Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Στο 'μικροσκόπιο' του ΣΔΟΕ το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αιχμές από το υπουργείο στο ΚΕΕΛΠΝΟ και αντίστροφα, προκαλεί ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργείται στο Κέντρο από το ΣΔΟΕ.

Με έγγραφό της στη Βουλή, η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη σημειώνει ότι είναι σε εξέλιξη έλεγχος σε οικονομικά και θέματα διαχείρισης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.

Η υφυπουργός απαντά έτσι σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Κώστα Ζαχαριά, Νίκο Μιχαλάκη και Ανδρέα Ξανθό.

Η κ. Σκοπούλη σημειώνει ότι η εξέταση που έχει ανατεθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα σχετικά πορίσματα αναμένονται στο υπουργείο Υγείας.

Σημειώνει ότι με την επίκληση του επείγοντος χαρακτήρα των δράσεων - παρεμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της ανάγκης για ευελιξία κατοχυρώθηκε, ήδη, από το 1993 και καθ΄ όλα τα προηγούμενα χρόνια, η εξαίρεση της λειτουργίας του από πλήθος διατάξεων που ισχύουν για τον δημόσιο τομέα εν γένει. 

Η υφυπουργός αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες εξαιρέσεις, εκείνη της εξαίρεσης από τις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού.

Ως αντιστάθμισμα - τονίζει - προβλέπεται ο οικονομικός έλεγχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ετήσια βάση, από ορκωτούς λογιστές και η υποβολή εκθέσεων στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό.

Σύμφωνα με την κ. Σκοπούλη, στις 23 Αυγούστου εστάλη προς το ΚΕΕΛΠΝΟ αίτημα του υπουργείου Υγείας για υποβολή των εκθέσεων των ορκωτών λογιστών επί της οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού για τα τελευταία πέντε έτη. 

'Ουδέποτε λάβαμε απάντηση', υπογραμμίζει η υφυπουργός, ενημερώνοντας τους ερωτώντες βουλευτές ότι το υπουργείο επανέρχεται με νεότερο έγγραφο και παράλληλη πρόσκληση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

ΣΔΟΕ

Το υπουργείο Υγείας επικοινώνησε, επίσης, με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στέλιο Στασινόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε ότι διαβιβάστηκε φάκελος σχετικός με έλεγχο που διενεργήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το υπουργείο έλαβε απάντηση από τον εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη ότι, στις 25 Ιουλίου 2012, παραγγέλθηκε ποινική προκαταρκτική εξέταση στην περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Κέντρου απάντησε το βράδυ της Τρίτης ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προσφέρεται για δημιουργία εντυπώσεων, ούτε για επιδίωξη πολιτικών και προσωπικών στόχων:

'Από ιδρύσεώς του το 1992, με υπευθυνότητα και συνέπεια επιτελεί τον ρόλο που του έχει εμπιστευθεί η πολιτεία, στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας. 

Δραστηριοποιείται ακατάπαυστα και συστηματικά με στόχο την υλοποίηση τόσο της πολιτικής του υπουργείου Υγείας, αλλά και εν γένει κρατικών πολιτικών με στόχο την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, ή τη διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. 

Η πρόληψη, πρόνοια, προφύλαξη και επαγρύπνηση αποτελούν τις κύριες συνιστώσες του ειδικού χαρακτήρα της δημόσιας υγείας και συνθέτουν τον κύριο χαρακτήρα του Οργανισμού.

Προκειμένου να ανταποκριθεί σε χρόνους άμεσης απόκρισης, οφείλει να εφαρμόζει διαδικασίες και μηχανισμούς προγραμματισμού, σχεδιασμού, εφαρμογής, ελέγχου και οικονομικής διαχείρισης με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως άλλωστε απαντάται στη διεθνή πρακτική συγγενών οργανισμών, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο την Δημόσια Υγεία, χωρίς να αλλοιώνονται η σκοπιμότητα και η ουσία τόσο του προγραμματισμού όσο και του ελέγχου'. 

Νομοθετήματα

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου αναφέρουν ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα νομοθετήματα που το αφορούν, εξεδόθησαν από ιδρύσεως του και διαχρονικά αποκλειστικά και μόνο με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του. 

Εκτιμούν, δε, ότι ουδόλως δυσχεραίνουν, επηρεάζουν ή σχετίζονται με την δημοσιονομική του προσαρμογή, ή τη διαφάνεια στη λειτουργία του, η οποία είναι σε κάθε περίπτωση απόλυτη και δεδομένη.

Προς τούτο, το ΚΕΕΛΠΝΟ, αποστέλλει αδιάλειπτα το σύνολο των στοιχείων που απορρέουν ως υποχρέωση από τους νόμους και σχετικές εξ΄ αυτών εκδοθείσες εγκυκλίους, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στο υπουργείο Υγείας και στην ΕΛΣΤΑΤ.

ΙΑΤRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου