Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αύξηση στη συμμετοχή στα νοσήλια ιδ. κλινικών- Μειώσεις στα φάρμακα

Οι συνολικές εξοικονομήσεις φτάνουν τα 950 εκατ. ευρώ...

Μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ίσως και εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Μ. Σαλμάς, μιλώντας στο Βήμα 99,5.

«Στο δελτίο τιμών που υπογράφω σήμερα-αύριο οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται κατά 300 - 400 εκατ. ευρώ. Άρα, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν φθηνότερα φάρμακα, δηλαδή και η συμμετοχή τους θα είναι φθηνότερη. Αφορά στο σύνολο των φαρμάκων. Ανακοστολογούνται 12.000 φάρμακα. Κανένα δεν παίρνει αύξηση, τα περισσότερα μειώνονται, κάποια ελάχιστα μένουν στις ίδιες τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση για τα νοσήλεια του ΟΓΑ, ο υπουργός είπε ότι «με 12 ευρώ που πλήρωνε ο αγρότης και 1,2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν πέρναγε ούτε απ' έξω από τις ιδιωτικές κλινικές. Τώρα τι γίνεται; Τώρα ο αγρότης ή ο κάθε ασφαλισμένος πηγαίνει στο πιο υπερπολυτελές ιατρικό κέντρο και κάνει χειρουργείο δωρεάν».

Διπλασιάζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων από 15% στο 30% συμφωνήθηκε χθες με την τρόικα κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σημειώθηκε πρόοδος. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, οι συνολικές εξοικονομήσεις φτάνουν τα 950 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένουν εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται ακόμη το οικονομικό όφελος από τη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται). Η σχετική Υπουργική Απόφαση για τη λίστα αναμένεται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων η εξοικονόμηση εκτιμήθηκε στα 100 εκατ. ευρώ και από την αύξηση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Από τις αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ αναμένονται άλλα 200 εκατ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ» σημείωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε η αλλαγή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, καθώς τη θέση του Γεράσιμου Βουδούρη αναλαμβάνει ο τέως διοικητής του ΟΓΑ Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.

EPIKAIRA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου