Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές




Από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου όλοι οι γιατροί, τα εργαστήρια, τα διαγνωστικά κέντρα, οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς. Χθες έγινε σύσκεψη των εργαστηριακών γιατρών στη Καβάλα και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας, ενώ και οι ιδιωτικές κλινικές της περιοχής θα προχωρήσουν σε επίσχεση. Αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς είτε πρόκειται για εξετάσεις, είτε πρόκειται για νοσηλεία θα πρέπει από τη Δευτέρα να πληρώνουν τοις μετρητοίς.

Ο Γρηγόρης Τσεκμέζογλου γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και εργαστηριακός γιατρός μας είπε πως η απόφαση για την επίσχεση είναι ειλημμένη και στην σύσκεψη που είχαν προγραμματίσει, απλώς συζήτησαν και οργάνωσαν τη στάση τους. Όπως είπε και όλα τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής θα συμμετέχουν στη κινητοποίηση.

Ο Σταύρος Κουρσακλής προϊστάμενος στη κλινική Ιπποκράτης της Καβάλας μας είπε πως «θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του πανελλήνιου οργάνου. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στη κινητοποίηση γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τους ασφαλισμένους. Για αυτό και μέχρι τώρα δεν κάναμε επίσχεση και περιμέναμε, αλλά δεν πάει άλλο».

Όπως μας είπε ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μόνο το 80% των οφειλών του προς τις ιδιωτικές κλινικές μέχρι τον Απρίλιο και από εκεί και πέρα ούτε ένα ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και τους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα. Η σύμβαση – συνέχισε – λέει πως θα πληρώνονται σε 45 ημέρες, αλλά αυτό έχει καταστρατηγηθεί. Και δεν είναι μόνο τα φετινά χρέη του ΕΟΠΥΥ, αλλά υπάρχουν και παλαιότερες οφειλές από ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουρσακλής σημείωσε πως ο ΟΓΑ τους χρωστά από τον Μάιο του 2007 και ο ΟΠΑΔ για όλο το 2011. Το ΙΚΑ ήταν πιο συνεπές και χθες τους τηλεφώνησαν πως ένα υπόλοιπο που έχει από πέρσι θα το εξοφλήσει σύντομα. Συνολικά στην κλινική Ιπποκράτης οφείλονται περίπου 700.000 ευρώ!

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές, περίπου 6 – 7 που υπάρχουν στη περιοχή Καβάλας – Δράμας και ο Σταύρος Κουρσακλής τόνισε πως «σαν αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες να έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους 5 μήνες»!!! Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι απλήρωτοι, αλλά πιέζονται και από τους προμηθευτές τους, πιέζονται από την εφορία…

Καταλήγοντας τόνισε πως «είμαστε σε απόγνωση. Η κλινική μας έχει 40 χρόνια ιστορία στη Καβάλα και κινδυνεύει όχι λόγω ελλείψεως δουλειάς, αλλά λόγω αφερεγγυότητας του κράτους». Χθες αργά το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στην Αθήνα των ιδιοκτητών κλινικών ψυχικής υγείας. Εκεί θα ξεκαθάριζε αν και η κλινική Γαλήνη της Καβάλας θα συμμετέχει από Δευτέρα στην επίσχεση εργασίας.

Από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου λοιπόν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν για εξετάσεις και νοσηλεία. Θα εκδίδονται τιμολόγια και στη συνέχεια θα πρέπει να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ για να κάνουν δαπάνη. Αν εφαρμοστεί ότι έγινε και με τα φάρμακα, θα πρέπει να περιμένουν για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Δημιουργείται όμως και ένα άλλο πρόβλημα όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχουν ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται και θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται και μετά τη Δευτέρα. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει σε αυτή τη περίπτωση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα νοσηλεύονται επί πιστώσει και από Δευτέρα θα πρέπει να πληρώσουν για τις υπόλοιπες μέρες νοσηλείας. Ένα άλλο σενάριο είναι να γίνει μια εξαίρεση για αυτές τις περιπτώσεις.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ
Evdomi.gr

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου