαμε με κόψιμο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο ΕΟΠΥΥ ήταν μη αναμενόμενο μας δημιούργησε πρόβλημα. Γι' αυτό τον λόγο φέραμε πιο μπροστά φορολογικά μέτρα, όπως το κόψιμο των φοροαπαλλαγών αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012" έλεγε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.

Προϋποθέσεις για εκταμίευση
Οι δανειστές ως την τελευταία στιγμή θέτουν ως προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η δόση τόσο την ψήφιση του νέου φορολογικού πριν εκταμιευθεί η δόση, όσο και τις ανατροπές στα εργασιακά, με σημαντικότερο πρόβλημα την κατάργηση των τριετιών και τη μείωση των αποζημιώσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών έλεγε πως εξήγησε στους επικεφαλής της τρόικα ότι "το πρόβλημα δεν είναι η αγορά εργασίας αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών".

Megatv.com

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου