Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ. ΕΟΠΥΥ: ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΤΑΜΕΙΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΟΠΥΥ: ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ

Παρακολουθούμε εμβρόντητοι τη νεκρώσιμη ακολουθία του ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ταμείου και η ηγεσία του ΥΥΚΑ αρνούνται πεισματικά να το παραδεχτούν και αποποιούνται συνεχώς των ευθυνών τους, με αποδιοπομπαίο τράγο, φυσικά, το ιατρικό σώμα.

Η πολιτική ηγεσία αδυνατεί να θεραπεύσει τις μεγάλες παθογένειες του χώρου της Υγείας και αντιμετωπίζει περιστασιακά με κομπογιαννίτικο τρόπο τις τεράστιες πληγές, που δημιουργεί η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία απομυζά συνεχώς τον «ιδρώτα» των παρόχων υγείας και τον ασφαλισμένων.

Ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργώντας ως μεγάλος αγοραστής Υπηρεσιών υγείας κατά μονοπωλιακό τρόπο απέτυχε στο ρόλο του διαμεσολαβητικού μηχανισμού είσπραξης εσόδων και απόδοσης πληρωμών, ενεργεί με επιλεκτική εξόφληση των χρεών προς τους συνεργάτες του, και με εξαιρετική καθυστέρηση, παραβιάζοντας συστηματικά τους όρους της σύμβασης.

Η βαριά κληρονομιά των 3,5 δις χρεών των παλιών ταμείων που τον βαραίνουν αλλά και το επίσημο έλλειμμα της τάξεως των 2,5 δις ευρώ, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Οι ιατροί συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ασφαλισμένοι είναι επιβάτες ενός «Τιτανικού» που βουλιάζει, συμπαρασύροντάς τους στο βυθό.

Βάσει επίσημων στοιχείων, κατά την περικοπή κατά 500 εκ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος, παρατηρήθηκε αντίστοιχη περικοπή των κωδικών όλων των παρόχων υγείας (περικοπή 350 εκ στη νοσοκομειακή περίθαλψη, 90 εκ από τις ιδιωτικές κλινικές, 165 εκ από τις εξετάσεις-παρακλινικά και 70 εκ από τους ιατρούς) πλην της φαρμακευτικής δαπάνης που αυξήθηκε από 2,25 δις σε 2,80 δις (550 εκ ευρώ).

Η συνδικαλιστική πίεση προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ για ανακοίνωση σαφούς χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ιατρικών υπηρεσιών κατέληξε στην επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Αναπλ. Υπουργού Υγείας, της πολιτικής απόφασης καταβολής από το ποσό του 1 δις ευρώ που μπορεί να εξασφαλίσει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλους του έτους, 900 εκατ. ευρώ για κάλυψη φαρμακευτικής δαπάνης και 100 εκατ ευρώ στους υπόλοιπους παρόχους (ιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ιδιωτικές κλινικές). Αυτό το ποσό δεν αντιπροσωπεύει ούτε ένα μήνα, από τη στιγμή που οι ιατρικές επισκέψεις έχουν πληρωθεί μέχρι Ιούνιο του 2012 ενώ οι ιατρικές πράξεις, παρακλινικές εξετάσεις και κλινικές μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Υπήρξε δε επίσημη αναγγελία στάσης πληρωμών και παραδοχή της μονομερούς ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες υγείας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών οφείλει να επισημάνει ότι οι υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τους παρόχους υγείας (κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς, κλινικές, Ε.Σ.Υ, προμηθευτές κλπ.) για το 2012 που δεν έχουν πληρωθεί ή που θα καταγραφούν μέχρι τέλος του έτους ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΝΤΕΛΩΣ, καθώς δεν υπάρχει πολιτική απόφαση απόδοσής τους, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών αλλά ούτε και επίσημο σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Απόστολος Σωτηρούδης                                  Ανδρέας Μαζαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου